kastreringdsc03034Belgisk butikskedja slutar sälja kött från kirurgiskt kastrerade grisar
Den Belgiska livsmedelskoncernen Colruyt har bestämt sig för att inte längre sälja kött från kirurgiskt kastrerade grisar. Bolaget kräver att deras leverantörer enbart levererar kött från grisar som vaccinerats istället. Enligt Colruyt är vaccinering av grisar ”en enkel process som förhindrar onödigt lidande och minskar risken för infektioner, vilket också resulterar i mindre användning av antibiotika.”
 
Alla galtar som går till slakt i Sverige kasteras för att undvika att deras kött avger en obehaglig galtlukt (bilden, foto: Johanna Zingmark). Totalt kastreras cirka 1.5 miljoner grisar om året. Nästan alla utan någon form av bedövning.
 
Sveriges Veterinärförbund hoppas att köttbranschen i Sverige är beredd till en liknande förändring som i Belgien av ren självbevarelsedrift.
 
”Det finns inte marginaler för en ny grisskandal idag. Jag tror att branschen för sin egen självbevarelse bör försöka vara lite proaktiv. Om producenterna själva sätter fokus på att nu kör vi med bara bedövade eller vaccinerade grisar, så tror jag det skulle kunna locka konsumenterna och vara positivt för hela näringen i Sverige”, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund.
 
”Vi tycker att det är dags att överge kirurgisk kastration utan bedövning. Att vaccinera mot galtlukt är den absolut mest djurvänliga metoden utan tvekan."
 
Ett vaccin mot galtlukt godkändes av läkemedelsverket förra året. Men hittills har inga bönder nappat på metoden i kommersiell skala.
 
På Jordbruksverket vill man inte gå så långt som att förbjuda all kirurgisk kastrering. Enligt en remiss som myndigheten har ute nu föreslår man istället att bönderna från och med i mars i år själva ska få bedöva grisarna innan kastreringen.
 
”Förhoppningsvis blir det så att vi kan besluta om att veterinärer kan få skriva ut lokalbedövningsmedel som djurägarna kan få ge till grisarna själva”, säger Lotta Andersson, enheten för idisslare och gris, Jordbruksverket.
 
/FoodMonitor
 
Foto: Johanna Zingmark