Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
s98
Stora Enso Skoghall maskerar användning av farliga kemikalier vid produktion av kartongprodukter till livsmedelsindustrin
LEDARSTICK Skogsbolaget Stora Enso Skoghall, ett bruk som tillverkar kartongprodukter till stora delar av den svenska livsmedelsindustrin, har under en längre tid maskerat handlingar om farliga kemikalier som man enligt en miljödom är tvungna att informera länsstyrelsen om. Man har till och med ansökt om ”undantag från kunskapskravet för kemiska produkter i produktionen” hos länsstyrelsen. Stora Enso Skoghall tillverkar bland annat kartongmaterial som används till juiceförpackningar och andra livsmedelsförpackningar.
I ett brev med omfattande maskeringar som en miljöingenjör på Stora Enso Skoghall nyligen skickat till Länsstyrelsen Värmland står att bolaget kommer att använda en ny tillsats i sin tillverkning. Den tillsatsen innehåller enligt Stora Enso Skoghall flera farliga kemikalier. Men vilka de kemikalierna är får inte länsstyrelsen veta. Ett syfte med det är sannolikt att man vill förhindra att uppgifterna ska komma ut i media.
Miljöingenjörens agerande har sannolikt sanktionerats av brukets ledning då detta hänt upprepade gånger under en längre tid.
”Bolaget hävdar ensidigt och med bestämdhet att de är bundna av sekretessavtal och de inte får och inte vill att till exempel namnet på den aktuella produkten eller visst innehåll kan återfinnas på en allmän handling”, skriver en handläggare på Länsstyrelsen Värmland i ett mejl till FoodMonitor.
Länsstyrelsen Värmland tycks vara intellektuellt ointresserade av att ta reda på mer om de farliga ämnena. De har accepterat Stora Enso Skoghalls maskeringar. Det är oroande och givetvis under all kritik. Man kan undra vilka risker bolaget och myndigheten på detta sätt utsätter konsumenter för.
Samtidigt har vi fått in en uppgift om att dessa beståndsdelar finns i den aktuella tillsatsen:
”5-chloro-2-methyl-4-isothiazolin-3-one” – enligt uppgift ett akut giftigt bekämpningsmedel. Kan orsaka kontaktdermatit.
”2-methyl-2H-isothiazol-3-one” – kan enligt uppgift orsaka kontaktdermatit.
”Rosin”, fumarated
”Aluminium sulfat”
”Aluminium cholride”
sIMG_3946
Miljöingenjören på Stora Enso Skoghall, eller kanske någon annan på bruket, har på ett ställe maskerat totalt fyra farliga beståndsdelar i den aktuella tillsatsen. Den enda av kemikalierna som inte har maskerats är aluminiumklorid.
Anledningen till varför Stora Enso Skoghall inte mörkat användningen av Aluminiumklorid är oklar. Samtidigt säger bruket i dokumentet man skickat till länsstyrelsen att användningen av aluminiumklorid i tillsatsen är ny för dem.
Även i juli förra året maskerade Stora Enso Skoghall en handling om en ny variant av hydrofoberingsmedlet AKD som man skulle använda i kartongproduktionen. Bolaget uppger att medlet är ”klassificerat som farligt för vattenmiljön”.
Även i detta fall var Länsstyrelsen Värmland i det närmaste ointresserad av att veta mer.
I januari i år skickade miljöingenjören på Stora Enso Skoghall in en ansökan till Länsstyrelsen Värmland om att få ”undantag från kunskapskravet för kemiska produkter i produktionen”.
Det handlar i detta fall om en kemikalie som Stora Enso Skoghall inte vet hur farlig den är. I det aktuella fallet uppger miljöinspektören att tillverkaren är stor och välkänd men ”svarar generellt inte på sina kunders frågeformulär”.
sIMG_3942
Kanske på grund av en ren miss av miljöingenjören kan vi se att det handlar om kemikaliejätten BASF som är leverantör av den aktuella kemikalien.
Inte heller i det här fallet tycks Länsstyrelsen Värmland varit intresserade av att få veta mer om vad det är för kemikalie.
Att Stora Enso över huvud taget skickat den här typen av handling till Länsstyrelsen Värmland är att de är tvingade till det enligt en miljödom.
Myndigheterna borde inte så lättvindigt acceptera Stora Enso Skoghalls försök till mörkläggning av vilka farliga kemikalier som bolaget använder vid tillverkning av konsumentförpackningar.
De företag inom livsmedelsindustrin som använder brukets förpackningar borde nog börja ställa frågor. För även om bolagets agerande är lagligt är det frågan om det är lämpligt.
HÅKAN FRISELL
Bilden överst: i bakgrunden är en bild på Stora Enso Skogall som tagits för ett antal år sedan. Bilden på juiceförpackningar är en genrebild. Foto: FoodMonitor.