Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Nutifood Sweden överklagar och begär inhibition av beslut om förbud från Livsmedelsverket
Barnmattillverkaren och exportören Nutifood Sweden AB i Bjuv har förbjudits av Livsmedelsverket att släppa ut flera produkter på marknaden – inklusive att exportera dem till Vietnam. Bolaget har nu överklagat det beslutet och begärt inhibition hos Förvaltningsrätten i Uppsala.
”Eftersom produkterna är avsedda för konsumentgrupper som är extra känsliga och produkterna inte har ett medgivande om undantag för att säljas i Vietnam i nuläget anser Livsmedelsverket att beslutat ska gälla omedelbart”, skriver Livsmedelsverket i beslutet om förbud.
”Livsmedelsverket förbjuder … (Nutifood Sweden AB /red) att … släppa ut produkterna "Famna 1", "Famna 2", "Famna 3", "Famna 4", "Grow plus cholostrum" (0-12 månader), "Grow plus" ( >1 år), "Grow plus" (>2 år), "Värna Complete" samt "Värna Diabetes" på marknaden, vilket inkluderar förbud att skicka dem till Vietnam.”
Enligt Livsmedelsverket använder Nutifood Sweden otillåtna hälsopåståenden eller vilseledande "medicinska" påståenden" gällande dessa produkter.
Livsmedelsverket har bestämt att förbudet ska gälla tills dess att ”märkningen ändrats så att inga otillåtna hälsopåståenden eller otillåtna påståenden enligt EUlagstiftningen om att förebygga, bota eller behandla sjukdom görs på produkterna” eller ”för produkter som enbart ska exporteras till Vietnam, tills dess den behöriga livsmedelsmyndigheten i Vietnam har informerats om alla omständigheter och orsaker till varför livsmedlen inte kan släppas ut på marknaden i EU och uttryckligen har gett sitt medgivande att ta emot livsmedlen, enligt artikel 12 i förordning (EG) nr 178/2002.”
Det var i december förra året som Livsmedelsverket enligt uppgift upptäckte att de produkter som Nutifood Sweden exporterar till Vietnam inte uppfyller EU-lagstiftningen på flera punkter. Därför kunde Livsmedelsverket inte utfärda de exportintyg som används när sändningar lastats till Vietnam.
”Via kontakt med företaget informerades de om detta faktum och att förutsättningen för att alls kunna exportera produkter som inte uppfyller EU-lagstiftningen är att, som det framgår av artikel 12 i förordning (EG) nr 178/2002, de behöriga myndigheterna i bestämmelselandet uttryckligen gett sitt medgivande till det efter det att dessa myndigheter har informerats om alla omständigheter och orsaker till varför dessa livsmedel inte kan släppas ut på marknaden i gemenskapen”, skriver Livsmdelsverket.
”Företaget menade att produkterna uppfyller alla vietnamesiska regler.”
Vid ett kontrollbesök på Nutifood Sweden i mars i år ska det enligt Livsmedelsverket ha framkommit att företaget ändå fortsatt att skicka produkter till Vietnam trots att Livsmedelsverket alltså slutat att utfärda exportintyg.
”Produkterna har alltså kunnat skickas till Vietnam utan att Livsmedelsverket utfärdat intyg för respektive sändning, såsom tidigare behövts”, skriver Livsmedelsverket.
”Därmed har Livsmedelsverkets metod att stoppa exporten genom att inte utfärda intyg för respektive sändning, såsom var avsikten, inte haft avsedd effekt.”
Därför lade Livsmedelsverket ett förbud mot Nutifood Sweden.
Nutifood Sweden har nu överklagat det beslutet och begärt inhibition.
”Nutifood Sweden AB överklagar beslutet med begäran om inhibition med hänvisning till den stora ekonomiska förlust som beslutet medför, både för det tillverkande bolaget och kunden i Vietnam, samtidigt som att vi anser att sannolikheten för att den vietnamesiska myndigheten uttryckligen medger att ta emot livsmedlen, med vetskap om skillnaderna mellan EU-lagstiftningen och lagstiftningen i Vietnam, är mycket goda”, skriver Thang Nguyen som är vd i Nutifood Sweden AB i överklagan och begäran om inhibition.
Om inhibition beviljas kan bolaget fortsätta som tidigare till dess att saken är avgjord av domstolen.
/FoodMonitor
Fakta:
Nutifood Sweden AB.
Omsättning: 18 miljoner kronor (2020).
Resultat: minus 15 miljoner kronor.
Antal anställda: 19.