Pölsemannen i Stockholm förbjuds att varmhålla mat och spara varm mat för att servera vid ett senare tillfälle
Kedjan Pölsemannens verksamhet i Stockholm har enligt livsmedelskontrollen på Stockholms stad stora brister i varmhållningen av mat. Myndigheten har därför denna månad lagt ett förbud.
”Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd förbjuder Vulkanen AB (Pölsemannen /red) med livsmedelsverksamhet … att: 1 varmhålla mat och 2 spara varm mat för att servera vid ett senare tillfälle. Hanteringen får inte återupptas förrän konstaterade brister åtgärdats. Bristerna anses åtgärdade när ni kan visa för miljöförvaltningen att ni kan varmhålla och kyla ner varm mat på ett säkert sätt”, skriver myndigheten i beslutet om förbud som man skickat till Pölsemannen.
”En säker varmhållning håller maten på minst 60 grader Celsius. En säker nedkylning innebär att varm mat kyls ner till 8 grader Celsius på högst 6 timmar.”
Det var den 21 mars som Stockholms stad gjordes en oanmäld kontroll av Pölsemannens nyregistrerade verksamhet. Stockholms stad säger sig då ha konstaterat att Pölsemannen hanterade hamburgare och pulled pork på ett osäkert sätt.
”De varmhållna hamburgarna och pulled porken var minst två dagar gamla och hade under den tiden varmhållits och kylts ner i minst två omgångar, utan temperaturövervakning”, skriver myndigheten.
Då lade Stockholms stad ett muntligt förbud försäljning av den varmhållna maten.
Trots det säger sig Stockholms stad vid en uppföljande kontroll den 31 mars 2023 ha konstaterat att Pölsemannen fortfarande varmhöll mat.
”I värmebadet fanns en mindre kantin med potatismos, vars kärntemperatur på olika ställen uppmättes till mellan 25 grader Celsius och 45 grader Celsius. Personal på plats uppgav att man inte gör några temperaturkontrollen av att värmen i badet blir tillräckligt hög”, skriver myndigheten.