Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Kvibille2023-04-24
Skyddsombud larmar om dålig arbetsmiljö på Arla Foods i Kvibille
”Det är långa arbetspass under dagen utan pauser och personal har blivit beskylld för arbetsvägran då de tagit en kort paus under pass som varat i över 3 timmar”. Bland annat så skriver ett skyddsombud på osttillverkaren Arla Foods AB i Kvibille i en begäran denna månad om att Arbetsmiljöverket lägger ett föreläggande eller förbud. Mejerichefen ger idag sin kommentar.
”Företaget ändrade arbetstidernas förlängning på dagarna samt schema utan att göra en fullständig risk- och konsekvensanalys på alla berörda befattningar. Detta har lett till att många anställda mår psykiskt och fysiskt dåligt”, skriver skyddsombudet.
Skyddsombudet ser också dessa allvarliga problem i verksamheten:
”Olycksrisker har ökat, det finns liten chans till återhämtning … .”
”Vi ser stora brister i arbetsmiljöarbetet och dessvärre ser vi inte att arbetsgivaren arbetar på att ta bort problemen eller någon åtgärdsplan.”
”Arbetsgivaren tar inte sitt ansvar för arbetsmiljöproblemen.
”Flera befattningar kan inte heller ta sina raster som de enligt scheman har rätt till så produktionen inte tillåter det.”
”Stressnivån har ökat markant och skapar en riktigt dålig arbetsmiljö.”
”Det är långa arbetspass under dagen utan pauser och personal har blivit beskylld för arbetsvägran då de tagit en kort paus under pass som varat i över 3 timmar.”
”Många i personalen uttrycker att de mår dåligt, vill inte arbeta kvar, kommer snart får sjukskriva sig för att de inte orkar gå till jobbet mer … .”
Så här kommenterar mejerichef Ole Nyborg Riis saken i ett mejl som Arla idag skickat till FoodMonitor:
”Vi har noterat att skyddsombuden på Kvibille mejeri har skickat in en begäran till Arbetsmiljöverket enligt 6 kap. 6a§ arbetsmiljölagen. Kvibille mejeri är på en förändringsresa och i en förändring uppstår det alltid frågor och det kan även leda till oro. För att möta detta har vi en tät dialog med våra medarbetare och arbetar ständigt med att undersöka och uppdatera våra arbetssätt vid behov i enlighet med vårt systematiska arbetsmiljöarbete.
Utifrån de frågeställningar skyddsombuden ställt har vi besvarat dem och även presenterat en handlingsplan för arbetet framåt. Vi avvaktar nu Arbetsmiljöverkets hantering av ärendet, men kommer samtidigt att fortsätta de arbeten vi startat upp som vi ser görs bäst i en lokal samverkan med skyddsorganisationen på Kvibille mejeri.”
HÅKAN FRISELL
Foto: FoodMonitor.