Stora Enso har hamnat i en svår sits med H&M och den kinesiska staten
LEDARSTICK Förpackningstillverkaren Stora Enso samarbetar med klädjätten H&M om att ta fram alternativ till bomull. Stora Enso har nära kontakter med kinesiska staten genom bolagets stora kartongbruk i Kina. Samtidigt bedrivs det en kampanj i Kina för bojkott av H&M gällande det bolagets val att inte använda bomull från delstaten Xinjiang. Enligt många bedömare har den bojkotten initierats av den kinesiska staten. Vad finns det för risker för Stora Ensos verksamhet i Kina – och i förlängningen för bolagets svenska bruk?
Så här ser läget ut:
Stora Enso driver stora bruk på flera platser runt om i Kina. Det innebär att man av nödvändighet har ett mycket nära samarbete med den kinesiska staten. Stora bolag i Kina måste enligt uppgift ha personal från det kinesiska kommunistpartiet stationerade hos sig och följa deras instruktioner. Och eventuella kinesiska ägare i Kina måste göra som den kinesiska staten säger. Samma sak gäller för Stora Ensos leverantörer och kunder i Kina.
För ett par år sedan inledde Stora Enso ett samarbete med klädjätten H&M om att ta fram kläder tillverkade av råmaterial från skogsindustrin. Det har potentialen att göra H&M mindre beroende av kinesisk bomull.
Samarbetet bedrivs i företaget TreeToTextile AB i Stockholm som, enligt Stora Ensos webbplats, syftar till att ”utveckla nya textilfibrer på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt”.
"Vi är väldigt glada över att vara en del av detta partnerskap och därigenom bidra till en mer hållbar textilproduktion. Stora Enso producerar dissolvingmassa för textilier baserade på förnybart och spårbart trä från hållbart förvaltade skogar. Det blir spännande att följa industrialiseringen av denna teknik på en av våra anläggningar för att möta den växande efterfrågan", säger Markus Mannström, chef för divisionen för biomaterial på Stora Enso, enligt ett pressmeddelande.
TreeToTextile AB ägs enligt deras egna uppgifter av H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso, och LSCS Invest. TreeToTextile AB uppgav i ett pressmeddelande i februari i år att de ska bygga en pilotanläggning i Sverige.
H&M meddelade enligt uppgift för en tid sedan att man valt att inte köpa bomull från delstaten Xinjiang på grund av sin oro för rapporter om tvångsarbete i delstatens bomullsindustri.
Det riskerar att göra situationen problematisk för Stora Enso. Kanske regimen inte uppskattar samarbetet med H&M?
När det gäller Stora Ensos wellpapp- och konsumentförpackningar så är bolagets årliga kapacitet, enligt deras egna uppgifter, inte mindre än 1 miljard förpackningsprodukter som tillverkas i Dongguan i sydvästra Kina, Qian’an i Hebei i västra Kina, Jiashan i Zhejiang i östra Kina och Wujin i Jiangsu i östra Kina. Dessa bruk har 2 634 anställda. Den siffran är inklusive försäljningskontor.
Sedan driver man även Beihai bruk i Guangxiprovinsen i södra Kina som producerar konsumentkartong. Det bruket har 400 anställda. Ytterligare 630 anställda arbetar med skogsbruk. Bruket har en årlig kapacitet på 200 000 ton massa och 470 000 ton kartong.
Man kan fråga sig varför Stora Enso över huvud taget driver fabriker i Kina.
Risken för negativa effekter för Stora Enso i Kina och i förlängningen bolagets svenska bruk är uppenbara.
Det här börjar sannerligen bli en svår balansgång för Stora Enso.