Hjälmarfisk åtalsanmäls för brott mot livsmedelslagen
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor.
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Göteborg:
Hjälmarfisk åtalsanmäls för brott mot livsmedelslagen
Fiskgrossisten Hjälmarfisk AB i Göteborg misstänks olagligen ha exporterat cirka 30 ton vildfångad lax från Östersjöområdet. Det riskerar att utsätta intet ont anande konsumenter i Europa för höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Det skriver miljöförvaltningen i Göteborg i en åtalsanmälan till Åklagarkammaren i Göteborg.
– Det har uppdagats att de har handlat med den här fisken och det är inte tillåtet. Det är ett lagbrott helt enkelt. Det är ett smugglingsförfarande. Då ska vi åtalsanmäla, säger Ivar Evertsson, Livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
Enligt åtalsanmälan har den misstänkt olagliga exporten pågått mellan den första januari 2012 till och med den första maj i år.
Miljökontoret kom bolaget på spåret efter klagomål från en dansk uppgiftslämnare. Uppgiftslämnaren berättade att Hjälmarfisk AB under 2012 hade exporterat Östersjölax. Myndigheten gjorde därefter ett besök hos Hjälmarfisk AB och kontrollerade bolagets fakturor.
”Med anledning av det vi funnit vid våra kontroller bedömer vi att olaglig export av vildfångad insjö lax från Östersjöområdet har skett”, skriver miljökontoret i sin åtalsanmälan.
Även Havs- och vattenmyndigheten har varit inblandad i ärendet och gjort ett kontrollbesök. Myndigheten har ”genom fakturakontroll konstaterat att företaget exporterat inköpt Östersjöfisk till Danmark”.
FoodMonitor har tagit del av de fakturor som miljökontoret åberopar i sin åtalsanmälan. Av dessa kan man utläsa att Hjälmarfisk AB köpt stora mängder vildfångad lax från grossisten Matgard AB på Hammarö.
Fisken verkar sedan ha sålts på fiskeauktioner till bland annat de danska fiskgrossisterna elite seafood A/S och Mondo Mar Marine foods.
Sedan har fisken sålts vidare till Frankrike och Italien där informationen om dioxin och PCB inte ges på samma sätt som i Sverige och där försäljningen av fisken är totalförbjuden.
”Höga halter av dioxiner och PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet och barn och foster är extra känsliga. Kostråd om konsumtion av lax och öring saknas i de länder som export har skett till. Det innebär att till exempel barn och gravida i dessa länder skulle kunna utsättas för hälsorisker om för stort intag av Östersjöfisk skett”, skriver miljökontoret.
Men Hjälmarfisk AB är enligt miljökontoret inte ensamma om att bli misstänkta för att olagligen ha sålt fisk från Östersjöområdet till länder inom EU.
För ett par månader sedan åtalsanmälde myndigheten fiskgrossisten Scandinavian Nature Seafood AB för ett liknande övertramp
FoodMonitor har sökt Hjälmarfisk AB för en kommentar men bolaget meddelar att deras vd, Sören Jensen, är på semester och kan inte nås.
Men i korrespondens med miljökontoret skriver Sören Jensen att han inte sålt någon Österjölax under den aktuella perioden så som miljökontoret påstått.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta: Hjälmarfisk AB. Omsättning: 111 miljoner kronor (2012). Resultat före skatt: 3.9 miljoner kronor. Antal anställda: 14.