Man bröt sig in på Espresso House i Linköping och satte på sig bolagets tröja
I dagarna bröt sig en man in i väntsalen på resecentrum i Linköping genom att krossa glasdörrar. Väl där gav han sig på en butik som tillhör kafékedjan Espresso House.

Lärling skadad på HKScan Sweden AB i Kristianstad
Förra månaden knivskadades en lärling som styckade griskött på slakteriet HKScan Sweden AB i Kristianstad. Detta trots att skyddsutrustning enligt uppgift bars. Lärlingen är enligt uppgift anställd på utbildningsföretaget Astar. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig.

Hög halt lektin i kidneybönor från Turkiet – konsumenter har skadats
Det danska livsmedelsverket har upptäckt att ett parti kidneybönor av märket Magnihill från Turkiet innehåller för mycket lektin. De påstods vara förkokta – vilket inte stämde. Enligt uppgift har produkten nått Danmark via grossister i Sverige. Myndigheten har registrerat ett sjukdomsutbrott.

Pågen siktar på att använda mer svenska råvaror och mer svenskt mjöl
Brödbolaget Pågen Aktiebolag i Malmö meddelar att man siktar på att använda 90 procent svenska råvaror och 100 procent svenskt mjöl inom två år. Idag använder man 87 procent svenska råvaror och 98 procent svenskt mjöl.

Högdräktiga djur får transporteras från havererad gård i Skåne
Ett transportbolag har denna vecka fått dispens att transportera högdräktiga djur från en gård i Skåne till en gård i Kronobergs län. Jordbruksverket har fattat det beslutet för att kunna rädda 65 djur undan misskötsel.

Livsmedelsverket kräver att ett litet vinföretag betalar 5 000 kronor i sanktionsavgift
Livsmedelsverket beslutade igår att en liten enskild firma, som omsätter under 200 000 kronor, ska betala en sanktionsavgift om 5 000 kronor. Anledningen enligt myndigheten är att företaget påbörjat tillverkning av vin utan att först ha låtit registrera sin verksamhet hos dem.

Orkla tar över Havrefras
Livsmedelsföretaget Orkla meddelar att man genom sitt helägda dotterbolag Orkla Foods Sverige AB avtalat med PepsiCo, Inc. om att förvärva varumärket Havrefras. Produkterna Råg Fras och Mini Fras ingår.

kDSC_0356
Många kycklingar med hjärtproblem upptäckta på Guldfågeln i år
En officiell veterinär, OV, har i dagarna larmat om att en hög andel av de kycklingar som i år levererats till kycklingslakteriet Guldfågeln AB i Mörbylånga lidit av allvarliga hjärtproblem. Djuren har kasserats. Foto: FoodMonitor.

Livsmedelsverket fick betala TT Nyhetsbyrån för upphovsrättsintrång
Livsmedelsverket har fått betala TT Nyhetsbyrån ersättning efter att ha blivit påkomna med upphovsrättsintrång. Detta sedan ...

Länsstyrelsen Västra Götaland har höjt sekretessen i djurskyddsärenden rejält
KOMMENTAREN FoodMonitor har i många tidigare artiklar berättat om hur myndigheterna under de senaste åren successivt infört hårdare och hårdare sekretess när det gäller livsmedelsproducerande djur på slakterier. Länsstyrelsen Västra Götaland, som så många andra länsstyrelser, har tagit steget nästan fullt ut och maskerar i stort sätt allt. Det har vi märkt tydligt den senaste tiden.

Lantbrukare använde växtskyddsmedlet Chekker 20 dagar efter användningsförbud
Länsstyrelsen Södermanlands län gjorde nyligen en tvärvillkorskontroll hos en lantbrukare och upptäckte i en sprutjournal att denne förra året använt växtskyddsmedlet Chekker 20 dagar efter det att medlet belagts med användningsförbud. Nu utreder myndigheten om lantbrukaren ska få avdrag på stöd och åtalsanmälas.

Paulig20
Risenta produceras nu även i Mölndal
Livsmedelsföretaget Paulig meddelar att man startat upp produktion av Risenta-produkter i Mölndal. Åtta personer har anställts som operatörer. Bilden: Tobias Gill, Fabrikschef, klipper det gula bandet för att inviga Risenta-produktionen i Mölndal. Foto: Nicklas Holmberg, Paulig.

Man skriker till Coops personal att det är hans sista dag att leva

Olycka på Ahlberg-Dollarstore AB
– anställd knivskadad

Guldsson.se drivs av männen bakom skandalbolagen Svensk Djurassistans AB och Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har skandalbolagen Svensk Djurassistans AB och Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB skickat ut ”erbjudanden” som ser precis ut som fakturor till konsumenter. Många har vänt sig till Konsumentverket med anmälningar. FoodMonitor granskar för närvarande det och andra bolag i den ”koncernen” och individerna bakom. En verksamhet som nu de försöker tjäna pengar med är sajten Guldsson.se. Det verkar som man låtsas vara guldhandlare.

Otillåtna färgämnet E143 i läsk på ICA Focus i Göteborg – och i flera e-shoppar
Göteborgs Stad larmar om att läsken Fanta Kem, som även kallas Fanta Cream Soda, på ICA Focus i Göteborg innehåller det otillåtna färgämnet E143. ICA-butiken, som fått ett saluförbud, fick läsken från grossisten Sanjogruppen AB i Markaryd. Grossisten, som i sin tur köpt läsken från ett polskt bolag, har gjort ett återkallande. Företagare i Stockholm, Göteborg, Malmö, och Mölndal, har haft läsken i sin e-shoppar.

