pDSC 0064
Polarbröd inväntar ivrigt Livsmedelsverkets nya vägledning om konventionell jäst i ekologiskt bröd
Inom de närmaste dagarna väntas Livsmedelsverket komma ut med en ny vägledning för användning av konventionell jäst i ekologiskt bröd. Det hela handlar om att bagerier inom EU inte längre ska behöva ansöka om tillstånd för att använda konventionell jäst. Detta efter det att man i dagarna enligt uppgift på EU-nivå gjort en omtolkning av gällande lagstiftning.

Bjelkesta Gård vill ha förseningsavgift och dröjsmålsränta från Jordbruksverket

e29
Larm om Espresso House EMV EH Sås Caesardressing
Luleå kommun har i dagarna skickat ut ett europeiskt livsmedelslarm som gäller produkten ”EH Sås Caesardressing” som är en EMV som kaffekedjan Espresso House låtit tillverka hos ett företag i Västra Frölunda. Produkten kan enligt uppgift ha orsakat matförgiftning. Espresso House meddelar att man utreder saken. Bilden: Espresso House i centrala Karlstad som fortfarande serverar den aktuella såsen.

s53
Fyra såriga suggor med svullnader och bölder fick förtur till slakt på KLS Ugglarps
Nyligen levererade en djurbonde fyra lidande suggor till slakt på slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors. Suggorna fick förtur till slakt. Foto: Livsmedelsverket.

Lantmännen återkallar AXA Gold Fruit Müsli 750 gram
Livsmedelsföretaget Lantmännen Cerealia meddelar att man återkallar produkten AXA Gold Fruit Müsli 750 gram. Anledningen är att produkten kan innehålla hasselnötter trots att det inte deklareras på förpackningen.

k73
Kraftig överbeläggning i transportbur på Guldfågeln
”Kycklingarna hade inte plats att ligga bredvid varandra utan satt på varandra och pressades mot lådans ytterväggar”. Så skriver en officiell veterinär, OV, om en transportlåda med kycklingar som i dagarna levererats till slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga.

k89
Omfattande ungdomsfylla på Putte i Parken i Karlstad
För en vecka sedan gick festivalen Putte i Parken av stapeln i Karlstad. Nu har polisen gjort en sammanställning. Den visar på omfattande ungdomsfylla, sexuella ofredanden, och många barn och ungdomar som klämdes i publikhavet under bandet Det Vet Du:s spelning.

ICA återkallar ICA tonfiskwrap
Butikskedjan ICA meddelar att man återkallar produkten ICA tonfiskwrap – Krämig tonfiskröra i mjukt tortillabröd. Anledning är att produktens etikett ”inte överensstämmer med fyllningen som kan innehålla kyckling samt mjölk, vilket inte deklarerats i ingrediensförteckningen”. Det kan enligt ICA utgöra en risk för allergiker.

k38
Kycklingar fortsätter att bli klämda i transporter till Kronfågel – tillsynen av kycklingarna "har varit undermålig”
Sedan den stora kycklingskandalen i media för några månader sedan har kontrollmyndigheterna gjort vad de kan för att sekretessbelägga missförhållanden inom industrin. Men uppgifter om det onödiga lidandet har fortsatt att läcka ut. I dagarna var det dags igen på slakteriet Kronfågel i Valla då kycklingar klämda i transportlådor upptäcktes två dagar i rad. Foto: Livsmedelsverket.

an82
Sårskadad gris på KLS Ugglarps
I dagarna upptäcktes en gris på slakteriet KLS Ugglarps som hade en sårskada på höger skinka. Det framgår av en anmälan. Foto: Livsmedelsverket.

livsmedelsverket byggnad
Antalet tips till Livsmedelsverkets tipsfunktion ökar kraftigt
Det senaste halvåret tog Livsmedelsverket emot 252 tips till sin tipsfunktion. Det är en ökning med 52 procent jämfört med samma period förra året. Tipsen handlar bland annat om snusk och livsmedelsfusk och berör verksamheter över hela landet. Foto: Livsmedelsverket.

Nytt fall med nöt som skadats i transportbil – färskt blod rann från stora sår
Som FoodMonitor berättat om tidigare så upptäcktes ett nöt på HKScan som fastnat med benet i en transportbil och fick avlivas på plats. Nu har FoodMonitor fått uppgifter om att ett nöt skadats i benen efter att ha transporterats av samma transportör.

kIMG 1698
Länsstyrelsen kritiserar fortsatta brister i livsmedelskontrollen på Karlstads kommun
”Nämnden kan inte visa att de avgifter som tas ut motsvarar kostnaderna för livsmedelskontrollen”. Så skriver ...

Skånemejerier tvingas att destruera mjölkprodukter från Kazakstan
Mjölkprodukter som mjölkbolaget Skånemejerier Försäljning AB i Malmö nyligen enligt uppgift tagit in från Kazakstan måste destrueras. Det har Livsmedelsverket och Jordbruksverket bestämt.

