Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
o92
Örebro universitet: ”dill odlad i växthus med extra UV-ljus smakar bättre”
Örebro universitet meddelar att en av deras forskare tillsatt UV-ljus i ett växthus med dill och att det ska ha påverkat smaken. Nu vill man spinna vidare på det och ta fram en bättre smakande och nyttigare dill. Det gäller att hitta en rätt balans.
– Vi vill att den ska smaka mer som dill odlad utomhus. Den ska smaka mindre som gräs och ha en starkare bitter, kryddig dillsmak. Då krävs mer aminosyror och organiska syror och mindre sockerämnen, säger Victor Castro-Alves, forskare i kemi och en del av Örebro universitets satsning på Mat och hälsa, enligt ett pressmeddelande.
– Om man tillför för mycket ljus börjar dillen producera ämnen för att skydda sig mot ljuset och det kan påverkar hur mycket plantorna växer. Det gäller alltså att hitta rätt.
En smakpanel från Restaurang- och hotellhögskolan ska enligt uppgift ha provsmakat dillen och jämfört med annan dill.
– Utomhusdillen har en kryddig, besk och lite sur dillsmak. Den kommersiellt västhusodlade dillen smakar sötare och har en smak av gräs eller grönt men saknar den karaktäristiska smaken av dill. Dillen som vuxit med UV-ljus hamnade mellan dessa. Den har dillsmaken men inte lika tydligt som dillen som vuxit utomhus. Den har också lite av den söta, gröna smaken som den kommersiellt växthusodlade dillen, säger Victor Castro-Alves.
/FoodMonitor
Foto: Örebro universitet.