Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
25 ansökningar om skydd av livsmedelsprodukter hittills i år – däribland kanelbullen, semlan, kaffeost, köttbullar, Åkeröäpple och Norrlandsströmming
Fram till och med den andra juni har det i år kommit in hela 25 ansökningar om skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning eller garanterad traditionell specialitet, till Livsmedelsverket. Det är en rejäl ökning jämfört med åren innan. Bland andra branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer AB Stockholm har gjort ansökningar om kanelbullen, semlan och lussekatten. Vd Martin Lundell tycker det är hög tid att skydda svenska produkter.
– Vi tycker att det är kulturskatter de här tre bakverken som vi vill uppmärksamma, säger han.
– Som bagerination så har vi inte vågat göra det tills vi insåg att vi vann jättemycket bageritävlingar och kom på topplacering på konditori-VM och likande. Så vi har varit tvungna att vara ute och tävla för att förstå hur duktiga vi är i Sverige.
Varför just nu?
– De här bakverken har uppmärksammats mer och de senaste åren. Vi ser på kanelbullens dag, feetisdagen och lucia vilket enormt intresse det är från privatpersoner. Folk vallfärdar till bagerierna. Det är verkligen svenska folket som visar med sitt beteende hur viktiga de här bakverken är.
Vad är det för fördelar med att få skyddade beteckningar?
– Det är mer en markering hur viktiga de här bakverken är och lyfter statusen på dem ännu mer och får en internationell bekräftelse.
Är det viktigt för exporten?
– Majoritetens säljs i Sverige och majoriteten av volymen skapas av hantverksbagerier som har ett ganska stort steg till export, säger Martin Lundell.
– Vi har nog inte riktigt tänkt på att det är något speciellt med dem.
Hittills i år fram till den andra juni har det alltså kommit in 25 ansökningar som gäller garanterad traditionell specialitet, skyddad geografisk beteckning, skyddad ursprungsbeteckning eller liknande till Livsmedelsverket.
Så här fördelas de 25 ansökningarna:
Sveriges bagare & konditorer AB – Lussekatt, Semla och Kanelbulle.
Kött och Charkföretagen – Värmlandskorv, Rökt Medwurst, Prinskorv, Köttbullar, Julskinka, Isterband och Grynkorv.
PO Kustfiskarna Bottenhavet - Norrlandsströmming
Sveriges Gårdsmejerister – Kaffeost, Gräddfil, Långfil och Filmjölk.
Hjälmarens fiskareförbund – Hjälmargös.
Knäckebrödsakademin – Spisbröd.
Stockholms läns fiskareförbund – Ostkustströmming.
Föreningen MatVärden – Hälsingeostkaka.
Föreningen Sörmlandsäpplen – Åkeröäpple.
Traditionell svensk cider
Äpplen från Äppledalen
Klädesholmen Matjessill/Klädesholmen Matjesfiléer
Grebbestadostron
Vit färsksaltad östgötagurka
Det är en stor ökning jämfört med tidigare år. Förra året kom det inte in någon ansökan. År 2019 kom det i tio stycken, år 2018 fyra stycken, och år 2017 fyra stycken.
”Det stämmer att det inte kom in några nya ansökningar under 2020. Hur många ansökningar som kommer in varierar från år till år men Livsmedelsverket kan inte säga orsaken till det. Vi vet att möjligheten att söka stöd för hjälp med ansökningar kan variera mellan åren vilket skulle kunna ha betydelse för hur många ansökningar som kommer in”, skriver Livsmedelsverket i ett mejl till FoodMonitor.
För att en produkt ska få skyddad ursprungsbeteckning, SUB, krävs det enligt Livsmedelsverket att den:
”kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett land,
har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den och
i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.”
För att en produkt ska få skyddad geografisk beteckning, SGB, krävs det enligt Livsmedelsverket att den:
”kommer från en viss ort eller region eller ett visst land,
har särskild kvalitet, rykte eller andra egenskaper som till största del beror på det geografiska ursprunget och
som i minst ett led produceras i det avgränsade geografiska området.”
