Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Salmonella kan överleva och växa till i månader i kakor
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
kaIMG 1810
Salmonella kan överleva och växa till i månader i kakor
Patogenen salmonella kan överleva i kakor i månader. Den upptäckten har forskare vid University of Georgia i USA nyligen publicerat i den välrenommerade tidskriften Journal of Food Protection. Det är annars en utbredd uppfattning att salmonella behöver en fuktigare omgivning för att trivas.
"Antalet sjukdomsutbrott som associerats med konsumtion av torra livsmedel har ökat. Vi hade inte förväntat oss att salmonella skulle växa till sig i livsmedel som var torra", säger forskaren Larry Beuchat vid University of Georgia.
I studien användes fem olika typer av salmonella som isolerats i tidigare sjukdomsutbrott som orsakats av livsmedel.
"Isolaten kom från livsmedel med mycket låga fukthalter."
Kakorna som testades var sådana som man kan köpa i vanliga matbutiker. En del var vanliga kakor och andra var kakor som var av typen sandwich med fyllningar av choklad och vanilj.
Forskarna upptäckte att i vissa fall överlevde salmonella i minst sex månader.
"Det var inte väntat", säger Larry Beuchat.
Nästa steg för forskarna är att undersöka ingredienserna i kakorna i detalj.
"Nästa steg blir att testa alla ingredienser som används i dessa livsmedel. Om det finns en möjlighet att patogener som överförs via livsmedel finns i specifika ingredienser så är nästa steg att stoppa användningen av de ingredienserna", säger Larry Beuchat.
/FoodMonitor
Läs forskarnas artikel här: Survival of Salmonella in Cookie and Cracker Sandwiches Containing Inoculated, Low-Water Fillings.
Bilden: exempel på vanliga kakor som finns i matbutiker. FoodMonitor känner inte till något fall där dessa specifika kakor varit föremål för salmonellalarm. Foto: FoodMonitor. Vill du använda bilden i en publikation? Kontakta redaktionen @ foodmonitor.se för prisinformation.
{/akeebasubs}