Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
lamm38
Vanvårdade, avmagrade och hundbitna lamm levererades till slakteri
Förra månaden levererade en djurhållare lamm som vid köttbesiktningen alla visade sig vara avmagrade och vissa av dem hundbitna. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig. Länsstyrelsen Västra Götaland har sekretessbelagt uppgifter om djurhållaren.
”Den 22 oktober upptäcktes det av slakteriet att tre lamm var hundbitna vilket syntes när huden avlägsnats. Ett av lammen hade bett på baksida lår, över ryggen och i halsen. De andra två hade bett på låren. Dessa lamm inkom dagen innan och veterinären som besiktigade djuren levande märkte att de såg något nedsatta ut men såg inga tydliga yttre skador och hade inte fått någon kompletterande information om djuren. Djurägaren hade mejlat företaget samma dag som de kom till slakteriet att de hade blivit utsatta för en hundattack i deras hage men denna information hade ej nått veterinären på slakteriet. Ett får hade dött i samband med hundattacken och tre andra får hade observerats ha mindre skador enligt uppgift. Detta hade skett helgen innan (de kom till slakteriet på onsdagen). De hundbitna lammen kasserades då det fanns stor risk för bakteriekontaminering från betten”, skriver OV i anmälan.
”Skadade djur får inte transporteras till slakteri enligt gällande lag ("Rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden" BILAGA 1, kap 1, punkt 2.). Djuren hade enligt uppgift inte heller undersökts av veterinär på gården. Livsmedelsverket anser att djurägaren brustit i sin bedömning av vilka djur som får åka till slakt och kan ha brustit i att tillgodose djuren med veterinärvård. Alla 13 djur som inkom från denna leverantör var även lindrigt-måttligt avmagrade. Ett djur var väldigt litet och måttligt avmagrat (vägde 5.1 kilo). De flesta slaktkropparna blev klassade som näst lägst vad gäller kroppsform (O) och lägst vad gäller fett (1) enligt slakteriets klassningssystem. Inga sjukdomstillstånd observerades som kunde förklara avmagringen. Även att djuren var avmagrade tyder på bristande skötsel och tillsyn.”
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.