Livsmedelsverket hotar äggpulverbolaget Källbergs industri med 700 000 kronor i vite
Enligt ett föreläggande i dagarna tycks Livsmedelsverket mena att äggpulverbolaget Källbergs industri AB i Töreboda inte gör tillräckligt för att motverka salmonella i anläggning. Myndigheten har i dagarna lagt ett föreläggande mot bolaget som man förenat med ett vite på totalt 700 000 kronor.
Det här har nu Källbergs industri AB förelagts att göra: ”Genomföra underhåll så att ytor i lokaler (golv, väggar och tak) samt ytor på inredning och utrustning i ren zon på anläggningens norra del är vattentäta, icke-absorberande, utan sprickor och hålrum och fria från rost” – detta ska vara åtgärdat senast den 31 oktober – punkten är förenad med ett vite på 500 000 kronor.
”Skriftligen inkomma till Livsmedelsverket med uppgifter för torkanläggning 1, 2 och 5 innehållande beräknad livslängd och tidsplan för byte av dessa torkar” – detta ska vara åtgärdat senast den 9 juni – punkten är förenad med ett vite på 100 000 kronor.
”Skriftligen inkomma till Livsmedelsverket med underlag som verifierar att behandlingen med väteperoxid har effekt på de ställen i anläggningen där salmonella finns” – detta ska vara åtgärdat senast den 9 juni – punkten är förenad med ett vite på 100 000 kronor.
Livsmedelsverket lade i november förra året ett föreläggande mot Källbergs industri AB gällande samma problematik. Men bolaget överklagade och vann i förvaltningsrätten.
Livsmedelsverket uppger att det under 2022 fram till vecka 7 i år påvisats salmonella i ”4 av 337 miljöprov i ren zon i anläggningens norra del och i produkt, 6 batcher vid 4 tillfällen av 1 408 batcher enligt företaget”.
Enligt Livsmedelsverket har Källbergs industri AB yttrat sig på detta sätt: ”Företaget inkom den 17 mars 2023 med ett yttrande där man skriver att man påtalar att det inte har påvisats något fall av salmonella i produkt sedan augusti 2022. Företaget ställer sig frågande till Livsmedelsverkets bedömning och menar att de styrande åtgärder som beskrivs i faroanalysen är tillräckliga, att man följer sin underhållsplan som är baserad på risk och att man infört sprickindikering av torkanläggningar som ska upptäcka revor innan sprickbildning. Företaget har även bifogat resultat från utförd miljöprovtagning på norra före och efter storstädning som verifiering på behandling med väteperoxid. Företaget framhåller också att Livsmedelsverkets kontrollrapport innehåller missuppfattningar och otydligheter kring vad verket grundar sina bedömningar på och att det finns brister i kommunikationen då man anser att Livsmedelsverket inte efterfrågat tillräcklig underlag”.
Livsmedelsverket uppger att man efter det att Källbergs industri AB yttrat sig ställt frågorna om ”företaget vet var (på vilka ställen i anläggningen) salmonellan finns och vilka åtgärder som i så fall har genomförts för att eliminera salmonellan på dessa ställen”.
Livsmedelsverket uppger att man inte fått svar på dessa frågor.