95 000 enlitersförpackningar från havredryckstillverkaren Oatly i Malmö kan enligt uppgift innehålla magsjukebakterien bacillus cereus. 29 konsumenter har hittills drabbats varav två blivit magsjuka. Oatly säger sig själva funnit bacillus cereus i 8 prover. I dagarna har ett europeiskt livsmedelslarm utfärdats.
”Vi har tagit emot 29 klagomål om stinkande, skämd, illasmakande och gulaktig havremjölk”, skriver Oatly enligt uppgift i ett dokument.
”Två av dessa klagomål rapporterade magsmärta och kräkningar.”
Enligt uppgift är det förpackningsbolaget Trensums i Tingsryd som förpackat den kontaminerade havremjölken.
Den kontaminerade havremjölken har bäst före datum den första december.
Oatly har enligt uppgift återkallat produkten.
Det här är bacillus cereus(källa: Livsmedelsverket): "Matförgiftning orsakad av kräk-varianten av Bacillus cereus kännetecknas av plötsligt illamående, kräkningar, magsmärtor och ibland också diarréer. Symtomen visar sig snabbt, mellan 0.5 till 6 timmar efter att man fått i sig giftet. Matförgiftning orsakad av diarré-varianten av Bacillus cereus orsakar framför allt illamående, diarréer och magsmärtor. Det dröjer cirka 8-16 timmar från att man ätit mat med Bacillus cereus till att symtomen visar sig. Båda varianter av matförgiftning som orsakas av Bacillus cereus är vanligtvis över inom ett dygn."
FoodMonitor söker Oatly.
HÅKAN FRISELL
Bilden: genrebild. Inte den aktuella produkten. Foto: FoodMonitor.