Personal på Skövde Slakteri åtalas för felaktig användning av elpåfösare och drivpaddel
En anställd på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde har den 14 oktober och den 3 september förra året på ett felaktigt sätt använt en elpåfösare och en drivpaddel. Det påstår en åklagare som i dagarna lämnat in en stämningsansökan som omfattar två fall av djurplågeri i första hand och två brott mot djurskyddslagen i andra hand. ”Jag ljuger inte om jag säger att man behöver använda den varje dag”, säger den misstänkte, enligt polisen, om elpåfösaren.
”… (den anställde /red) har den 3 september 2020 på Skövde slakteri, Aspelundsvägen, Skövde kommun otillbörligen utsatt en tjur och två kor för lidande genom att han i samband med drivning på felaktigt sätt givit djuren stötar med en elpåfösare samt slagit dem med en paddel. … (den anställde) begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet”, skriver en åklagare i stämningsansökan som skickats in tull Skaraborgs tingsrätt.
”… (den anställde) har den 14 oktober 2020 på Skövde slakteri, Aspelundsvägen, Skövde kommun otillbörligen utsatt ett nötkreatur för lidande genom att han i samband med drivning på felaktigt sätt givit djuret stötar med en elpåfösare. … (den anställde) begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet.”
Enligt förundersökningen vidhåller den misstänkte de faktiska omständigheterna men förnekar brott. Den misstänkte ska inte ha godkänt ett strafföreläggande från åklagaren.
Stämningsansökan kommer efter det att Livsmedelsverket i januari gjort en åtalsanmälan till Åklagarkammaren Skövde.
Så här säger en officiell veterinär, OV, om händelsen den 3 september enligt polisen: ”Från det att jag tog upp telefonen och började klocka så gick det 10 minuter då han (den misstänkte) höll på konstant genom att slå med paddel på bakdelen och ryggen på djuret. Under denna tid använde han även elpåfösaren, och även slag med händer utdelades, plus höga tillrop. Så i minst 10 minuter höll han på konstant med rop, skrik, slag, paddel och elpåfösare om vartannat.”
Har … (den misstänktes) agerande utsatt djuren för otillbörligt lidande (fråga från polisen /red)? ”Det har det absolut. Normalt sett är det väldigt stressande för djur att transporteras till ett slakteri. Just drivningen i sig blir ytterligare en stress. I det här fallet så har det här djuret blivit slaget och skrikit på och utsatt för elchock under lång tid. Djuret kan ju inte göra något åt det och detta var väldigt överdrivning drivning”, säger OV enligt polisen.
På vilket sätt märkte du att djuret led (frågar polisen /red)? ”Djuret hade en väldigt häftig andning, uppspärrade ögon, man såg att djuret var stressat och det är klart att det blir en enorm stress för djuret. Djuret låser sig”, säger OV enligt polisen.
Så här beskriver en annan OV händelsen den 14 oktober: ”Då är det samma person och samma ställe igen, vid drivgången. Kommer inte ihåg om det är en tjur eller ko, men det var ett boskap som inte ville gå framåt igen och då användes elpåfösare, efter att han drivit ett tag med paddel och med hand och röst. Han använde återigen elpåfösaren på felaktigt sätt, och höll kvar med elpåfösaren mot djuret. Det är noggrant reglerat att stötarna inte får vara längre än en sekund, de får inte vara ihållande. Djuret gick fram, men sedan bakåt igen. Då använde han åter igen elpåfösaren under längre än en sekund. Djuret gick lite fram och tillbaka under drivningen. Sedan pausade den här personen självmant drivningen, och lämnade djuret ett tag.”
Så här svarar den misstänkte enligt polisen på frågan från polisen om denne känner igen tillfällena: ”Inte specifikt. Vi handhar 150 till 220 boskap om dagen. Det är mycket djur hela tiden och datum det har jag absolut ingen koll på. Men visst, vissa gånger kan man vara lite för het när djuren inte är vana med omgivningen. Vissa djur vill inte gå framåt. Det här ordet slå låter ju hårdare än det är. Vi har en röd paddel med metallskammlor i som vi har och touchar dem med. Vi står inte och idiotslår utan man försöker att få dem att gå framåt med ljud och kroppsspråk. Hjälper inte det får man ta till elpåfösaren som vi har som sista utväg. Och det är inget man använder för att det är roligt utan det är ett måste för att djuren ska gå vidare för att det ska bli fri lejd för fler djur som ska komma in.”
