Hello Monkey måste rätta till påstådd bristande hantering av kött till tartar – beslut från Göteborgs Stad
Livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad anser att verksamheten Hello Monkey, som drivs av Smörgåsbaren DK i Göteborg AB i Göteborg, inte hanterar kött till tartar på ett säkert sätt. Nu föreläggs bolaget att rätta till den bristen.
”Vi anser att ni inte använder tillräckligt säkra metoder för att eliminera risken för att sjukdomsframkallande bakterier hamnar i råbiffen och riskerar att göra era kunder sjuka. Vi bedömer att risken är allvarlig och ställer därför krav på att ni omedelbart ska ta fram ett arbetssätt som säkerställer att den råbiff ni serverar är säker att konsumera”, skriver Göteborgs Stad i dagarna i ett föreläggande som man skickat till Hello Monkey.
Enligt uppgift köper Hello Monkey in innanlår som sedan putsas innan köttet mals/hackas till tartar. Det tycker inte myndigheten är en säker hantering. Konsumenter riskerar att skadas.
”Endast putsning är inte tillräckligt för att hälsofarliga bakterier som finns på ytan av köttet ska försvinna. På ytan av styckade köttdetaljer kan det finnas tarmbakterier (såsom stec och salmonella), som hamnat på köttets yta vid slakttillfället. När köttet sedan mals eller hackas blandas bakterierna från ytan in i färsen. För vissa bakterier krävs det bara ett litet antal bakterier för att orsaka en allvarlig matförgiftning. Ni putsar av ytan på köttet med kniv men det finns då en risk för att patogena bakterier hamnar tillbaka på köttet via kniven eller skärbrädan”, skriver myndigheten till bolaget.
Hello Monkey har idag inte velat ge någon direkt kommentar till påståendena från Göteborgs Stad.