Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
a93
Störst ökning av antalet anmälningar om djurskyddsbrister i Skåne – störst minskning i Södermanland – flest i Västra Götaland
Som FoodMonitor berättat om tidigare så ökade antalet anmälningar som officiella veterinärer, OV, gjort till länsstyrelsen om brister i djurskydd som upptäckts på slakterier förra året jämfört med året innan. Största ökningen gällde primärproducenter, transportörer och slakterier i Skåne och största minskningen gällde Södermanland. Totalt flest anmälningar gällde Västra Götaland. De fem länsstyrelser som såg de största ökningarna och minskningarna i antalet ärenden kommenterar nu siffrorna.
OV skickade 259 anmälningar till Länsstyrelsen Skåne förra året. Det är en ökning med 72 ärenden jämfört med året innan.
(Livsmedelsverket kallar numer anmälningarna för "information från djurskyddskontroll". Tidigare kallades anmälningarna för just anmälningar vilket fick kritik från köttbranschen. Varje ärende kan omfatta ett eller flera djur. När det handlar om kycklingar kan det vara frågan om tusentals djur varje gång /red)
Vi bad Länsstyrelsen Skåne kommentera siffrorna.
Så här skriver man i ett mejl till FoodMonitor:
”Det är tyvärr omöjligt för oss att säga varför de ökat så mycket …”
”Vi behandlar informationsrapporterna från Livsmedelsverket som alla andra anmälningar, vilket är vad vi ser dem som. De gås igenom på ett prioritetsmöte där två inspektörer, en handläggare och en länsveterinär närvarar som alla har kunskap inom transport- och slakt. Där bestämmer vi utifrån vad informationen innehåller hur den ska hanteras fortlöpande. De kan till exempel avslutas utan åtgärd, bli prioriterade för administrativ granskning eller fysisk kontroll.”
Det här säger sig Länsstyrelsen Skåne, enligt deras registrator, ha gjort i ärendena:
”Det är tyvärr lite svårt för oss att söka fram exakta siffror på vad som gjorts i ärendena då det enda sättet för oss att söka fram dem är att söka via vilka avslutsmeningar som använts vid avslutandet av ärendet. Men av det jag kan söka fram så har 33 ärenden avskrivits, vilket oftast innebär att de inte skulle kommit in från början. Till exempel att de diarieförts dubbelt upp vilket är vanligt då Livsmedelsverket ofta skickar avvikelserapporter till oss i dubbla upplagor och det då diarieförts i två ärendet istället för ett. 98 ärenden har avslutats utan åtgärd vilket oftast innebär att vi inte gjort något i ärendet av olika anledningar. 128 ärenden avslutades med någon typ av åtgärd utifrån den infon som kom in, tyvärr kan jag inte söka fram vilken åtgärd det var. Det innefattar alltså både administrativa kontroller och fysiska.
Länsstyrelsen Västra Götaland ska enligt Livsmedelsverket ha fått 330 ärenden förra året. Det är mest av alla länsstyrelser och en ökning med 67 ärenden från föregående år.
Det här säger sig Länsstyrelsen Västra Götaland ha gjort med ärendena:
”I den statistik som vi lämnat över till Jordbruksverket för djurskydd kontrollåret 2020 så framgår att vi haft 358 ärenden med inkommen information från officiell veterinär på slakteri. Alla ärenden har hanterats. 115 ärenden har vi varit ute på kontroll och 82 ärenden har granskats från kontoret. Det kan vara så att ett företag/en djurhållare har fått flera anmälningar. Då brukar vi samla ihop dem och göra en kontroll. Därför är det skillnad i antalet inkomna ärenden med information och hur många ärenden som registrerats att vi gjort kontroll på.”
Länsstyrelsen Västra Götaland har kraftigt ökat sekretessen i den här typen av ärenden de senaste åren.
LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen Västra Götaland har höjt sekretessen i djurskyddsärenden rejält
Till Länsstyrelsen Blekinge skickade Livsmedelsverket enligt uppgift 49 ärenden förra året. Det är en ökning med 25 ärenden jämfört med året innan.
Så här kommenterar Länsstyrelsen Blekinge siffrorna:
”Efter sökning i vårt diarieföringssystem framkommer att vi fick in 55 ”information OV slakteri” under 2020 och 32 stycken under 2019. Det är tyvärr svårt att svara på vad ökningen beror på.”
Länsstyrelsen Blekinge uppger att 8 stycken av ärendena avslutades utan åtgärd, 18 prioriterades för administrativ åtgärd och 2 resulterade i fysisk kontroll.
Enligt Livsmedelsverket har det skickats 166 ärenden till Länsstyrelsen Jönköping. Det är en minskning med 26 ärenden jämfört med föregående år. Men det stämmer inte enligt Länsstyrelsen Jönköping.
