Isbergssallad och romansallad sköljs inte i produktionskök på Sahlgrenska sjukhuset – påstår Göteborgs Stad som kräver åtgärd
Livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad säger sig ha konstaterat brister i hur personalen i ett produktionskök på sjukhuset Sahlgrenska sjukhuset hanterar sallad. Bland annat så ska man inte skölja isbergssallad och romansallad. Det framgår av ett beslut i dagarna om krav på åtgärder.
”Vi kontrollerade säker hantering av sallad genom hela flödet. Vid frågan om hur en grönasallad förbereds, svarade personalen att de inte brukar skölja isbergssallad och romansallad. Dessa grönsaker är plastade när de kommer, och det räcker med att ta bort yttersta bladen och därför behövs inte sköljas. Sedan uppgav personalen att den färdiga salladen blir vattnig om isbergssallad och romansallad sköljs. Vi kollade på etiketten på dessa sallader och hittade ingen information om att de inte behöver sköljas innan konsumtion”, skriver Göteborgs Stad i beslutet.
”Vi tittade närmare på köksinredning och utrustningen som används vid beredning av sallader såsom hälldemaskin och skärbrädor. Vid kontrollen kunde vi konstatera att Hälldemaskinen som används för att strimla och hacka grönsaker inte var ren invändigt. Den var missfärgad och fanns tydlig svart beläggning runt kanterna. Skärbrädorna som används i både renseriet och resten av köket var mycket slitna, missfärgade och det syntes tydliga spår av bakterier.”
Det här föreläggs nu Sahlgrenska sjukhusets produktionskök på Blå Stråket 14 att göra: ”… ta fram och följa rutiner som säkerställer att hantering av sallader/råkost sker på ett säkert sätt (till exempel sköljning av grönsaker), så att risk för kontaminering elimineras och ingen hälsofara uppstår.”
”… ta fram och följa rutiner som säkerställer att rengöring av köksinredning och utrustning görs på ett effektivt sätt att det inte finns risk för att livsmedel förorenas.”
UPPDATERAD 2022-05-12
Så här skriver Johanna Warén som är servicechef Sahlgrenska kök i ett mejl till FoodMonitor: "Enligt Miljöförvaltningens rapport saknar vi rutiner för säker hantering av råvaror vid beredning av sallader och rutiner för rengöring av utrustning i renseriet. Vi har pratat med Miljöförvaltningen då detta inte stämmer. Miljöförvaltningen kommer att göra en kommentar på den befintliga rapporten om att delar av rapporten är felaktig. Det finns rutiner för rengöring uppsatta i renseriet. Vi har som rutin att skölja ALL sallad, även färdigsköljd och vid denna kontroll var det en medarbetare som inte är i renseriet dagligdags som uppenbarligen brustit i rutinen.
Vi har åtgärdat följande saker:
Inköp av nya skärbrädor på grund av missfärgningar. Förtydligande i rutinerna för beredning av sallad.
Förtydligande i rutinerna för städning av Hälldemaskin där personalen rengjort maskinen felaktigt med för grov stålboll vilket orsakat repor.
Säkerställt att all personal som är i renseriet känner till rutinerna."