Som FoodMonitor berättat om tidigare så är det ett konstant flöde med självdöda grisar som ankommer svenska slakterier. Stress tycks fortsatt vara dödsorsaken i många fall. I dagarna gjorde en officiella veterinärer, OV, nya anmälningar.
”På KLS Ugglarps Kalmar AB anläggningsnummer 51, den 21 mars kom det in en död gris med transporten. Grisen … kom i en grupp med 176 grisar från leverantören … . Vid undersökning av grisen har inga skador eller sjukliga förändringar setts som kan förklara dödsfallet. De övriga grisarna såg friska ut. Grisen har sannolikt dött på grund av den stress den utsatts för i samband med transporten”, skriver OV i anmälan.
Så här skriver en annan OV i en anmälan: ”På A J Dahlbergs slakteri AB anläggningsnummer 82, den 22/3-22, inkom en död gris med transporten i en omgång på totalt 93 grisar. Grisen hade enligt intransportsedeln ID-märkning … och levererades av … . Djuren transporterades av … . Transporten anlände till slakteriet på eftermiddagen efter att livsmedelsverkets personal gått hem för dagen, varpå grisen undersöktes på morgonen dagen efter. Vid undersökning av den döda grisen sågs inga yttre skador eller sjukliga förändringar som kunde förklara dödsfallet och inga avvikelser kunde konstateras hos övriga transporterade djur.”