Köttföretagen upplever Livsmedelsverkets nya instruktion som förvirrande
Förra månade införden Livsmedelsveket en ny instruktion för rena djur på slakterier. Men den är så förvirrande att djur riskerar att utsättas för stress och djurkroppar att kasseras helt i onödan. Det menar bransch- och utvecklingsbolaget Svenska Köttföretagen enligt tidningen VeterinärMagazinet som rapporterat om saken.
Instruktionen kan enligt bolaget tolkas så att förorenade djur kan få rengöras på slakterier och att myndigheten som norm annars skulle besluta om att alla smutsiga djur ska kasseras.
– Att rengöra levande djur på slakterier är inte rätt ur djurskyddssynpunkt. Det är jättestressande för djur om människor de inte känner ska börja tvätta dem i en miljö de inte har koll på, säger Theres Strand, till tidningen.
Livsmedelsverket tror att Köttföretagen missförstått det hela.
– Det är ett missförstånd från branschens sida. Har det kommit in ett smutsigt djur så kan man ställa det åt sidan och slakta det sist på dagen. Man kan då lättare slakta med en lägre bandhastighet, säger Christian Berking som är senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
– De trodde att instruktionen säger att Livsmedelsverket skulle besluta om att kassera alla förorenade slaktdjur. Nu kan det vara så i extremfallet. Skulle det komma in djur som är extremt smutsiga och slakteriet inte kan slakta dem på ett hygieniskt sätt så får vi avvisa dem från slakt.
Förorenade djur som levereras till slakterier är enligt Livsmedelsverket ett allvarligt problem i Sverige.
– Vi har under slutet av 2019 och under 2020 haft en uppgång vad gäller salmonellaförekomst i djurbesättningar och utbrott hos människor orsakat av svenskt kött, säger Christian Berking.