Stora Enso Hylte medger att cirka 5.7 kilo PCB finns i fogar vid fönster och dörrar i laboratoriebyggnad – har inte påbörjat sanering trots lång dispens
Enligt uppgift till FoodMonitor kände skogsbolaget Stora Enso åtminstone sedan år 2016 till att det fanns det förbjudna miljögiftet polyklorerade bifenyler, PCB:er, i en laboratoriebyggnad i Hylte bruk. Men någon sanering har hittills inte skett. Nu medger bolaget att det handlar om cirka 5.7 kilo PCB som finns i 257 meter fog vid fönster och dörrar. Stora Enso tycks ha hållit tyst om detta för personalen på bruket.
”Halten PCB i fönsterfogarna har analyserats till 55 800 – 57 400 ppm”, skriver Stora Enso i ett dokument.
Enligt Naturvårdsverket är 50 ppm gränsen för när fogmassa som innehåller PCB räknas som farligt avfall. Halten i fogarna på Stora Enso är alltså över 1 000 gånger högre. Det är samtidigt inte ovanligt för fogar i gamla hus.
”PCB:er är långlivade organiska föroreningar som, beroende på koncentrationen, är giftiga framförallt vid långtidsexponering och kan ge negativa effekter för människors hälsa och miljön. Deras persistens gör att de kan spridas långväga och ge oönskade effekter långt ifrån källan”, skriver John Lotoft, handläggare på Naturvårdsverket, i ett mejl till FoodMonitor.
Enligt Naturvårdsverket förbjöds år 1972 användning av PCB i fogar. Myndigheten pekar också på att det i PCB-förordningen från år 2007 finns det ett krav på att byggnader uppförda åren 1953 till 1973 ska inventeras med avseende på PCB.
Det är oklart hur gammalt den aktuella byggnaden är.
Stora Enso uppger att det går att sanera.
”Det är fullt möjligt att sanera fogen. När man tidigare uppgett att saneringen är svåråtkomlig har företaget syftat på den höga höjden av laboratoriebyggnaden … . Vidare är fasaden inklädd i plåt som behöver avlägsnas vid ett saneringsarbete. Totalt sett är det 63 fönster och 3 dörrar, fördelade på tre våningar som behöver saneras”, skriver man i ett dokument.
Stora Enso säger till Länsstyrelsen att man år 2016 fick dispens på 5 år för sanering av bygganden. Kommunen säger nu att detta aldrig skulle varit en fråga för kommunen och att det är länsstyrelsen som är kontrollmyndighet. Man skyller den felaktiga handläggningen på en tidigare handläggare.
I början av juni förra året skickade Stora Enso, enligt Länsstyrelsen Halland, in en ny ansökan om dispens för att få skjuta på saneringen.
Länsstyrelsen förelade bolaget att komplettera ansökan men det gjorde man enligt uppgift inte. Då hotade länsstyrelsen med avslag.
Sedan dröjde det tills januari i år då Stora Enso kontaktade Länsstyrelsen Halland och enligt uppgift undrade om en åtgärdsplan på kan vara okej ”för att kunna göra arbetet i etapper och därmed undvika att behöva stänga ner hela laboratoriet under en tid.”
Stora Enso har också föreslagit en tidsplan för saneringen som man säger kan avlutas under år 2023. Bolaget uppskattar kostnaden för saneringen till 1.5 miljoner kronor.
Det finns ingen uppgift om att bolaget skulle ha gjort några mätningar av PCB-halten inomhusluften eller utomhusluften sedan år 2016. Det tycks inte heller finnas några riskanalyser gjorda när det gäller personalens exponering för PCB i byggnaden.
I ett dokument påstår Stora Enso att man inte kunnat göra mätningar av PCB i inomhusluften i byggnaden ”på grund av kall väderlek”.
En källa på bruket säger sig inte ha fått någon information från Stora Enso om förekomsten av PCB i den aktuella byggnaden.
FoodMonitor söker ansvariga på Stora Enso.
(Stora Ensos presstjänst brukar ignorera frågor från FoodMonitor /red)
HÅKAN FRISELL
Skogsbolaget Stora Enso är en stor leverantör till den svenska livsmedelsindustrin. Bolaget tillverkar bland annat kartongmaterial och papper.