Åklagare lägger ner tre utredningar om förberedelse till grova jaktbrott i Dalarna
Sönderskjutna surströmmingsburkar, viltkamera med MMS-funktion och en tjärad tall. Det fann Länsstyrelsen Dalarna och en patrull från Polisregion Bergslagen när de på en plats norr om Mora tidigare i år utredde tre fall av misstänkta förberedelser till grova jaktbrott. I dagarna lades förundersökningarna ner. Åklagaren säger sig inte kunna bevisa att någon gjort sig skyldig till brott.
– Det som är illegalt det är att de har haft ut processade produkter vilket man inte får lägga ut. Det är surströmming, säger Arne Söderberg som är handläggare på Länsstyrelsen Dalarna.
– Det är Livsmedelsverkets riktlinjer. Ren säd får du lägga ut och sådant som inte är processat men bröd och annat som är processat det får man inte lägga ut.
Det var i juli som länsstyrelsen gjorde ett kontrollbesök i ett område där man tidigare återfunnit en illegal åtel. Detta efter att man fått in ett tips. Myndigheten kunde konstatera att det fanns ”verksamhet på platsen”.
Detta fann man: ”Uppsatt i en tall satt en viltkamera med MMS-funktion” ”Tre surströmmingsburkar var upphängda högt upp i en annan tall, samt en surströmmingsburk återfanns på marken”
Länsstyrelsen tillkallade alltså polis och en patrull åkte till platsen. Bevismaterial säkerställdes. En dag senare togs även prov för DNA-analyser på spillning och hår som påträffats på platsen.
Surströmmingsburkarna som påträffades var nerstoppade i delar av kläder och hade sedan perforerats genom att de skjutits med kulvapen. Detta för att locka till sig vilt. Även den tjärade tallen användes på det sättet.
Men åklagaren som handlade ärendet beslutade att inte fortsätta med förundersökningen.
"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att någon har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt", skriver denne i beslutet.
HÅKAN FRISELL
Bilderna: från länsstyrelsens utredning. Foto: Länsstyrelsen Dalarna.