Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Restaurang i Kista förbjuds att kyla ner livsmedel som ska serveras vid ett senare tillfälle
Nedkylningen av mat i en restaurang i Kista är enligt livsmedelskontrollen på Stockholms stad undermålig. Konsumenter riskerar att skadas. I dagarna lade myndigheten ett förbud mot hanteringen.
”Hanteringen får inte återupptas förrän bristerna åtgärdats och nämnden upphävt förbudet. Förbudet gäller till dess att ni kan visa för miljö- och hälsoskyddsnämnden att ni vidtagit lämpliga åtgärder för att säkerställa att nedkylning sker på ett sätt som medför att hälsorisk inte uppstår”, skriver Stockholms stad i ett beslut om förbud som man skickat till restaurangen.
Stockholm stad säger sig vid upprepade kontroller ha konstaterat att restaurangen saknar tillräckligt bra rutiner för att kyla ner mat man ska servera vid ett senare tillfälle.
”Den 23 mars 2022 gjorde vi en uppföljande kontroll. Vi noterade att ni kylt ner en gryta med tomat och chili dagen innan kontrollen som nu stod i kylskåpet. Enligt uppgift från er hade ni kylt ner denna med hjälp av ett vattenbad. Vi noterade en kärntemperatur på +21.9 grader Celsius uppmätt med vår instickstermometer trots att det gått mer än 6 timmar efter det att grytan kokat klart. Ni berättade att den som var ansvarig för nedkylningen var sjuk varför vi kom överens om att göra en ny uppföljande kontroll efter en vecka. Den 30 mars 2022 gjorde vi en ny uppföljande kontroll hos er. Även denna gång noterade vi för höga temperaturer i de grytor som ni kylt ner dagen innan. Vi uppmätte en temperatur på +11.1 grader Celsius i chiligrytan samt +15 grader Celsius i nötköttsgrytan som stod i ert kylskåp. Vi bedömde att er rutin för nedkylning av livsmedel är bristfällig, risk fanns att sjukdomsframkallande bakterier växer till i den maten som ni kyler ner”, skriver myndigheten.
/FoodMonitor