Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
svans93
Slakteribranschen: OV är ojämna i bedömningar av allvarliga svansskador
Det ankommer kontinuerligt djur med allvarliga svansskador till svenska slakterier. Slakteribranschen tycker att officiella veterinärer, OV, är ojämna i sina bedömningar. Livsmedelsverket meddelar att man startat en utredning om frågan som ska vara klar till årsskiftet. Svansskador är en indikator på att allt inte står rätt till hos primärproducenter.
– Grisar har ett behov av att bädda och böka. När de inte få utlopp för det då kan de börja bita på sina kompisar istället, på deras svansar. Det kan vara en indikator på att djurskyddet inte fungerar på besättningsnivå om man har utbredda sådana här problem, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Enligt Anna Lindgren riskerar svansskador att påverka livsmedelskvaliteten genom att var en inkörsport för bakterier.
– Ja, har man en allmänpåverkad gris så kan det finnas spridning av bakterier via ryggraden till kroppen så att köttet måste otjänligförklaras. En sådan gris ska varken transporteras till slakteriet eller slaktas där.
Livsmedelsverket meddelar att man har en pågående insats för att utreda om det finns skillnader i den bedömning OV gör av svansskador. Detta efter det att slakteribranschen nyligen klagat. Utredningen beräknas vara klar till årsskiftet. Under denna insats tillhandahålls även utbildning om svansskador till OV.
– Det här med svansskador är en fråga som har lyfts från branschen. De upplever att det finns olikheter i bedömningen, säger Anna Lindgren.
HÅKAN FRISELL
Bilden: svansskada på gris. Foto: Livsmedelsverket.