Salmonella stoppar lansering av Håkantorp slakteri:s frysta ekologiska höns på ICA
Frysta hela ekologiska uttjänta värphöns under varumärket Naturens Skafferi skulle i dagarna ha börjat säljas i butikskedjan ICA:s butiker via ICA:s centrala upphandling. Men hönsen stoppas nu då salmonella upptäckts. Leverantören av hönsen är slakteriet Håkantorp slakteri i Vara.
– Det var det beskedet vi fick, säger Bosse Esbjörnsson vd i B & P Handelskompagni som äger varumärket Naturens Skafferi.
Enligt Bosse Esbjörnsson kan det ha varit frågan om att salmonellan upptäckts i en egenkontroll på slakteriet.
FoodMonitor har i ett antal artiklar tidigare skrivit om mycket allvarliga missförhållanden på slakteriet som upptäckts av Livsmedelsverket.
Det har bland annat varit frågan om en åtalsanmälning och ärenden som gäller skadade djur som ankommit till slakteriet. Kritik har även riktats från fackföreningen Livs om att bolaget inte vill skriva på ett kollektivavtal. Det finns uppgifter om mycket låga löner för de anställda på slakteriet.
– Så vitt vi vet så har man inga anställda i bolaget i själva Håkantorp utan man använder sig av ett antal bemanningsföretag, säger Kajsa Lisa Axdorf, lokal ombudsman för fackförbundet Livs i Skara.
– Vi tycker att alla företag inom livsmedelsindustrin självklart ska ha kollektivavtal och vi har haft samtal med bolaget. Men sedan valde man att inte anställa i själva bolaget utan ta in bemanningsföretag.
FoodMonitor har mottagit en uppgift från en anonym källa om att lönen kan vara så låg som 35 kronor per timme och att personalen sover i fabriken.
Kajsa Lisa Axdorf tycker att ICA borde ta ett större ansvar för sina leverantörer.
– Det är klart att det vore önskvärt att ICA hade en bredare syn och därmed ställde högre krav på sina leverantörer och också krävde kollektivavtal. Problemet är att man i handeln eller konsumenten egentligen inte känner till de här förutsättningarna.
Bosse Esbjörnsson säger sig inte känna till något om de tidigare rapporterade missförhållandena på slakteriet.