Övertid i slakten orsakade snusk med köttrester på Kronfågel
”Köttrester på krokarna för slaktkroppar” och ”köttrester på golvet”. Det upptäckte en officiell veterinär, OV, från Livsmedelsverket vid en kontroll på skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla den 7 juli. Orsaken ska enligt OV vara ”övertid i slakten”.
”Kontrollen utfördes i produktionslokalen 301 efter att företaget avslutat rengöringen innan dagens produktion startat. På måndag kväll 5/7 2021 var det övertid i slakten och rengöring kunde inte utföras under natten till tisdagen. Även på tisdag kväll 6/7 2021 var det övertid i slakten och rengöring kunde endast utföras med grovspolning”, skriver OV i en kontrollrapport.
Så här säger lagen (källa: Livsmedelsverket): ”Livsmedelslokaler skall hållas rena och i gott skick.” ”Alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel skall rengöras effektivt och, när det är nödvändigt, desinficeras; rengöring och desinficering skall ske tillräckligt ofta för att förhindra risk för kontaminering.” ”Livsmedel skall i alla led i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan skyddas mot kontaminering som kan göra livsmedlen otjänliga, skadliga för hälsan eller kontaminerade på ett sådant sätt att de inte rimligen kan konsumeras i det skick i vilket de befinner sig.”
OV gjorde en uppföljande kontroll den 8 juli och då ska bristerna ha varit åtgärdade.