Helsingborg tvingar Leos Lekland att sluta med matsnusk och åtgärda mögel
Trots att leklandet Leos Lekland Sverige AB i Helsingborg serverar mat till barn, som är en känslig konsumentgrupp, så kunde livsmedelskontrollen på Helsingborgs stad nyligen enligt uppgift konstatera matsnusk och mögel.
Bland annat detta upptäckte myndigheten i verksamheten: ”Vid kontrollen diskades leksaker, närmare bestämt bollar från bollhavet, i diskrummet som har direkt anslutning in till köket. Utrymmena är avdelade med en vägg och en dörröppning som saknar dörr som kan stängas. Dörröppningen är i anslutning till stekbord och fritöser där oförpackade livsmedel hanteras. Livsmedel tillagades på stekbordet samtidigt som diskning av bollarna utfördes, det förekom även enstaka bollar på golvet i köket och i serveringsdelen av lokalen. I diskrummet var golvbrunnarna fulla av damm, även golv och andra ytor hade blivit dammiga från städningen av bollarna, i diskutrymmet förvarades både ren och smutsig disk. Golvet i köket var också mycket smutsigt och det låg matrester, bollar och smuts under arbetsbänkar och beredningskylar.”
”I alla beredningsskylar och draglådor hade listerna ingrodd smuts och något som liknade påväxt av mögel, i flera av draglådorna förvarades oförpackade livsmedel.”
”I beredningskylarna förekom även gamla matrester och smuts.”
”Vid kontrollen berättade leklandschefen att de inte utfört några temperaturkontroller på mat de tillagat eller på livsmedel det tagit emot från leverantörer sedan i juni 2023. Verksamheten saknade en termometer att använda till kontroller av kritiska moment som värmebehandling och ankomsttemperaturer av mottagna livsmedel. Det fanns enbart termometrar för avläsning av lufttemperatur utplacerade i kylar och frysar.”
Det här kräver nu Helsingborgs stad i ett föreläggande att Leos Lekland Sverige AB gör: ”Rengöra golv, golvbrunnar, inredning och utrustning i hela livsmedelsanläggningen.”
”Redovisa skriftligen hur ni säkerställer att diskning av leksaker från er verksamhet inte påverkar livsmedelssäkerheten.”
”Utför temperaturkontroller för mottagning och värmebehandling av livsmedel och dokumentera resultatet med en riskbaserad frekvens.”