Livsmedelsverket: upp till Arla att sänka rekommenderad kylskåpstemperatur på förpackningar för att minska matsvinn
Nyligen frågade mjölkbolaget Arla Livsmedelsverket om rekommendationerna för kylskåpstemperatur ska sänkas för att ha en påverkan på matsvinnet. Arla skriver i dagsläget bland annat ”förvaras vid högst plus 8 grader Celsius” på mjölkförpackningar. Myndigheten menar att det är upp till producenterna.
”Rekommendationen Livsmedelsverket har om att sänka temperaturen till 4 grader riktar sig till konsumenterna och hur de förvarar maten hemma i hushållet I Danmark har man lagstiftat om en förvaringstemperatur på maximalt 5 grader, men motsvarande regelverk finns alltså inte i Sverige. Livsmedelsverket har bedömt att den som producerar livsmedlen bäst har möjlighet att bedöma lämplig förvaringstemperatur på sina produkter”, skriver Livsmedelsverket i ett svar till Arla.
Vi bad Arla utveckla sitt resonemang kring frågan.
Så här säger bolaget i ett mejl till FoodMonitor: ”För mejeriprodukter så är kyltemperatur avgörande för kvalitet, säkerhet och minskat svinn. Med en lägre temperatur i kylkedjan kan produkternas hållbarhet förlängas avsevärt. I dag sätts hållbarhetsdatumen baserat på en kylkedja på plus 8 grader, men eftersom temperaturen i kylkedjan idag oftast är lägre är också hållbarheten ofta längre. Därför anger vi på Arla att produkten är ”ofta bra efter” i anslutning till märkningen med bäst före-datum.”
”Att lagstifta om lägre temperaturer i kylkedjan är komplext, och har begränsad påverkan om sänkningen inte görs i alla led samtidigt. Det kräver också investeringar, påverkar arbetsmiljö och förändrar produktionstider. Vi ser gärna en fortsatt dialog om detta inom branschen och med myndigheter om hur vi kan samarbeta kring optimerade kylkedjor och bättre konsumentinformation.”