Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Livsmedelsverket kräver att Nya Lantfågel på Österlen upphör med slaktsnusk
Enligt Livsmedelsverket har slakteriet Nya Lantfågel på Österlen AB i Simrishamn trots påpekanden inte upphört med slaktsnusk. Tarmar ska ha skurits sönder på ett olämpligt ställe i produktionen och slaktkroppar förorenats. Det utgör enligt myndigheten smittorisker. Nu har Livsmedelsverket riktat ett föreläggande mot Nya Lantfågel på Österlen AB och hotar med 50 000 kronor i vite.
”Livsmedelsverket bedömer att avvikelserna är allvarliga och beslutar därför att företaget ska åtgärda avvikelserna omedelbart”, skriver Livsmedelsverket i dagarna i föreläggandet.
Detta ska Livsmedelsverket ha upptäckt vid en kontroll redan i november förra året på anläggningen:
”Tarmar skars sönder i steget före urtagningsmaskinen. Slaktkroppens hud skars i detta steg upp längs ena sidan av kroppen så att underliggande hinnor och vävnad blottades Efter urtagningsmaskinen förorenades slaktkroppen ytterligare av personalen vilka utför den manuella delen av urtagningen.”
”Vid kontrolltillfället berodde detta på att slaktkropparna vid den manuella urtagningen förorenats av trasigt mag- och tarmpaket och personalen inte hade tid att rengöra händer och armar tillräckligt mellan slaktkropparna.”
”Vidare observerades att personalen på bryggan vilka manuellt tog ur slaktkropparna efter maskinen för urtagning noterades bli förorenade av mag- och tarminnehåll. Rengöringen av händerna innan nästa slaktkropp skulle hanteras var en snabb avspolning. Risken att föroreningar fördes vidare till nästkommande slaktkropp var stor.”
När Livsmedelsverket gjorde en uppföljande kontroll i slutet av mars ska bristerna ha bestått.
Det här fann man då:
”Av 20 stycken kontrollerade tarmpaket skars 17 stycken sönder när buken öppnades inför urtagning. Buköppningen skedde manuellt”, skriver myndigheten.
”Efter urtagningsmaskinen kvarstod risken att de två personerna som utförde den manuella delen av urtagningen förorenade slaktkroppen ytterligare, eftersom de behövde hantera trasiga tarmpaket och inte skö”ljde av händer och armar ändamålsenligt mellan slaktkropparna.”
”Vidare observerades att personal som manuellt tog ur slaktkyckling och broilermödrar hanterade flera slaktkroppar efter varandra innan de sköljde av händer och armar. Detta i kombination med att tarmpaket skars sönder innebar en stor risk för korskontaminering mellan slaktkroppar.”
Enligt Livsmedelsverket gör den bristande efterlevnaden att man nu alltså förelägger Nya Lantfågel på Österlen AB att vidta åtgärder.
Det påstådda slaktsnusket riskerar att skada personal och konsumenter.
”Urtagning och hantering vid och efter urtagningen medför att slaktkropparna kontamineras med mag- och tarminnehåll (innehåll från kräva, maginnehåll, tarminnehåll och galla). Campylobacter är en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel och kan finnas i tarmen hos livsmedelsproducerande djur. Bakterien är vanligast på fågelkött och kyckling är en känd källa till smitta. Eftersom det räcker med ett fåtal campylobacter för att bli sjuk, behöver bakterierna inte föröka sig. Det kan räcka med stänk från, eller kontakt med förorenat kycklingkött, för att andra livsmedel ska bli hälsoskadliga. Campylobacterinfektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor”, skriver Livsmedelsverket.
Det här föreläggs nu bolaget att göra vid den aktuella anläggningen:
”Tillse att tarmar inte skärs sönder vid öppning av slaktkroppen för att förhindra att mag och tarminnehåll läcker ut vid urtagningen.”
”Tillse att händer och armar tvättas mellan hantering av olika slaktkroppar så inte eventuella föroreningar förs vidare.”
Livsmedelsverket har kombinerat föreläggandet med ett vite på 50 000 kronor som gäller från denna månad.
FoodMonitor söker Nya Lantfågel på Österlen AB.
/FoodMonitor