Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
oaIMG 1125
Konsumenter: Oatly använder Google för att misstänkliggöra mjölk
Som FoodMonitor berättat om tidigare så förlorade havredrycksbolaget Oatly i Malmö mot branschorganisationen Svensk Mjölk, som den då hette, i marknadsdomstolen i slutet av förra året. Oatlys marknadsföring pekade bland annat ut mjölk som något onaturligt för människor att konsumera. Nu verkar bolaget, enligt anmälningar till Konsumentverket, ha hittat ett annat sätt att misstänkliggöra mjölk som livsmedel. Bolaget ser saken annorlunda.
”De uppmanar dig till att googla mjölk selektivt hoppa över första artiklarna så att du öppnar upp dig för skriverier som inte är uppbackad av studier. Det vill säga att dem försöker medvetet få folk läsa bedräglig information utan att skriva den själva. Jag dricker inte mjölk själv men detta respektlösa bruk av Internet stör mig”, skriver en konsument i en anmälan till Konsumentverket.
”Oatly AB säljer havrebaserade mjölkersättningsprodukter. I annonser i dagstidningar insinuerar man att mjölk är farligt/skadligt och uppmanar folk att Googla. Detta då man vet att en några år gammal forskningsrapport dominerar sökresultaten. Denna forskningsrapport har senare blivit motbevisad men det nämner inte Oatly”, skriver en konsument till Konsumentverket.
I den aktuella annonsen, som förekom på helsida, uppmanar Oatly konsumenter att googla på mjölk. Om man gör det får man enligt bolaget ”upp hur många intressanta träffar som helst”. Sedan instruerar alltså bolaget konsumenterna om vilka artiklar som bör läsas.
”Jag tycker det oseriöst och felaktigt att som Oatly misskreditera en konkurrerande produkt som mjölk. Även om Oatly inte rakt ut påstår att den är dålig så antyder man det i ingressen: man får upp hur många intressanta träffar som helst, och då dyker det upp fakta vi aldrig skulle våga skriva i den här annonsen. Man styr alltså läsarens inställning till ämnet på detta sätt. Sedan utnyttjar man det faktum att sökresultaten på Google toppas av artiklar om en några år gammal forskningsrapport som senare, av delvis samma forskare, visade sig vara felaktig”, skriver en konsument till Konsumentverket.
Oatly håller inte med om kritiken mot marknadsföringen.
"Google är en sökmotor och när du googlar får du upp alla möjliga resultat; både vetenskapliga studier, åsikter och wikipedia. Vi har inte på något sätt manipulerat sökresultaten, utan träffarna man får upp varierar. Om du inte tömt sökhistoriken eller surfar inkognito så påverkas sökresultaten av dina tidigare sökningar.  Om man skulle göra en sammanställning är definitivt mjölkförespråkarna i majoritet, vilket ju inte är så konstigt eftersom de varit aktiva så länge. För egen del får jag till exempel upp positiva saker överst när jag googlar mjölk.  Självklart måste var och en ta ansvar för att vara källkritisk och för hur hen väljer att ta till sig av den information som kommer upp. Det viktigaste är att man gör medvetna och informerade val och att vi har en öppen diskussion kring viktiga samhällsfrågor", skriver Cecilia Sjöholm, kommunikationsdirektör på Oatly AB, i ett mejl till FoodMonitor.
"Vi vill skapa en dialog och engagemang genom vår kommunikation. Klimatförändringen är en av dagens största och viktigaste utmaningar. Livsmedelssektorn står för minst en fjärdedel av världens, och Sveriges, utsläpp av växthusgaser. Så mycket som 14.5 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från animalieproduktionen. Det är mer än alla utsläpp från transportsektorn tillsammans. Nötköttet svarar i sin tur för drygt 40 procent och mjölk- och mejeriprodukter för drygt 20 procent av utsläppen från animalieproduktion. Det behövs en diskussion och medvetenhet kring detta."
Organisationen LRF Mjölk har avböjt att kommentera.
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Oatly förlorade
LÄS OCKSÅ: Då måste Oatly betala 2 miljoner – advokat Katarina Ladenfors reder ut begreppen