Polis larmar om trängsel på Cazanova restaurang i Karlstad
CORONA Trängseln på Cazanova restaurang i Karlstad i lördags var för stor med tanke på Coronaläget. Det menar en polisman som gjort en anmälan till Karlstads kommun.

o22
Två Örebroforskare får 1.5 miljoner för att utvärdera effekterna av blåbär och havre mot hjärtsjukdomar
Örebro universitet meddelar att forskarna Lina Tingö och Cecilia Bergh ska undersöka om särskild kost kan skydda mot inflammation och hjärtsjukdomar. Forskarna har fått 1.5 miljoner kronor från Dr Per Håkanssons stiftelse. Bilden: Cecilia Bergh, forskare i medicin. Foto: Örebro universitet.

gris79
Gris med halv blödande svans på slakteri
Tidigare denna månad upptäcktes ett slaktsvin som hade en halv blödande svans på ett slakteri. Det framgår av en anmälan till Länsstyrelsen Jönköping. Länsstyrelsen har sekretessbelagt uppgifter om grisbonden, transportören, och slakteriet. Foto: Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket förbjuder man på Gotland att sälja kött som inte veterinärbesiktigats
Efter en anmälan om oegentligheter i samband med slakt gjorde Livsmedelsverket i dagarna ett kontrollbesök tillsammans med polisen och Länsstyrelsen på en fastighet på Gotland. Myndigheterna gjorde vissa fynd. Livsmedelsverket har nu genom ett föreläggande förbjudit den ansvarige för verksamheten att sälja kött som inte veterinärbesiktigats.

MaxiMat vägrade ge knivrånare pengar

Får med brutna bakben upptäckta på Lövsta Kött AB
Tidigare denna månad upptäckte en officiell veterinär, OV, stationerad på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala två får som hade var sitt brutet bakben. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig.

Salmonella upptäckt i kycklingkebab från Polen
Det polska livsmedelsverket larmar om att ett parti med kycklingkebab innehåller salmonella. En del av partiet ska enligt uppgift ha nått ett charkbolag i Hägersten.

Covid-19 vecka 22: Livsmedelsverket och Jordbruksverket rapporterar
Varje vecka rapporterar Livsmedelsverket och Jordbruksverket till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hur läget är med Covid-19. FoodMonitor har tagit del av rapporterna för vecka 22.

m29
Solna stad: Akut hälsoproblem efter konsumtion av ICA:s knippmorötter från Italien kan inte uteslutas
Tidigare denna månad återkallade butikskedjan ICA tonvis med italienska knippmorötter. Bolaget skrev i ett pressmeddelande att för höga halter bekämpningsmedel upptäckts i morötterna och att man beklagade det inträffade. Nu har FoodMonitor tagit del av analysresultatet och det visar på en skyhög halt, 0.18 milligram per kilo, av bekämpningsmedlet oxamyl. Foto: Jordbruksverket.

KLS Ugglarps: kött från 195 grisar får inte användas som livsmedel
Enligt slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors har Livsmedelsverket beslutat att bolaget inte får använda kött från 195 grisar som livsmedel. Detta efter det att ett allvarligt fel ska ha begåtts i samband med en levandedjursbesiktning den 9 april.

Handsprit23
Kommuner anmäler: handsprit som liknar en vanlig spritflaska säljs på Dollarstore
Ljusdals kommun och Katrineholms kommun har i dagarna anmält till Kemikalieinspektionen, KEMI, att butikskedjan Dollarstore säljer handsprit från tillverkaren Ronald A/S i Danmark som liknar en vanlig spritflaska. Det var polisen som först slog larm till Katrineholms kommun. Foto: Ljusdals kommun.

Norrmejerier utser sin första hållbarhetsdirektör
Mjölkbolaget Norrmejerier meddelar att man utsett sin första hållbarhetsdirektör. Jobbet går till Anna-Karin Karlsson som bland annat ska göra Norrland till en ”klimatpositiv zon med en levande livsmedelsproduktion”. Hon har arbetat på Norrmejerier sedan 1995 som affärschef för färskvaror och som marknads- och innovationschef.

Försäkringsbolag nekar till samröre med hatsajten tillsynsenheten.se
Som FoodMonitor berättat om tidigare så publicerar hatsajten tillsynsenheten.se hat mot företag, myndigheter, och journalister, man inte gillar. Vi har också berättat om att sajten utan tillstånd tidigare använt loggor från lånebolag. Nu använder sajten istället varumärken från försäkringsbolag. Ett av dessa, Swedbank, ger sin kommenterar.

Ny anmälan mot Svensk Djurassistans AB och ”Trygg Hundassistans erbjudande”
FoodMonitor har i flera artiklar berättat om hur konsumenter anmält företaget Svensk Djurassistans AB i Segeltorp, med bland annat sajterna hundassistansen.se och trygghundassistans.se, till Konsumentverket för att bolaget skickat ut erbjudanden som ser ut precis som en faktura. I dagarna landade ännu en anmälan mot bolaget hos myndigheten.

t20