Listeria på Kils Slakteri ”klustrar exakt med humanfall”
Den första november förbjöd Livsmedelsverket charkbolaget Kils Slakteri AB i Kil ”att producera livsmedel i charklokalen”. Några dagar senare hävdes det förbudet. Nu har det framkommit att ett av de prover som tagits i verksamheten, kött från en kvarn som analyserats av Folkhälsomyndigheten, ”klustrar exakt med humanfall”. Alltså med fall den senaste tiden där tre personer insjuknat, varav två dött. I ett av fallen ska listerian kommit från en ost som ett annat bolag tillverkat. Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Kils Slakteri en längre tid struntat i listeriaprovtagning.
– Listeria är ett av de allvarligaste smittämnena vi har i och med att det drabbar de som har försvagat immunförsvar, äldre personer med underliggande sjukdomar och gravida och deras foster. Det finns risk att det orsakar dödsfall. Därför är det viktigt att företag håller koll på detta, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Det här förbjöds Kils Slakteri AB att göra: ”Producera charkprodukter i charklokalen. Förbudet gäller fram till det att företaget genom provtagning kan verifiera att det inte finns Listeria monocytogenes i lokalen på inredning och utrustning.”
”Dokumentera temperaturer på charkvaror vid kokning/rökning så de är ordentligt upphettade enligt företagets haccp.”
Det här var enligt Livsmedelsverket bakgrunden till förbudet: ”Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Värmland har kontaktat Livsmedelsverket för att personer insjuknat i Listeria. En av personerna har angivit att denne ätit hackkorv från Kils slakteri. Kontroll på Kils slakteri har utförts den 14 oktober 2021 med anledning av ett utbrott av Listeria i Värmland (3 personer). Livsmedelsverket har gjort extra offentlig provtagning (Listeria monocytogenes) på företaget. Listeria monocytogenes har påvisats på korvbordet, brunn vid korvgryta, brunn mellan dörrar, kvarn i charklokalen. Inga produktprover påvisade Listeria.”
”Företaget har vid tidigare kontroller upprepade gånger haft avvikelser mot lagstiftningen med förelägganden om att åtgärda skicket på lokalen, bristande livsmedelshygien och provtagning angående Listeria monocytogenes. Vid den senaste ordinarie kontrollen utifrån kontrollplanen som utfördes den 15 september 2021, sanktion 5914/2021-K samt uppföljande kontroll den 15 september, sanktion 1940/2021-K konstaterades flera avvikelser mot lagstiftningen. Det var bland annat bristfällig rengöring av redskap och utrustning vid produktionsstart styck samt att ingen Listeriaprovtagning gjorts under 2021.”
Folkhälsomyndigheten har alltså analyserat prover från Kils Slakteri AB.
Så här blev resultatet: Provet SLV_MI_162_21 (brunn vid korvgryta): ST 399 (typ av listeria /red), klustrar inte med humanfall. Provet SLV_MI_163_21 (brunn mellan dörrar): orent, ska strykas om. Provet SLV_MI_161_21 (svabb korvbord): ST 759 (typ av listeria), likt humanfall, 10 SNP (lägre värde visar på större likhet /red) skillnad. Provet SLV_MI_164_21 (kvarn): ST 759, klustrar exakt med humanfall, 0 SNP skillnad.
Provet ”kvarn” är alltså, enligt Livsmedelsverket, så gott som exakt samma som prov som tagits på de personer som insjuknat. Provet ”svabb korvbord” är enligt Livsmedelsverket väldigt likt proverna från de insjuknade. Provet ”brunn vid korvgryta” visar på förekomst av en annan typ av listeria. Provet ”brunn mellan dörrar” ska enligt Livsmedelsverket tas om.
Livsmedelsverket har alltså upphävt det aktuella förbudet. Det beslutet ska ha baserats på analyssvar från provtagning som bolaget själva ombesörjt och betalat för.
”De har nu rengjort och desinficerat anläggningen samt att de tagit egna listeriaprover med negativt resultat. Anläggningen får börja producera igen”, skriver Lukas Linné som är pressekreterare på Livsmedelsverket, i ett mejl till FoodMonitor.
FoodMonitor har upprepade gånger sökt Kils Slakteri för en kommentar.
HÅKAN FRISELL
Fakta: Kils Slakteri AB är inget slakteri utan ett charkbolag.