Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Efter två fall med misstänkt matförgiftning – Fiskbar17 måste införa bättre rutiner – beslut
Efter två fall av misstänkt matförgiftning gällande musslor så gjorde livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad tillsyn av verksamheten Fiskbar17 i centrala Göteborg som drivs av företaget 17 Gubbar AB i Göteborg. Myndigheten säger sig den sjunde mars ha upptäckt en brist i bolagets hantering av musslor.
”Ni ska införa och följa ett arbetssätt vid kokning av musslor som avdödar virus och bakterier”, skriver Göteborgs Stad i dagarna i ett beslut.
Matförgiftningarna handlade enligt uppgift om två personer som ska ha insjuknat i magsjuka med virusliknande symptom efter att ha ätit musslor på Fiskbar17.
”Ni kände till att det kan finnas mikroorganismer i musslor och ni beskrev att er metod är att använder en förvärmd kastrull och ni ångar samt kokar musslorna tills de har öppnat sig vilket tar 1.5 – 3 minuter. Ni trodde att musslorna var säkra att äta i och med att de öppnat sig. De flesta bakterier dör vid 70 grader Celsius, medan virus kräver högre temperaturer för att dö. När musslan öppnar sig under upphettningen kan ånga eller kokande vätska lättare tränga in i musselköttet och döda eventuella bakterier eller virus. Det kan dock krävas ytterligare ett par minuter i kokande vatten eller ånga efter det att musslan öppnat sig för att alla bakterier och virus ska dö”, skriver myndigheten i beslutet.
FoodMonitor har sökt Fiskbar17.
/FoodMonitor