Två sårskadade slaktsvin – utsatta för onödigt lidande – djurägare och transportör misstänks
I samband med en transport av slaktsvin till ett svenskt slakteri i onsdags upptäckte en officiell veterinär, OV, två sårskadade slaktsvin. OV misstänker oegentligheter. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om slakteriet, djurägaren och transportören.
”Vid levandedjursbesiktning på noterades att ett slaktsvin hade ett sår på högra sidan av låret. Såret var öppet, inte färsk men inte läkt, det syntes att de drabbade vävnaderna hade rosa färg. Det var cirka 11 centimeter lång och cirka 3 centimeter bredd samt cirka 5 centimeter djupt. Såret var ett skärsår och det hade jämna kanter. Hur skadan har uppkommit är inte klar. … Enligt bedömningen från Livsmedelsverkets veterinär var såret mer än 9 timmar gammalt och skadan hade troligtvis uppkommit hos djurägaren. Ett öppet sår kan alltid leda till smärta samtidigt det kan medföra en risk för allmän infektion hos djuret. Detta djur hade också ett navelbråck som var ca 15 centimeter diameter, bråcket hade ett ytligt sår cirka 3 centimeter diameter som var torr men inte läkt, det kunde ses på den nedre delen. Livsmedelsverket veterinär anser att djuret skulle ha behövt vård hos leverantören innan det skickas till slakt eller skulle ha avlivats”, skriver OV i anmälan om ett an djuren.
Om det andra djuret skriver OV så här: ”Vid samma levandedjursbesiktning noterades ytterligare ett annat slaktsvin med en färsk sårskada i underläppen. Såret var i djurets underläpp. En del av huden hängde ut från läppen. Djuret blödde kraftigt från såret. Den avlivades omedelbart. OV tror att denna skada hade orsakats under transporten på grund av att vid en lätt inspektion av stallboxen som de nämnda djuren hade precis uppstallat noterades OV inga vassa kanter eller annat som kunde orsakat såren.”
OV har skickat en anmälan om händelsen till Länsstyrelsen Södermanland.
/FoodMonitor
Bilderna: de aktuella grisarna. Grisen till vänster hade sårskada i underläppen. Grisen till höger hade sår på låret. Foto: Livsmedelsverket.