Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
P23
Pågen utökar testodlingar i Skåne med hållbara spannmålssorter
Brödbolaget Pågen meddelar att man denna vecka sår 19 nya sorter spannmål på bolagets fält intill deras egna kvarn som heter Lilla Harrie Valskvarn och ligger i Kävlinge. Syftet är enligt bolaget att ta fram hållbara spannmålssorter som är bra för miljö och klimat.
– Vi ställer höga krav på de nya spannmålssorterna som vi är på jakt efter. Sorterna behöver dels vara klimatsmarta och klara av våra svenska odlingsförhållanden samtidigt som det såklart är viktigt att de har bästa möjliga bakegenskaper som ger riktigt goda och saftiga bröd. Får vi en lyckad testodling i år kan de nya sorterna på sikt bli tillgängliga för alla våra odlare i Sverige, säger Jörgen Hansson som är spannmålsexpert och utvecklingschef på Lilla Harrie Valskvarn, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Pågen ska det under året testodlas totalt 40 nya sorter av högproteinvete, durum och dinkel på fälten.
Pågen föredrar svenskt mjöl i sina produkter.
”Därför bakas nu Pågens bröd på hela 99 procent svenskodlat mjöl … ”skriver bolaget i pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Foto: Pågen.