Håkantorp slakteri kommenterar uppgifter om salmonella
FoodMonitor har tidigare berättat om uppgifter från bland annat B & P Handelskompagni som sa att lanseringen av ekologska kycklingar från slakteriet Håkantorp slakteri i Vara stoppats på grund av salmonella. Nu kommenterar slakteriet uppgifterna.
”Då salmonellaprovet, på träcken, hos djurägaren visade misstänkt högre förekommande halter av salmonella, så valde slakteriet att inte ta in hönsen för slakt i enlighet med slakteriets hygienregler”, skriver slakteriet i ett mejl till FoodMonitor.
”Hönsägaren tog då beslutet att gasa och bränna hönsen, vid efterkontroll visade sig att salmonellahalterna var ok, så hönsen brändes upp i onödan. Det är dock säkrare att i detta fallet fälla än att fria.”
Enligt slakteriet är dessa de enda uppgifter man lämnat ut om det inträffade.
”Det är den enda informationen som vi har lämnat, det är ju bra att det inte blir fel rykten som sprids, och i detta fallet var det ju dessutom falsk alarm”, skriver bolaget.
Det har också förekommit uppgifter om låga löner, så låga som 35 kronor per timme, och personal som övernattar på slakteriet. Men de uppgifterna vill slakteriet nu slå hål på.
”Vi har ingen övernattning i slakteriet, Håkantorp äger och hyr fyra fastigheter i direkt anslutning till slakteriets område, och jag vill mena att det finns fortfarande illvilliga rykten i omlopp ...”, skriver bolaget.