Livsmedelsverket: fortsatt slaktsnusk på Kronfågel – "smutsig lokal, inredning och utrustning"
När en statsinspektör från Livsmedelsverket tidigare denna månad gjorde en kontroll efter rengöring på skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla upptäcktes slaktsnusk. Det framgår av en kontrollrapport som i dagarna blivit offentlig.
”Smutsig lokal, inredning och utrustning: kontrollen utfördes efter att rengöringen var slutförd innan dagens produktion startat. Det fanns risk för indirekt kontaminering av livsmedel”, skriver Livsmedelsverket i rapporten.
Bland annat dessa avvikelser kunde Livsmedelsverket konstatera vid kontrollen på Kronfågel: ”Baljor som hämtades för att användas till animaliska biprodukter (ABP) var inte rena. Enligt personalen hade de hämtats på anvisad plats för rena baljor.”
”Vid väggen till plattfrys var det köttspill på golvet.”
”I Plattfrys gjordes nedanstående observationer:
Utmed hela undersidan av stativet till alla frysformarna och i den låda som sitter på gaveln av frysarna, där det finns utrustning för frysarna, fanns det en flera mm tjock ansamling av smuts, damm och köttrester.”
”Det fanns köttrester på ytor i kontakt med livsmedel: Kontrollen utfördes efter att rengöringen var slutförd innan dagens produktion startat.”
”Det fanns köttrester i skruv till Sepmatic baljtipp. När skruven roterar kan köttspillet ramla ned i innehållet i behållaren som köttet tippas ned i.”
”Det fanns köttspill i frys nummer 5 och 6.”
”Ställningen som frysbordets plastskivor vilar i var täckt med köttspill. Rengöringspersonalen hade inte kunnat flytta traversen som var placerad över bordet.”
”Plastdetalj kunde kontaminera livsmedel:
I plattfrys 2 fanns det plastdetalj som var uppflisad på ett sådant sätt att flisor kunde hamna i produkten.”
”I plattfrysens stora blandare sitter en packning mellan behållaren som köttet leds ned till skruven genom och den låda som skruven sitter i. På insidan var packningen sliten så att flisor kunde hamna i köttet.”
Livsmedelsverket skriver också att man nu överväger åtgärder. Kronfågel har en skyldighet att följa livsmedelslagstiftningen.
”Livsmedelslokaler skall hållas rena och i gott skick. Ytor (även ytor på utrustning) i utrymmen där livsmedel hanteras och särskilt de ytor som kommer i kontakt med livsmedel skall hållas i gott skick Livsmedel skall i alla led i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan skyddas mot kontaminering Lokalernas planering, utformning, konstruktion, placering och storlek skall vara sådan att den skyddar mot ansamling av smuts”, skriver myndigheten.