Så här skriver myndigheten om garanterad traditionell specialitet på sin webbplats:
”Garanterad traditionell specialitet (GTS) får registreras om det beskriver en specifik produkt eller ett livsmedel som har en viss sammansättning, produktion eller bearbetning som överensstämmer med traditionell praxis för denna produkt eller är gjord av traditionella råvaror och ingredienser. Namnet måste ha använts traditionellt för produkten och gälla dess traditionella karaktär eller särskilda egenskaper. Exempel på svenska garanterade traditionella specialiteter är Falukorv och Hushållsost.”
HÅKAN FRISELL
Här är de aktuella ansökningarna som kommit in till Livsmedelsverket under perioden år 2017 till och med hittills i år (till och med 2021-06-02, källa: Livsmedelsverket):
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Värmlandskorv – Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Rökt Medwurst – Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Prinskorv – Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Köttbullar – Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Julskinka – Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Isterband – Kött och Charkföretagen
2021, Ansökan om registrering av Garanterad Traditionell Specialitet/Skyddad Geografisk Beteckning för produkten Grynkorv, Kött och Charkföretagen
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Norrlandsströmming – PO Kustfiskarna Bottenhavet
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Kaffeost – Sveriges Gårdsmejerister
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Gräddfil – Sveriges Gårdsmejerister
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Långfil – Sveriges Gårdsmejerister
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Filmjölk – Sveriges Gårdsmejerister
2021 – Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB) för produkten Hjälmargös – Hjälmarens fiskareförbund
2021 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för produkten Spisbröd – Knäckebrödsakademin
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för Ostkustströmming – Stockholms läns fiskareförbund
2021– Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för Hälsingeostkaka – Föreningen MatVärden
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Lussekatt – Sveriges bagare & Konditorer
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Semla – Sveriges bagare & Konditorer
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för Kanelbulle – Sveriges bagare & Konditorer
2021 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Åkeröäpple från Sörmland – Föreningen Sörmlandsäpplen
2021– Ansökan om skyddad geografisk beteckning för "Traditionell svensk cider"
2021– Ansökan om skyddad geografisk beteckning (SGB) för Äpplen från Äppledalen
2021 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för ”Klädesholmen Matjessill/Klädesholmen Matjesfiléer"
2021 – Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Grebbestadostron
2021 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för Vit färsksaltad östgötagurka
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för SRBpremium – Hushållningssällskapet Västra
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för Vindelnrökt skinka – Hushållningssällskapet Västra
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för Sörmlands Ädel – Hushållningssällskapet Västra
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för Jämtländsk vit källarlagrad getost – Intresseföreningen för källarlagrad getost
2019 – Ansökan om Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Gotlandslins – Hushållningssällskapet
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning (SGB), Knäckebröd från Stora Skedvi – Hushållningssällskapet
2019 – Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för ”Bohuslänska blåmusslor” – Hushållningssällskapet
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning (SGB) Matjessill från Klädesholmen – Hushållningssällskapet
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning för Färsksaltad vit gurka – Hushållningssällskapet Skaraborg
2019 – Ansökan om skyddad geografisk beteckning SGB för "Lappländsk Fjällröding"– Hushållningssällskapet Skaraborg
2018 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning eller Skyddad Geografisk beteckning för produkten Allåkerbär från Norrland – Föreningen Allåkerbäret
2018 – Ansökan om registrering av Skyddad Ursprungsbeteckning för produkten Rökt Vättersik – Hushållningssällskapet Skaraborg
2018 – Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Småländsk Hemost – Hushållningssällskapet Skaraborg
2018– Ansökan om Skyddad Geografisk Beteckning, SGB, för Polkagrisar från Gränna – Hushållningssällskapet Skaraborg
2017 – Ansökan om skyddad geografisk eller ursprungsbeteckning, Vit saltgurka från Östergötland – Hushållningssällskapet Skaraborg
2017– Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt Skrädmjöl – Hushållningssällskapet Skaraborg
2017 – Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost – Hushållningssällskapet
2017– Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning, Vänerlöjrom – Vänerlöjrom Ekonomisk Förening