Kund på Coop visade kniv
I dagarna stoppades två kunder av personalen i en Coop Nära-butik i Göteborg. Då drar en av dem kniv.
Läs mer...
Oacceptabelt att kycklingindustrin inte säljer säkra produkter
LEDARSTICK: Den svenska kycklingindustrin låter kött smittat med Campylobacter lämna sina fabriker. Dagligvaruhandeln säljer det smittade köttet i sina butiker. För konsumenterna är det ett lotteri om man blir sjuk.
Läs mer...
Kronfågel överklagar förelägganden om snusk och självdöda kycklingar
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverkets officiella veterinärer nyligen lagt förelägganden med höga viten mot kycklingslakteriet Kronfågel i Valla. Nu överklagar bolaget besluten.
Läs mer...
Kolmonoxid i Indonesisk tonfisk i Stockholm
Läs mer...
ris20
Insekter i Thailändskt ris i Sollentuna
Foto: Sollentuna kommun.
Läs mer...
Stockholm: Lantmännen gjorde återtag av rågmjöl – innehöll plastbitar
Enligt livsmedelskontrollen på Stockholms stad har livsmedelsföretaget Lantmännen i Stockholm i dagarna gjort ett återtag av grovt rågmjöl som skickats till två kunder i Sverige och en i Estland. Anledningen är att mjölet visat sig innehålla plastbitar.
Läs mer...
Smittskyddsläkare får inget svar av Livsmedelsverket om Campylobacter
För ett par månader sedan slog Smittskyddsläkarföreningen larm till Livsmedelsverket om ett högt antal fall med personer som smittats med Campylobacter. Antalet fall under april månad låg fem gånger över normalår. Men myndigheten har enligt föreningen hittills inte gett dem något svar på larmet.
Läs mer...
krDSC 0015
Magnus Lagergren rasar mot Livsmedelsverkets svartmålning
Magnus Lagergren, som är vd i kycklingslakteriet Kronfågel AB i Stockholm, anser att Livsmedelsverket vilseleder allmänheten när det gäller Campylobacter i bolagets kyckling. Detta sker enligt honom på en webbsida på myndighetens sajt som redovisar resultat från bakteriella analyser. Bolaget begär att ”Livsmedelsverket omedelbart korrigerar informationen”. Man säger även att man förbehåller sig rätten att ”vidta rättsliga åtgärder med anledning av Livsmedelsverkets agerande”.
Läs mer...
Handlaren på torget – Karlstad förbättrar rutiner – Västerås ber om ursäkt
Som FoodMonitor har berättat om tidigare så har en handlare från Västerås kunnat sälja stora mängder livsmedel på Stora Torget i Karlstad utan att ha varit registrerad som livsmedelsverksamhet. Nu förbättrar Karlstads kommun sina rutiner. Och Västerås kommun ber handlaren om ursäkt.
Läs mer...
ha23
Torghandlare bryter systematiskt mot Karlstads ordningsföreskrifter
– kommunen överväger polisanmälan
En torghandlare från Västerås har den senaste tiden, i strid mot gällande lagstiftning, sålt stora mängder livsmedel på Stora Torget i Karlstad utan att verksamheten varit registrerad. Dessutom struntar bolaget medvetet i ordningsförskrifterna i Karlstad. Man breder ut sig mer än man betalat för och säljer på söndagar och efter de tider som gäller på vardagar och lördagar. Kommunen har försökt prata handlaren till rätta. Men inget hjälper. Nu överväger man att göra en polisanmälan. Bolaget medger överträdelser men har förklaringar till dessa.
Läs mer...
Konsument: Glaslucka i Smeg:s ugn sprängdes vid 500 grader Celsius – bitar över hela köket – barn i närheten
En Konsument har i dagarna anmält till Konsumentverket att glaset i luckan till hennes ugn, en SF170X multifunktionsugn från företaget Smeg Sverige AB i Malmö, sprängts sönder. Det hände när ugnen rengjordes, genom en inbyggd funktion, med pyrolys vid 500 grader Celsius. Bolaget skyller allt på konsumenten – enligt uppgift utan att ens ha undersökt den havererade produkten.
Läs mer...
Köttbolag: ”Det är inte konstigt att småföretag knäar för alla kostnader”
Ett köttföretag har ...
Läs mer...
haDSC 0003
Karlstadsbor irriterade över torghandlare som breder ut sig
KARLSTAD Karlstads kommun har fått in flera klagomål mot en torghandlare som de senaste veckorna brett ut sig allt mer på Stora Torget i Karlstad. Och handlaren sålde varor under gårdagen trots att det inte är tillåtet.
Läs mer...
Mejeri och vinbolag: Livsmedelsverket tar betalt för kontroller de inte utför
Enligt ett litet vinbolag i Skåne ringde Livsmedelsverket förra året och bokade in ett kontrollbesök. Men trots att Livsmedelsverket aldrig dök upp vill myndigheten ha betalt. Inte heller ett mejeri i Skåne fick besök. Det bolaget betalade i förskott och vill nu ha pengarna tillbaka. På Livsmedelsverket medger man att det finns kontrollskulder till ”många” verksamheter men att lagen säger att kontrolltiden får fördelas över tre år.
Läs mer...
Anmälan: Tårtljus från Pictura ”brinner fel”
DSB, som är den norska motsvarigheten till MSB, har denna månad larmat till Konsumentverket om att tårtljus från företaget Pictura i Karlstad ”brinner fel”. Det var i samband med ett konsumentklagomål som felet upptäcktes.
Läs mer...
Företagsväxter i Knivsta kräver 90 000 kronor i skadestånd av Livsmedelsverket
I december förra året påförde Livsmedelsverket bolaget Företagsväxter i Knivsta AB i Knivsta en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Detta eftersom myndigheten ansåg att bolaget försummat att anmäla sin hantering av ekologiska varor till ett kontrollorgan. Men Företagsväxter vann i förvaltningsrätten eftersom man redan ...
Läs mer...
Många medlemmar missnöjda med Coop:s ändringar i poängsystemet
I mars ändrade åter Coop i sitt poängsystem. Tidigare kunde medlemmarna välja specifika varor för sina poäng. Nu måste man istället välja värdecheckar, vilket är mer ofördelaktigt. Det irriterar många av bolagets medlemmar.
Läs mer...
SLU och Uppsala Universitet: Giftfri odling kan försämra pollineringen av grödor
Enligt en studie från SLU och Uppsala Universitet finns det stora risker med att odla insektspollinerade grödor utan kemisk bekämpning. Enligt myndigheten undviker pollinatörer blommor med skadeinsekter som gynnas i frånvaro av bekämpningsmedel. Det leder till försämrad skörd.
Läs mer...
Intellecta ska stärka Livsmedelsverkets arbetsgivarvarumärke för offentlig kontroll
Livsmedelsverket har denna månad slutit avtal med konsultbolaget Intellecta Corporate AB i Stockholm om att ...
Läs mer...
Orkla Foods anmäler Naturens Skafferi:s märkning av soppa till Livsmedelsverket
Läs mer...