Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Anställda på städfirmor utsätts för oacceptabla risker på livsmedelsföretag
Som FoodMonitor berättat om tidigare så förlorade en anställd på en städfirma två fingrar på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde. Enligt den inspektör som utreder olyckan är händelsen symtomatisk för ett allvarligt problem inom livsmedelsindustrin.
– Det är ett allmänt problem i branschen det här med städning. För då är det inte någon personal från beställaren på plats och för att kunna städa enligt de krav som finns eller göra rent så måste maskinerna kunna köras. Och då körs de på ett sätt som blir farligt. Det är viktigt att den förutsättningen ändras, säger Lennart Evaldsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
– Det är därför som anläggningsägaren måste lämna över anläggningen i jag kallar det för ett städsäkert läge för att man ska kunna göra underhållsarbeten av olika karaktär på ett säkert sätt.
Arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har uppmärksammat frågan och har bland annat tillsammans med facket anlitat ett arbetsmiljöföretag för att hitta lösningar.
”Livsmedelsföretagens styrelse har fattat beslut om att göra en branschövergripande satsning på att komma tillrätta med arbetsskadeproblematiken i hela branschen. Därför har vi inlett ett samarbete med teknikkonsultföretaget COWI som fått i uppdrag att göra en säkerhetsanalys av företagen i branschen. Denna kartläggning pågår just nu och kommer att ligga till grund för en strategi för hur branschen kan förbättra arbetet och verka för att vår nollvision för arbetsskador som finns med i Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest, blir verklig. Det måste vidtas konkreta åtgärder och i nära samarbete med företagen samt med Livsmedelsarbetareförbundet”, skriver Marie Söderqvist, vd i Livsmedelsföretagen, i ett mejl till FoodMonitor.
”Samtidigt har Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet gett det samägda arbetsmiljöföretaget Prevent i uppdrag att starta ett arbetsmiljöprojekt med särskilt fokus på styck, slakt, och charkbranschen, där vi vet att skadeproblematiken är stor. Så vi jobbar på flera sätt för att få bukt med branschens arbetsmiljöproblem.”