Skulle du kunna förklara för mig hur det är tänkt att man ska använda elpåfösaren och paddeln om man gör det korrekt (frågar polisen den misstänkte /red)? ”Paddeln använder du som, ursäkta uttrycket, tillhygge, som en förlängd del av din arm. Du går inte bakom ett djur och slår för då kan du bli ihjälsparkad. Så den är en förlängd del av din kropp och så är den röd. Den ser ut som en kanotpaddel. Och så är det lite metallskramlor i så den skramlar och låter för det är plast mot metall så det ... . Det är ju inte hårt. Och den ska du använda för att de ska höra att det är någonting bakom så de går framåt. Sedan kan man dutta lite på dem på ryggen eller på bakdelen av kroppen. Och det är liksom inga... . Jag skulle inte bry mig om skulle slå mig med den paddeln, det är liksom samma moment. Jag skulle inte få ont av den och de bryr sig oftast inte om den. Och sedan elpåfösaren. Det är sagt i lag att du får använda den på bakdelen på djuren på mjukdelarna. På låren en sekund som längst. Och har du gjort det då är det bra då får du inte använda elpåfösaren mer. Även om inte djuret kliver framåt. Då har du förbrukat din chans. Din joker. Hoppar inte djuret fram då är du ju rökt, om man säger så. Jag har förstått det. Att man får prova om det fungerar och fungerar det inte så är upprepade försök inte ett alternativ. Utan där i består problemet.”
Biträdande förhörsledare Anna: Hur ofta, över lag, inträffar det att du får använda elpåfösare? Säg på en vecka? ”3, 4, 5, 6, 7, 10... Det är 150 till 220 djur som passerar huset varje dag. Jag tror inte att det går en dag utan att du använder den... För att djuren kommer från lastbilen. De går på betonggolv och det kanske de har gått på. Sedan när de kommer till uppställningen då är det helt plötsligt spalt. Har de aldrig gått på spalt då blir de liksom... Då tar det tvärstop där. Antingen får du låta dem stå där och göra sig, kanske ta ett kliv över. Eller så får man ge dem en liten touch och så märker de att det var inte farligt att gå här så... Går en så kommer resterande flocken”, säger den misstänkte enligt polisen.
Skövde Slakteri har gjort vissa ombyggnationer i sitt slakteri som enligt uppgift kan ha påverkat hanteringen av djur.
Biträdande förhörsledare Anna: Är det samma nu? Att det först är betonggolv och sedan spalt? Eller är det omgjort? ”Nej. Mottaget och nybygget av stallet är helljutet förutom utgödslingsgångar. Men i Uddevallasystemet är det spalt från det att de kliver in”, säger den misstänkte enligt polisen.
”Jag ljuger inte om jag säger att man behöver använda den varje dag.”
Men då, om jag tolkar dig, inte på samma djur (frågar polisen /red)? ”Nej, nej, nej... Oftast om det är något djur som inte vill gå, som inte vill följa med framförvarande flock, då provar man med paddeln först. Får du inget svar på den då blir det en touch av fösaren. Och oftast då så piper de efter de andra som är på väg bort”, säger den misstänkte enligt polisen.
Biträdande förhörsledare Anna: När det var ombyggnation, användes det mer av elpåfösaren då? På grund av problemet med drivgången? ”Ja, det kan jag säga att det gjorde. Med tanke på att det såg ut som det gjorde. De kunde se ut över drivgången så de såg folk där som jobbade med sitt. De körde med rondeller, det sprutade eld och det dammade och det var det ena med det tredje. De hade full uppsikt vad som hände runt omkring. Och så skulle man försöka få in dem där”, säger den misstänkte enligt polisen.
På Skövde Slakteri säger man sig ha vidtagit åtgärder för att förbättra förhållandena för de djur som hanteras där – bland annat genom den aktuella ombyggnationen.
”Vi har under de 2 senaste åren investerat cirka 20 miljoner i nytt mottag av levande djur och ny indrivning och bedövning av nöt. Avvikelserna skall ha varit under byggtiden. Så vi har gjort mycket för att förbättra hanteringen av levande djur och förenkla drivningen. Så vi tar detta på yttersta allvar”, skriver Stefan Kylén, vd i Skövde Slakteri AB, i ett mejl till FoodMonitor.