Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Myndigheter: skräckslakt på Rögla Slakteri i Ystad – grisar slaktades utan tillräcklig bedövning – nu förbjuds den slakten
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Myndigheter: skräckslakt på Rögla Slakteri i Ystad – grisar slaktades utan tillräcklig bedövning – nu förbjuds den slakten
Grisar har slaktats utan tillräcklig bedövning på slakteriet Rögla Slakteri AB i Ystad. Det anser både Länsstyrelsen Skåne och Livsmedelsverket. Därför förbjuds nu den slakten och länsstyrelsen lägger samtidigt ett vite på 50 000 kronor per kontrolltillfälle som förbudet inte efterlevs.
”Rögla Slakteri AB förbjuds att: Bedriva slakt av djur där företaget inte kan säkerställa att samtliga djur är erforderligt bedövade från bedövning tills det att djuret avlidit. Tiden från bedövning till att djuret avlidit får aldrig bli så lång att det finns risk för djuren att återfå medvetande. Avsaknad av medvetande och känsel ska bibehållas till dess att djuret är dött”, skriver Länsstyrelsen Skåne i ett beslut i dagarna.
Länsstyrelsen genomförde en kontroll på slakteriet den 2 februari och upptäckte då ”att minst fem av 13 suggor inte var tillräckligt bedövade”.
”De fem suggorna uppvisade cornealreflex efter utförd bedövning och påbörjad avblodning. Detta kunde uppmärksammas dels vid kontroll genom beröring av ögat samt att flera suggor utförde oprovocerade blinkningar, andetag samt rörelse av tryne. Vidare bedömdes tidpunkten mellan bedövning och avblodning vara lång. Vid ett av tillfällena togs tiden från bedövning till påbörjad avblodning, vilken var 48 sekunder. När ni vid några tillfällen uppmärksammade att de suggor där avblodning påbörjats men där bedövningen bedömdes vara otillräckligt placerade ni återigen eltången mot djurens tinning för att påbörja ny bedövning. Länsstyrelsen gjorde bedömningen att bedövningen var tillräckligt vid tidpunkten för avblodning men att djuren började att uppvisa cornelareflex, blinkningar och rörelse på trynet under avblodningen”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut om förbud.
Vid en uppföljande kontroll som länsstyrelsen gjorde den 4 februari hade slakteriet bytt ut viss utrustning. Men trots det kvarstod problemet. 3 av 6 suggor var inte tillräckligt bedövade.
”Vid kontrollen framkom att bedövningsutrustningen bytts ut och att elbedövaren hade kontrollerats av elektriker. Vid kontrollen kunde Länsstyrelsen konstatera att minst 3 av 6 suggor inte var tillräcklig bedövade. De 3 suggorna som inte bedömdes vara tillräckligt bedövade uppvisade cornealreflex och ögonrörelser efter utförd bedövning och under tiden för avblodning. Detta uppmärksammas dels vid kontroll genom beröring av ögat samt att någon av suggorna utförde oprovocerade blinkningar, andetag samt rörelse av tryne. De djur som inte bedömdes vara tillräckligt bedövade, bedövades omedelbart med bultpistol. Länsstyrelsen konstaterade även att tiden från bedövning till tiden då avblodning startar är lång och överskrider 30 sekunder och uppmättes vid några tillfällen vara upp mot 60 sekunder. Med detta som bakgrund samt då Länsstyrelsen uppmärksammade att flera djur visade tecken på medvetande gör Länsstyrelsen bedömningen att bedövningseffekten inte varit tillräcklig under hela avblodningsperioden tills det att djuret avlidit”, skriver länsstyrelsen.
Men inte nog med detta. Den 10 februari skickade Livsmedelverket en kontrollrapport om liknande problem. Tre av fem suggor var inte tillräckligt bedövade vid ett kontrolltillfälle dagen innan, enligt deras bedömning.
”Av de inkomna dokumenten framgår att Livsmedelsverket vid kontrollen kunde konstatera att tre av fem suggor inte bedömdes vara tillräckligt bedövade då cornealreflex och ögonrörelser observerades efter utförd bedövning och under tiden för avblodning. De tre suggor som inte bedömdes vara tillräckligt bedövade, bedövades omedelbart med bultpistol. Tidsintervallet mellan bedövning och avblodning var långt och överskred 50 sekunder”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut om förbud.
FoodMonitor har trots upprepade försök inte lyckats nå ansvariga på Rögla Slakteri AB för en kommentar.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Rögla Slakteri AB.
Omsättning: 4.7 miljoner kronor (2015-04).
Resultat före skatt: minus 713 000 kronor.
Antal anställda: 3.
{/akeebasubs}