Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
sk11
Skövde slakteri i särklass – överlägset flest anmälda arbetsskador bland Livsmedelsverkets personal
Att allt inte står rätt till på slakteriet Skövde slakteri i Skövde har varit klart under en längre tid. Nu har FoodMonitor tagit fram statistik på hur illa det är för den personal från Livsmedelsverket som är stationerade på animalieproducerande anläggningar. Utgångspunkten är de anmälningar som kommit in till Försäkringskassan. De talar sitt tydliga språk. Skövde slakteri är i en klass för sig.
Under perioden 2014-01-01 fram till i dagarna kom det totalt in 49 anmälningar om arbetsskador till Försäkringskassan som gällde Livsmedelsverkets personal på animalieproducerande anläggningar, däribland landets alla slakterier. Av dessa handlade 30 stycken, alltså 61 procent, om Skövde slakteri.
Hittills i år har det kommit in 8 anmälningar. 7 av dem gällde Skövde slakteri.
Påfallande många av anmälningarna som gäller Skövde slakteri handlar om halkolyckor där Livsmedelsverkets personal ramlar och slår sig.
Enligt en chef på Livsmedelsverket behöver inte anmälningarna skickas även till Arbetsmiljöverket.
Den handläggare på Arbetsmiljöverket som har hand om Skövde slakteri bekräftar att han inte fått någon information från Livsmedelsverket om den stora volymen anmälningar men att han kommer att undersöka saken. För närvarande utreder Arbetsmiljöverket ett ärende där en person som städade på slakteriet förlorade två fingrar.
/FoodMonitor
Läs mer: Därför bör Skövde Slakteri stängas