Stora Enso vill öka kunskapen om träfiberbaserat biokompositgranulat
Mässarrangören Easyfairs meddelar att företaget Stora Enso beslutat att för första gången ställa ut på Plastteknik Nordic, som arrangeras den 8-9:e maj på Malmömässan. Anledningen är att bolaget enligt uppgift vill öka kunskapen om det träfiberbaserade biokompositgranulat som sedan förra året produceras vid fabriken i Hyltebruk.

MAX gör sig av med plastsugrör
Hamburgerkedjan MAX meddelar att man i år fasar ut användningen av plastsugrör. Det hela kommer att ske successivt på de olika restaurangerna och väntas vara klart inom ett halvår. Istället ska kedjan börja använda sugrör gjorda av papper.

8 av 10 kommuner är nu buräggsfria
– och 2 av 3 är fjäderfria
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att antalet buräggsfria och fjäderfria kommuner har ökat rejält sedan förra året. Organisationen gör varje år en kartläggning.

Restaurang i Tandådalen misstänks vara smittkälla till omfattande sjukdomsutbrott
19 anmälningar om insjuknade konsumenter har denna månad kommit in till Miljökontoret på Malung-Sälens kommun. Mörkertalet tros vara stort. Smittkällan misstänks vara en restaurang i Tandådalen som under sportlovet serverat cirka 300 pizzor per dag.

Högdräktig sugga upptäckt på Lövsta Kött AB
Nyligen levererades det tre suggor till slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. Vid köttbesiktningen kunde en officiell veterinär, OV, konstatera att en av suggorna var högdräktig.

Kommerskollegium: Varuimporten växer snabbare än exporten
Kommerskollegium meddelar att varuimporten förra året ökade med 12 procent i värde. Varuexporten ökade med motsvarande 10 procent.

eIMG 0423
Pesticid påträffad i parti med Urtekram ekologiska dadlar
Foto: Livsmedelsverket.

k22
Lokal i Göteborgs hamn som används för livsmedelskontroll uppfyller inte lagkrav – kritik från EU
Foto: Livsmedelsverket.

Undersköterskor anmäler Attendo Solängen i Ängelholm till IVO
Det sparas in på kvällsmat. När en patient fick skabb sparades det in på hushållspapper. Och undersköterskor ska utöver sitt ordinarie arbete även laga mat, baka kakor, städa, byta lampor, frosta av kylar, samt enligt uppgift vara ”fångvaktare” till en farlig brukare. Det skriver undersköterskor på demensboendet Attendo Solängen i Ängelholm i en anmälan denna månad av vårdbolaget Attendo till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Livsmedelsverket har beslutat att en partihandlare måste förstöra livsmedel från Turkiet

SLU: använd hela broccoliplantan
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan svinnet med broccoli minskas genom att hela plantan används. Nu har man fått EU-pengar för att undersöka saken närmare.

Distriktsveterinär dröjde med information om läkemedel – över tusen liter mjölk som skulle gått till Arla fick förstöras

Larm om magnesium orotate i kosttillskott från Storbritannien

sl62
Transportskadat lamm på HKScan
I samband med avlastningen av får och lamm till mottagningsstallet på slakteriet HKScan i Linköping nyligen påträffades ett lamm som inte kunde stödja på ett framben. Djuret misstänks ha blivit skadat i samband med transporten till slakteriet. Det framgår av en anmälan. Foto: Livsmedelsverket.

Anmälan: Snusk med kött i Malmö

Dödshot mot anställd på Willys i Göteborg

Facket: Carlsberg har brutit mot arbetstidslagen på anläggningen Ramlösa Hälsobrunn

Rå kyckling i chicken fingers från Tyskland

Bedragare använde webbplats som ägs av SLU

sDSC 0144
Kockens pekar ut konkurrenten Santa Maria:s marknadsföring

Konsumentverket riktar kritik mot Galatea AB

Anmälan om brister i mathanteringen på Ishotellet i Jukkasjärvi
– Miljökontor fann avvikelser

e21
Ny vegetarisk minipizza från Grandiosa
PRODUKTNYTT Livsmedelsföretaget Orkla Foods Sverige meddelar att man lanserar EL Vego – en ny vegetarisk minipizza från Grandiosa. El Vego bakas i Sveriges största pizzabageri i Vansbro. Foto: Orkla Foods Sverige.

Gårdsslakteri i Kalmar län döms att betala 10 000 kronor i vite

k23
Ko med smärtansikte på Närkes Slakteri i Gällersta AB
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, en ko med så kallat pain face på slakteriet Närkes Slakteri i Gällersta AB i Örebro. Länsstyrelsen vidtar inga åtgärder. Foto: Livsmedelsverket.

Läkemedelsverket ansöker om att kosttillskottbolaget ION Silver AB ska dömas att betala 800 000 kronor i vite
I juni år 2015 lade Läkemedelsverket ett förbud mot kosttillskottbolaget ION Silver AB i Löddeköpinge gällande produkten Ionosil Kolloidalt Silver. Nu påstår myndigheten att bolaget under januari och februari i år brutit mot förbudet. Det framgår av en ansökan i dagarna till förvaltningsrätten om utdömande av ett vite om 800 000 kronor.

Djurens Rätt tar SVT till granskningsnämnden
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att man anmält SVT till granskningsnämnden. Anmälan handlar om ett inslag som publicerades den 7 februari av SVT Rapport.

Quorn rullar ut klimatfilmer
Livsmedelsföretaget Quorn meddelar att man rullar ut klimatfilmer som ska hjälpa konsumenter att äta klimatsmart. Satsningen börjar i Sverige.

MAX bryter samarbetet med Djurens Rätt om veganmärkning
Som FoodMonitor berättat om tidigare så inledde i dagarna hamburgerkedjan MAX och djurrättsorganisationen Djurens Rätt ett samarbete som omfattade veganmärkning av 11 produkter. Idag bryter MAX samarbetet. Anledningen är en storm mot samarbetet på sociala medier.

Ko på HKScan ska provtas för BSE-analys
I dagarna avvisades en ko från slakt på slakteriet HKScan Sweden AB i Linköping. Anledningen var att kon enligt Livsmedelsverket var ”oförmögen att resa sig”. BSE kunde inte uteslutas. Nu har Jordbruksverket därför beslutat att djurkroppen ska provtas.

t20