Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
HKScan vill slakta ungsuggor och suggor på Skövde Slakteri
”HKScan önskar slakta ungsuggor och suggor på Skövde slakteri och ansöker om dispens för att slakta dem utan huvud och hud”. Så skriver Slakteriet HKScan Sweden AB i dagarna i en ansökan till Jordbruksverket.
Vad betyder utan huvud och hud?
”Ett slaktsvin som slaktas har huvud och svål kvar på slaktkroppen (de skållas och borstas och man kan normalt äta huden, även om det i praktiken bara görs med sidfläsk med svål). Om slaktkroppen säljs hel kommer styckaren att få skära bort huvudet kallt. Normalutseendet för en sugga är också att den slaktas på samma vis, men suggor är stora djur och många nötslakterier kan ta in suggorna på samma linje som boskapen och då behandlas slaktkroppen på samma vis som en nötslaktkropp, det vill säga huvudet tas av direkt efter avblodningen och därefter avhudas de på samma vis som en ko”, skriver Arne Andersson som är kontrollsamordnare på djurkontrollenheten på Jordbruksverket och är den som handlägger ansökan från HKScan.
”Eftersom det nog inte förekommer i praktiken att nån äter svålen efter suggor blir det inte nån egentlig förlust av livsmedel eller säljbar vävnad och djuret passar bättre in på nötlinjen än på svinlinjen där de ofta är för stora för att gå att hantera som ett slaktsvin. Det här är en ganska vanlig dispens som flera slakterier har och den kommer att gälla under lång tid för samtliga suggor som Scan slaktar på Skövde slakteri.”
/FoodMonitor