Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Livsmedelsverket utförde otillåten importkontroll
Som FoodMonitor berättat om tidigare så protesterade kommuner mot att Livsmedelsverket denna månad, utan förvarning, lämnade över kontrollansvaret för import av jordnötsprodukter och mandlar från USA och vete från Kanada. Nu står det klart att Livsmedelsverket sedan i somras, i strid mot gällande EU-lagstiftning, själva utfört importkontrollen.
– Vi ska inte utföra den här kontrollen, säger Åsa Kjellgren, teamchef område livsmedelskontroll på Livsmedelsverket.
– Det är så att det finns en förordning sedan i somras där det har varit otydligt för oss alla vilken kontrollmyndighet som är behörig myndighet att utföra den här kontrollen. Och det har gjort att våra jurister har djupdykt i det här och kommit fram till att det inte är Livsmedelsverket som är den behöriga myndigheten. Utan det är en kommunal kontroll som ska göras.
Men ni har gjort kontrollen ändå tidigare? – Under utredningstiden så har vi gjort det. Och vi har diskuterat med andra medlemsstater. För vanligtvis utför vi importkontroll.
– Det naturliga är att vi utför importkontrollen så det här är ett avsteg från det vanliga och det är därför också som vi har behövt utreda frågan ordentligt.
De kommuner som berörs av importkontrollen fick i början av denna månad ett brev på posten från Livsmedelsverket. Men trots att Livsmedelsverket hållit på att utreda saken sedan sommaren förra året gavs ingen som helt förvarning innan.
Kommunerna protesterade kraftigt. Livsmedelsverket hade inte talat om vilka företag som var berörda, hur många kontroller per år det kunde vara frågan om, eller hur kontrollen skulle finansieras.
Borde inte kommunerna fått mer förvarning? – Det kan vi ju ta till oss att vi kunde ha informerat kommunerna bättre. Nu ger vi dem allt stöd de behöver och har lagt ut information på vårt interna nätverk, säger Åsa Kjellgren.
– Jag vill betona att det är en väldigt begränsad kontroll de behöver göra.
Hur många kommuner är det frågan om? – Det är 11 kommuner och varje kommun har en eller två importörer. För hela landet rör det sig om 70 sändningar per år. Och de flesta behöver absolut inte provtas.
– Även om de här sändningarna inte skulle vara testade i USA så innebär det bara var femte sändning behöver provtas. Det kan röra sig om att ta ett prov vart femte år. Den mesta kontrollen som kommunen behöver göra är att göra en dokumentkontroll på kontoret på sin dator.
Hur får kommunerna veta att de ska utföra en kontroll enligt den aktuella förordningen? – Vi ger dem ett besked via e-post.
Hur ska kommunerna finansiera kontrollen? – De har möjlighet att ta ut avgift för det här.
Även för dokumentkontrollen? – Ja, de kan ta ut en avgift för dokumentkontrollen också enligt importkontrollförordningen.
Enligt Åsa Kjellgren har Livsmedelsverket uppmärksammat regeringen på problemet med den aktuella importkontrollen.
– Vi har uppmärksammat regeringen på det och vi har påpekat att de finns ett behov av att utreda ansvaret för provtagning och efterföljande åtgärder.
Är det något mer som du skulle vilja säga till de berörda kommunerna? – Det viktiga som jag skulle vilja få fram är att vi är beredda att hjälpa kommunerna att lösa situationen. Vi bistår med hjälp och stöd. Och det här är en kontroll som inte alls är särskilt omfattande utan att det rör sig några få sändningar per år. Och den här kontrollen kan göras väldigt enkelt. En dokumentkontroll som i de allra flesta fall kan göra på datorn på kontoret, säger Åsa Kjellgren.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta: De kommuner som berörs av den aktuella kontrollen som gäller ”import av mandlar, jordnötter, och jordnötsprodukter, från USA och vete och vetemjöl från Kanada” är Stockholm, Solna, Täby, Haninge, Arlöv, Malmö, Göteborg, Upplands Väsby, Helsingborg, Älmhult, och Örebro.