Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Finns det risker med att använda färgstarka påslakan från 70-talet som kaffefilter? – KEMI svarar
Gamla påslakan används av vissa konsumenter som återanvändningsbara kaffefilter. Men finns det risker med det? Det frågar sig en person som tillverkar och säljer sådana. I dagarna har denne vänt sig till Kemikalieinspektionen, KEMI.
”Jag syr och säljer kaffefilter för flergångsbruk, jag syr dem av gamla påslakan från 70-talet. Ofta användes starka färger och stora mönster vilket gör dem populära. Skulle det eventuellt kunna finnas kemikalierester från färgerna efter 45-50 års användande och tvättning? Jag använder bara lakan som ser lite urtvättade och lite slitna ut om ni förstår vad jag menar. Kan det finnas en risk att få i sig kemikalier i det färdiga kaffet?”, skriver frågeställaren till KEMI.
Hur ser ni på detta?
”Hur vi ser på just det här fallet – ja, återbruk är positivt när det kan göras på ett säkert sätt. Men det har sina svårigheter, inte minst när en ny vara skapas för ett annat användningsområde än det ursprungliga.  Även när begagnat material återanvänds i en ny produkt har företaget ansvaret för att produkten är säker, och att den följer nu gällande regler. Det kan uppnås via antingen analyser eller via spårbarhet. Eftersom den nya varan är en produkt i kontakt med livsmedel kommer vi också att råda frågeställaren att kontakta Livsmedelsverket”, skriver Liv Åkerblom Espeby som är rådgivare på KEMI, i ett mejl till FoodMonitor.
UPPDATERAD
Så här svarar Livsmedelsverket om hur de ser på saken:
"Det finns ingen här som kan uttala sig om ett tyg av okänt material, som färgats med okända färger, som förvarats på okänt ställe eventuellt kan medföra risker om kemikalier överfördes till det färdiga kaffet. Det går inte helt enkelt."
/FoodMonitor