Föreläggande med 500 000 kronor i vite mot Källbergs Industri AB
Äggpulvertillverkaren Källbergs Industri AB i Töreboda har under en tid haft återkommande problem med salmonella i sina färdiga livsmedelsprodukter. Det påstår Livsmedelsverket som nu lägger ett föreläggande mot bolaget som man förenat med ett vite på hela 500 000 kronor.

Äckligt matfenomen i USA – kvinna riskerar långt fängelsestraff
En viral video som nyligen publicerats på YouTube visar en kvinna som i en matbutik slickar glass och ställer tillbaka förpackningen. Hon riskerar nu ett långt fängelsestraff. Företeelsen är inte isolerad. Att göra äckliga saker med mat i matbutiker har blivit något av ett fenomen i USA.

kIMG 1467
Djurens Rätt pratade kycklingar på Putte i Parken
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har det senaste året fokuserat mycket på det lidande kycklingar får utstå inom den svenska kycklingindustrin. Nu är det festivaltider och organisationen har de senaste dagarna kampanjat hårt på Putte i Parken i Karlstad. FoodMonitor passade på att prata lite med Elvira Granqvist, turnécoach på Djurens Rätt.

ko81
Ko fastnade i transportbil – fick avlivas – blev kadaver
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet HKScan Sweden AB i Linköping att en ko fastnat i en transportbil. Djuret fick bedövas och avblodas på plats. Bilden: OV: "Här ses … (djurets identitetsnummer) efter bedövning och avblodning. Benet har blivit brutet efter död i samband med att personalen påbörjat lossning av kroppen från fastklämningen". Foto: Livsmedelsverket.

Skadad konsument: Lidl ersatte hälften av sockret i sin cola med sötningsmedel utan tillräcklig information till konsumenter
Butikskedjan Lidl har nyligen ersatt en del av sockret i sin EMV-cola med sötningsmedel. Detta utan att tillräckligt tydligt ange det på förpackningen. Den menar en konsument som säger sig blivit skadad och fått utslag, svullnader, och magproblem. Lidl meddelar att man arbetar på att förbättra informationen om ändringen. Nya skyltar i butik väntas vara på plats under nästa vecka.

slakt91
2 112 höns till Skånes Fjäderfä Slakteri var i så dåligt skick att de fick kasseras
”Av totalt 3 837 tillförda djur blev 2 112 djur kasserade på grund av hudåkommor. Som orsak misstänks dålig termisk komfort i stallet”. En död höna upptäcktes i en transportbur. Det skriver den officiella veterinären, OV, från Livsmedelsverket som nyligen besiktigade hönsen på slakteriet Skånes Fjäderfä Slakteri i Åsljunga AB i Åsljunga. Leverantören av hönsen säger sig inte ha märkt något problem. Bilden: Död höna bland levande i transportbur. Foto: Livsmedelsverket.

Dödsfälla upptäckt i baren på sunlight hotel conference & spa AB i Nyköping
Gäster och personal hade kunnat få livshotande skador eller avlidit. Det ...

kIMG 5111
Nej, djurbönder kan inte överklaga beslut om kött riktade mot slakterier
KOMMENTAREN En djurbonde som överklagat ett av Livsmedelsverkets beslut riktat mot slakteriet HKScan Sweden AB har fått avslag. Anledningen är att djurbonden helt enkelt ...

Konsument: En centimeter lång glasbit i Dafgårds lasagne
En konsument har nyligen anmält till Helsingborgs kommun att denne upptäckt en glasbit i en lasagne som kommer från tillverkaren Dafgårds i Källby.

Volontär på Dreamhack skadad: kyldisk för mat blev strömförande
Förra månaden gick tävlingen Dreamhack av stapeln på Elmia i Jönköping. Nu kommer uppgifter om att en volontär skadats i en elolycka. Händelsen har anmälts som ett arbetsmiljöbrott.

Litauiskägda Håkantorp slakteri får nobben om översättningskostnader
Livsmedelsverket ansökte nyligen om att förvaltningsrätten skulle döma ut ett vite mot skandalslakteriet Håkantorp slakteri i Vara. Då protesterade slakteriet mot att myndigheten uttryckt sig på svenska och ville ha ersättning för översättningskostnader. Det säger Livsmedelsverket nu nej till.

Förfalskat intyg om ekologiska cashewnötter i omlopp inom EU
Ett larm har nyligen gått ut till flera länder inom EU, däribland Sverige, som gäller ett förfalskat certifikat om ekologiska cashewnötter. Det handlar om nötter från Kenya.

cDSC 0047
Olycka på OLW i Filipstad – arbetare bröt armen

Polarica föreläggs att sluta med otillåtna hälsopåståenden om antioxidanter på förpackningar med blåbär

HKScan får statsstöd för export
Livsmedelsverket har i dagarna beviljat slakteriet HKScan i Kristianstad ett statsstöd för export på ...

sl78
Håkantorp slakteri döms att betala 25 000 kronor i vite för smutsiga burar
Skandalslakteriet Håkantorp slakteri AB i Vara måste betala ett vite på 25 000 kronor. Detta enligt en dom denna vecka i Förvaltningsrätten i Uppsala. Foto: Livsmedelsverket.

t20