”Siffrorna från Livsmedelsverket stämmer inte. Länsstyrelserna konstaterade på vårt analysmöte i mars att Livsmedelsverkets siffror inte motsvarar vår egen statistik. Vi diskuterade lite vad det kunde bero på, och kom fram till en del orsaker, till exempel att när informationen (anmälningen /red) gäller både transportör och leverantör och de finns i olika län, så skickas de till båda länen, men det blir bara ett ärende hos SLV som hamnar på ett av länen. Ibland har SLV missat att skicka till båda, då har vi själva skickat över ärenden till varandra. När det gäller oss i Jönköping så har vi också kategoriskt diariefört även SLV:s meddelanden om förorenade djur som en information om djurskyddskontroll, eftersom vi handlägger det som djurskyddsärenden i första hand”, skriver länsstyrelsen i en kommentar.
”Siffrorna för Jönköpings län är att 2019 inkom 224 ärenden, och 2020 inkom 198 ärenden. Det innebär att det i vilket fall som helst är en minskning. Hos oss berodde det på att under våren, när pandemin påbörjades, så inkom betydligt färre informationer under några veckor än normalt, kanske bara ett par i veckan mot normalt 5-10 stycken. Varför det var så vet vi inte, alla länsstyrelser hade inte motsvarande tapp. Eftersom slakteritransporterna och slakteriverksamheten var igång som vanligt så vet vi inte varför vi fick färre informationer, men så var det i alla fall. Av de 198 ärendena har 36 avslutats utan åtgärd. Det gäller informationer om transportdöda svin, som vi får för kännedom. När vi har kontrollerat att inget fordon eller chaufför sticker ut i statistiken, så avslutas de utan handläggning. Ytterligare 2 ärenden har avslutats utan åtgärd därför att SLV har aviserat att de gör en åtalsanmälan. 97 ärenden har handlagts. Av dessa har två resulterat i en kontroll på plats enligt diariet. Denna siffra ljuger dock lite, ytterligare kontroller på plats kan ha gjorts, men då i samband med uppföljningar av andra ärenden, rutinkontroller, andra djurskyddsanmälningar etcetera. Då kan det hända att OV-ärendet tas med, men i vårt diarium syns det inte. Men det är inte särskilt många ändå, kanske maximalt en handfull till. Det är nog mycket nära sanningen om jag uppskattar att minst 90 ärenden har handlagts administrativt. Det är en hög siffra, som beror på att de allra flesta informationerna som vi får avser transportörer i vårt län, men där djurhållaren bor i ett annat län. 56 ärenden har inte handlagts ännu, och 7 stycken har avskrivits. Det är ärenden som visat sig vara dubbletter, eller var felskickade och skulle till ett annat län.”
Störst minskning i antalet ärenden, 98 stycken, såg Livsmedelsverket förra året för Länsstyrelsen Södermanland. Det är en minskning med 32 ärenden jämfört med året innan.
”Jag vet faktiskt inte vad minskningen kan bero på och vill inte heller spekulera i det heller. Huvuddelen av det vi får in från Livsmedelsverket gäller slaktkyckling … . Där har vi en ständig dialog med inblandade parter och jobbar på olika sätt med det som informeras om från Livsmedelsverket”, skriver en handläggare på Länsstyrelsen Södermanland i ett mejl till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: OV på slakterier gjorde fler anmälningar till länsstyrelsen förra året – största ökningarna på Skövde Slakteri och KLS Ugglarps i Dalsjöfors
LÄS OCKSÅ: 217 ärenden med högdräktiga djur och nyförlösta djur på slakterier under 2020
LÄS OCKSÅ: Många fler ärenden gällande bristfällig identifiering av djur på slakterier
Här är samtliga siffror som Livsmedelsverket redovisat gällande antalet anmälningar år 2019 och år 2020:
Länsstyrelse
Antal ärenden år 2019
Antal ärenden år 2020
Ökning eller minskning
Blekinge
24
49
25
Dalarna
23
18
-5
Gotland
117
140
23
Gävleborg
24
24
0
Hallands
70
63
-7
Jämtland
14
20
6
Jönköping
192
166
-26
Kalmar
206
186
-20
Kronoberg
36
39
3
Norrbotten
18
11
-7
Skåne
187
259
72
Stockholm
18
11
-7
Södermanland
130
98
-32
Uppsala
35
34
-1
Värmland
41
43
2
Västerbotten
19
19
0
Västernorrland
7
7
0
Västmanland
18
31
13
Västra Götaland
263
330
67
Örebro
43
53
10
Östergötland
73
90
17
Foto: Livsmedelsverket. Grafik: FoodMonitor.