Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Närke Kött i Örebro AB föreläggs att ta bort rost
”Hållarna till hängbanan i styckningslokalen var rostiga” och ”animaliska biprodukter förvaras i livsmedelslokalen”. Det säger sig Livsmedelsverket ha konstaterat i samband med ett kontrollbesök på Närke Kött i Örebro AB i Örebro i april. Förra månaden lade myndigheten ett föreläggande mot bolaget. Det framgår av en handling som nu blivit offentlig.
”I styckningslokalen sågs att flera av hållarna till hängbanan var rostiga. På rullkrokar under de rostiga hållarna hang nötkött klar till styckning och det fanns en stor risk för att köttet kunna kontamineras av smuts och rost partiklar från de rostiga hållarna på hängbanan”, skriver myndigheten i föreläggandet.
”Vid kontrollbesöket sågs att personalen i styckningen slängde animaliska biprodukter kategori 3 på golvet i ett hörna vis styckningsbordet.” Livsmedelsföretagaren ska utan onödigt dröjsmål samla in animaliska biprodukter. De animaliska biprodukterna måste förvaras separerat från livsmedel enligt de krav livsmedelslagstiftningen ställer.”
Det här föreläggs nu Närke Kött i Örebro AB att göra:
”Ni skal rengöra och ta bort rost från hållarna till hängbanan i styckningslokalen.”
”Ni skall säkerställa att animaliska biprodukter i livsmedelslokalen utan onödigt dröjsmål samlas in och förvaras separerat från livsmedel enligt de krav livsmedelslagstiftningen ställer.”
Livsmedelsverket kräver att Närke Kött i Örebro AB ska åtgärda avvikelserna senast den 20 juni.
FoodMonitor har sökt Närke Kött i Örebro AB.
/FoodMonitor
Fakta:
Närke Kött i Örebro AB.
Omsättning: 180 miljoner kronor (2019).
Resultat: 1.4 miljoner kronor.
Antal anställda: 19.