Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
b23
Karin Bodin om den katastrofala branden – köttalternativ – och Utstickarpriset som hyllar de som vågar tänka annorlunda
NÄRINGSLIV Brödbolaget Polarbröd i Älvsbyn är i en omfattande omvandling sedan storbranden förra året som raderade ut bolagets produktion på orten. Vi har pratat med Karin Bodin som är koncern-vd och huvudägare i bolaget. Hon använder det svåra läget efter branden som en språngbräda till en effektivare, hållbarare och mer lönsam produktion. Hon sneglar också på budbolag som Foodora som nya distributionskanaler och användning av brödrester till produktion av ett hållbart köttalternativ.
– Det är en massa samverkande olyckliga faktorer som gjorde att branden blev så allvarlig. Vi har gjort många utredningar, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Branden på Polarbröd
Polarbröd startade så gott som om från början i Älvsbyn efter branden. Nu satsar bolaget rejält på brandsäkerhet.
– När man bygger nytt så har man chansen att göra det väldigt brandsmart så det gör vi nu. Vi har nu ett avstånd mellan lagret och bageriet som vi inte hade förut.
– För det är alltid naturligtvis en avvägning mellan effektivitet och resursförbrukning och brandrisk. Nu så kommer vi att satsa mer för att bli mer brandsäkra och jag skulle bli förvånad om det här hände igen.
Polarbröd har i dagarna beslutat att investera ytterligare 55 miljoner kronor i bageriet i Älvsbyn.
– I mitten av nästa år är vi förhoppningsvis tillbaka på den nivå där vi var innan branden. Vi har pausat en hel del av vår export.
– Vi har mycket som vi vill uppnå och göra mer saker på fler marknader.
Vilka marknader då?
– Det är ute i Europa till exempel. Det är också intressant att se vad som händer med matförsörjningen. Blir den nu permanent mycket mer digital efter pandemin eller inte? Blir den det då måste vi titta på andra säljsätt än de vi har idag.
Karin Bodin berättar att bolaget nu undersöker nya möjligheter att sälja via nätet.
Skulle det kunna innebära samarbeten med budbolag som Foodora?
– Ja, det skulle det absolut kunna vara, eller Mathem.
Enligt Karin Bodin ligger Polarbröd för närvarande på en produktion som är cirka 60 procent av den man hade innan branden. Innan branden hade bolaget en marknadsandel på drygt 16 procent för mjukt matbröd i den svenska dagligvaruhandeln.
Vad ligger ni på för marknadsandel nu?
– Nu har vi varit nere på 7 procent.
Vad tror du potentialen i bolaget är på sikt?
– Jättespännande fråga därför att vad vi gör nu är att vi maximerar. Vi gör sortimentet så effektivt vi över huvud taget kan. Och det betyder att det kommer att vara färre artiklar och färre degar och färre saker för konsumenterna att välja på. Men det betyder också att vi får ut mer produkt per produktionstimme. Skräddarsydda lösningar blir det väsentligt färre av nu. För en producent att få kunna sälja allt man bakar, om vi kommer dithän, skulle det vara jätteeffektivt.
Tack vare att bolaget haft försäkringar så blir inte den ekonomiska smällen efter branden så hård.
Blir det röda siffror i år?
– Inte på koncernnivå. Det kommer det inte att bli.
UTSTICKARPRISET
I år är det tionde året i rad som Polarbröd delar ut sitt Utstickarpris som enligt bolaget ”uppmärksammat människor och organisationer som gjort skillnad i omställningen till en hållbar framtid – oftast kopplat till livsmedelsindustrin”.
Vinnaren av priset får en prissumma som motsvarar 100 gram guld som i dagsläget är värt cirka 50 000 kronor.
Ordet utstickare har en särskild betydelse i bagerisammanhang?
– Du har säkert bakat pepparkakor och när du kavlar ut degen och sedan trycker ut ett hjärta eller en gris så är det en utstickare. Det som ger formen på kakan det är utstickaren. Vi gör kakbröd som gått genom en utstickare.
– Det är ett roligt ord för det betyder också en som sticker ut som är annorlunda.
Vad ger priset bolaget för fördelar?
– Anledningen till att vi drog igång Utstickarpriset var att vi är lite perifert placerade i Norrland och vi fick rådet av vår kommunikationsbyrå att försöka bygga vår egen plattform och ska skapa möjligheter att stärka samarbeten och hitta fler likasinnade. För Utstickarpriset handlar om att lyfta fram människor som visar mod och handlingskraft och nytänkande och som går sin egen väg. Sedan brinner vi väldigt mycket för hållbarhetsfrågor så vi har sökt företag och organisationer och individer som gjort saker för en bättre värld på olika sätt.
– En viktig aspekt är att våga gå mot strömmen. Så vad det ger oss är vi får frottera oss med duktiga begåvade människor och företag och försöka hitta möjligheter att samverka.
Vad är temat för priset i år?
– Samverkan och samarbete. Vi har konstaterat att det är nyckeln till att vara framgångsrik. Nu vill vi hylla en organisation eller person eller företag som har jobbat tillsammans med andra.
KÖTTALTERNATIV
Utvecklingsbolaget Mycorena vann Utstickarpriset förra året.
LÄS OCKSÅ: Polarbröd och Mycorena inleder samarbete om cirkulär matproduktion
– Vi har ett samarbete med dem. De fick Utstickpriset och det var väldigt intressant för oss ur ett företagsperspektiv hur man kan använda brödrester. Är det möjligt att använda brödrester som råvara till svampproduktion? Så det har vi inlett samarbete med dem kring det och det är jättespännande. Det är en verklig innovation.
Ni stoppar in mjöl i ena ändan och det kommer ut veganska hamburgare i andra ändan?
– Ha ha ha. Något sådant, ja, säger Karin Bodin.
– Det är en väldigt effektiv process. Det ser väldigt lovande ut hittills men vi är inte framme än. Vi gör tester i liten skala och så får vi se.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Koncern-vd Karin Bodin äger 32 procent av aktierna i Polarbröd och är huvudägare. Resterande aktier ägs av olika familjemedlemmar.
De har tidigare vunnit Polarbröds Utstickarpris:
2020 Mycorena - Resurseffektivitet och cirkularitet
2019 The EAT-Lancet Commission – Upplysning, hopp och kunskap.
2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.
2017 Cape Farewell – Kulturen som förändringsagent.
2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden.
2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.
2014 Johan Ehrenberg – Helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.
2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen.
2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet.
LÄS OCKSÅ: Polarbröd ska samåka med Fazer och Skogaholm
LÄS OCKSÅ: MSB:s utredning av Polarbröd-branden är klar
LÄS OCKSÅ: Så mycket kostade den massiva insatsen när Polarbröd brann
LÄS OCKSÅ: Efter branden: Polarbröd investerar i ny smörgåsproduktion i Älvsbyn
LÄS OCKSÅ: Branden på Polarbröd: MSB inleder utredning
LÄS OCKSÅ: Polarbröd hade givande samtal med statsministern
LÄS OCKSÅ: Efter branden på Polarbröd – statsministern och arbetsmarknadsministern besöker Älvsbyn
LÄS OCKSÅ: Branden på Polarbröd: medarbetarna
Bilden: Karin Bodin. Foto: Patrick Trägårdh.