Livsmedelsverket säger sig ha upptäckt bristande rengöring på charkbolaget Kils Slakteri AB i Kil i samband med ett kontrollbesök i dagarna. Det handlar bland annat om köttrester som satt kvar på utrustning.
”Vid kontroll av rengöring före produktionsstart observerades bristfällig rengöring av såväl utrustning i kontakt med livsmedel samt på utrustning som inte har direkt kontakt med livsmedel”, skriver myndigheten i en kontrollrapport.
”Knivarna i stycklokalen var smutsiga av köttrester vid fästet av kniveggen vid handtaget (svart plast). Kvarndelar till kvarnen var smutsig av köttrester. Sågen hade köttrester på flera ställen i maskinen. Skivmaskinen för lövbiff (Treif) hade köttrester mellan plastdelarna. Tärningsmaskin för gryt/kok-kött (Dicr), var smutsig av köttrester. Röret till nätaren var smutsig på insidan av röret. Äldre smuts på den mobila vågen Mettler Toledo samt vagnen vågen stod på. Köttdetaljer från gårdagens produktion fanns kvar på styckningsbord ben och hyllor.”
Inte nog med det. Även dessa avvikelser upptäckte Livsmedelsverket: ”Vid kontrollen i styckningslokalen låg det diskborstar, verktyg, knivslip, skrapor och städborste för golv i handfatet. Risk för kontamination till färdig vara eftersom knivslipen används när den legat tillsammans med smutsigt städmaterial. Städvagnen som används vid städning av lokalerna samt golvet i rummet utanför styckningslokalen var smutsigt av kemikalier.”
”Vid kontrollen låg munstycken till rengöringsslangen för vatten i stycklokalen på golvet.”
FoodMonitor söker Kils Slakteri.
(Kils Slakteri AB är inget riktigt slakteri utan ett charkbolag. Bolaget har i flera års tid gjort sken av att vara ett slakteri /red)