Livsmedelsverket tvingar litet äggbolag att sluta skänka bort ägg till fattiga
Ett litet KRAV-certifierat äggbolag har under en längre tid skänkt ägg som har små sprickor i skalet till ideella verksamheter som bedriver välgörenhet. Nu sätter Livsmedelsverket stopp för det genom ett föreläggande. Äggbolaget medger fel och lovar att rätta sig.
– Äggen har vi skänkt till fattiga. Det har varit en gråzon, säger en företrädare för äggbolaget.
Livsmedelsverket gjorde ett kontrollbesök på äggbolaget den första juni. Då ska myndigheten konstaterat ”att företaget inte uppfyller lagstiftningens krav inom hantering av B ägg och hantering av animaliska biprodukter”.
Myndigheten säger sig ha upptäckt bland annat detta: ”Livsmedelsföretaget skänker B ägg till slutkonsument. Av livsmedelssäkerhetsskäl: ägg av klass B ska endast levereras till livsmedelsindustrin eller till andra industrier än livsmedelsindustrin och får inte säljs eller skänks till slutkonsument.”
”Livsmedelsföretaget saknar ett system för kategorisering av animaliska biprodukter (ABP) .Livsmedelsföretaget saknar handelsdokument för animaliska biprodukter (ABP) och för inte register över sändningar med ABP.”
Det här har nu Livsmedelsverket förelagt äggbolaget att göra: ”Hantering av B ägg ska göras efter gällande lagstiftning. Ägg av klass B ska endast levereras till livsmedelsindustrin eller till andra industrier än livsmedelsindustrin.”
”Upphöra skänka B ägg till slutkonsument.”
”Säkerställa spårbarheten för livsmedel av animalisk ursprung ett steg framåt i livsmedelskedjan.”
”Insamling, kategorisering, och leverans av animaliska biprodukter ska göras efter gällande lagstiftning. Sändningar av animaliska biprodukter som lämnar anläggningen ska åtföljas av ett godkänt handelsdokument som utfärdas i tre exemplar.”
Livsmedelsverket uppger att man gett äggbolaget chansen att yttra sig innan föreläggandet men att bolaget inte ska ha gjort så.
Myndigheten kräver att bolaget åtgärdar de påstådda bristerna senast den 19 juli.
Det aktuella äggbolaget producerar ägg och har ett eget packeri.
Företrädaren berättar att äggen som skänkts bort haft små sprickor i skalet. Bolaget medger att det inte är uteslutet att det kan finnas en risk för salmonellasmitta men att man gör täta kontroller av detta.
Dessutom säger man att deras egen familj ätit sådana ägg i 25 års tid utan att ha blivit sjuka.
Äggbolaget medger emellertid fel och uppger att man nu istället kommer att låta destruera ägg som har små sprickor.
Man funderar också på att lägga ner verksamheten som en konsekvens av bland annat Livsmedelsverkets föreläggande.
– Man orkar inte. Vi har hållit på i 25 år och vi håller på att lägga av. Det här är fruktansvärt, säger företrädaren.