Uppgift: Gasum källa till kontaminering som gett skador på tomatplantor
Jordtillverkaren Hasselfors Garden AB i Örebro har nyligen återkallat produkten ”Tomat&chilijord” som kontaminerats med bekämpningsmedlet klopyralid. Källan till kontaminationen menar Hasselfors Garden att biogasbolaget Gasum AB i Linköping är som levererar biogödsel till jordprodukter. Gasum medger nu att det finns spår av kemikalien och säger sig ha vidtagit åtgärder.
”Vi har i vår dragit tillbaka denna jord på grund av alltför mycket hormonliknande skador på tomater och chiliplantor”, skriver Hasselfors Garden i ett mejl i dagarna till Kemikalieinspektionen, KEMI.
Kontamineringen kan enligt Hasselfors Garden ha konsekvenser för KRAV-odlingar.
”Vi har i egna systematiska provodlingar sett skador både i produkt och i utvalda råvaror. Provodlingarnas resultat överensstämmer bra med resultaten från kemiska analyser som har påvisbara nivåer av klopyrlid. Med de begränsade testerna vi har gjort och med de reklamationer vi har så kan vi konstatera att detta inte ett enskilt problem utan det ser ut att vara mycket mer omfattande än vad vi först trodde. Vi har i flera helt svenska råvaror funnit rester av klopyralid. Det är råvaror som används i stor volym och som är viktiga för KRAV-märkta produkter. Vi är mycket oroade över detta i en tid när vi nu söker hitta fler cirkulära material”, skriver Hasselfors Garden.
Enligt en uppgift är det ni som är källan till kontamineringen. Stämmer det? ”Vi har fått svar på analyser från labb i Norge, Nobio som visar på spår av klopyralid och som vi vet ger skador på vissa känsliga växter i mycket låga doser. De spår vi hittar idag ligger under detektionsgränsen för andra laboratorier och långt under livsmedelsverkets gränser för livsmedel, humankonsumtion”, skriver Bertil Hult, affärsutvecklare Biogödsel på Gasum, i ett mejl till FoodMonitor.
Var kommer kontaminationen ifrån? ”Klopyralid och aminopyralid ingår i ett flertal ogräsmedel som används i spannmål. Vi använder stora mängder avrens, andra rester från livsmedelsindustrin och kasserad spannmål. Pyralid är väldigt persistent och vi misstänker att det blivit kvar i dessa produkter trots att det gått både en odlingssäsong i växande spannmålsgröda och sen lagring och hantering innan det används av oss. Vi har också långa uppehållstider i processen på flera månader innan det hamnar i biogödseln och biokomposten. Vi vet inte än men misstänker den här källan.”
Vidtar ni några åtgärder? ”Vi tar nu prover både på biokomposten löpande och också på de råvaror vi misstänker för att försöka förstå vad som är problemet. Försök kommer att fortsätta ihop med SLU och då i flera känsliga grödor. Vi har testat och utvärderat det här i flera år med väldigt goda resultat.”
Vad säger ni till era andra kunder inom livsmedelsindustrin som ni levererat samma produkt till som Hasselfors Gården? ”Det är inga leveranser till livsmedelsindustrin utan det är bara jordtillverkare som är kunder. De är informerade och har vidtagit åtgärder”, skriver Bertil Hult.
HÅKAN FRISELL
Fakta: Gasum AB. Omsättning: 186 miljoner kronor (2019). Resultat: 247 000 kronor. Antal anställda: 55.