Baggar flyttades från gård i Värmland till en verksamhet på Gotland trots sjukdomsrestriktioner
Det finns restriktioner som gäller sjukdomen scrapie mot en gård i Värmland. Detta efter det att fel upptäckts i intyg i samband med tidigare import från Tyskland. Trots det har baggar under förra året flyttats från gården till en verksamhet på Gotland . Därför lägger Jordbruksverket nu restriktioner även mot den verksamheten. Scrapie är en dödlig prionsjukdom som uppträder på samma sätt som galna kosjukan och kan överföras från djur till människa.

Anmälan mot fuskande frukthandlare i Stockholm
En frukthandlare i Stockholm har ett pågående bedrägeri mot sina kunder. Det fungerar på så sätt att företaget smyger med en extra post när man stöter på stressade eller upptagna kunder som vid ett och samma tillfälle köper flera produkter. Det menar en anmälare som i dagarna vänt sig till Livsmedelsverket.

Anmälan: svensk anläggning dumpar slakteriavfall
I dagarna har en anmälare vänt sig till Livsmedelsverket med uppgifter om systematisk dumpning av slakteriavfall från en svensk anläggning. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om anläggningen.

Obeställda frön från Kina oroar
De senaste dagarna har konsumenter i 22 delstater i USA anmält till myndigheter att de fått paket med obeställda frön från Kina. En del bedömare misstänker att Kina försöker att antingen testa USA:s respons mot ett biologiskt angrepp, eller sonika föra in sjukdomar och skadeinsekter för medvetet att skada det amerikanska jordbruket och amerikanerna. Livsmedelsverket och Jordbruksverket kommenterar läget.

slakteri21
Håkantorp Slakteri ”en styggelse för Sverige” – Livsmedelsverket får ta emot kritik
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket nyligen beviljat skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara mer än en halv miljon kronor i statsstöd. Detta trots bland annat ett flertal domar mot bolaget i år och många tidigare dokumenterade fall av brister i djurskyddet. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har skrivit om ärendet och riktat stark kritik mot bolaget. Upprörda medborgare vänder sig nu till Livsmedelsverket. Bilden överst: Håkantorp slakteri. Foto: Håkan Frisell. Bilden underst. Foto: Livsmedelsverket.

44 anställda på Danish Crown i Ringsted smittade med Coronaviruset
De senaste dagarna har flera medier rapporterat om Coronasmittade anställda på slakteriet Danish Crown i Ringsted. Det senaste dygnet ökade siffran med 12 till totalt 44. Det är en liten nedgång i ökningen jämför med dygnet innan.

Konsumenter anmäler Avtalshjälpen, avtalsverige.se och Andréasson Invest AB
Företaget Andréasson Invest AB som kallar sig för ”avtalshjälpen” skickar nu ut ett dokument till konsumenter som det överst med stora bokstäver står ”Faktura” på. I liten text längre ner står det att det är frågan om ett erbjudande. Konsumenter har börjat anmäla bolaget till Konsumentverket.

Tjuvar stal nät värda 50 000 kronor från SLU

slakteri20
Höns med ”hög förekomst av frakturer på benen” upptäckta på skandalslakteriet Håkantorp slakteri
Livsmedelsverket och länsstyrelsen sekretessbelägger numer så gott som alla uppgifter om missförhållanden som upptäcks på skandalslakteriet Håkantorp slakteri AB i Vara. Men det finns andra sätt att få fram informationen. Det gör att FoodMonitor nu kan avslöja att många höns med allvarliga skador fortsätter att ankomma till slakteriet. Foto: Livsmedelsverket.

Tacka med kraftig hälta på KLS Ugglarps AB i Kalmar
Tidigare denna månad upptäckte en officiell veterinär, OV, en tacka som hade en kraftig hälta på slakteriet KLS Ugglarps AB i Kalmar. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig.

Konsument: hur kan skandalbolaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB stoppas?
Skandalbolaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB i Segeltorp fortsätter sina härjningar i Stockholmsområdet. I dagarna kom ännu en anmälan in om bolaget till Konsumentverket.

Salmonella på suggor på HKScan i Kristianstad
Tidigare denna månad visade ett prov taget på slakteriet HKScan i Kristianstad positivt för salmonella. Slaktkroppar har spärrats och bolaget letar efter smittkällan. Personalen har beordrats att desinficera utrustning.

eDSC_0107
Barista på Espresso House skadades av fallande glas
Foto: FoodMonitor.

Person skadad vid drivning av slaktdjur på Bjursunds Slakteri

PolisIMG_3728
Så sprids covid-19 hos polisen
KOMMENTAREN En polischef misstänker att några av hans poliser blivit smittade med SARS-CoV-2 i samband med ett frihetsberövande. Det inträffade visar hur utsatta poliser är i sin myndighetsutövning. Foto: FoodMonitor.

tjur20200725
Djur hyvlas i svenska djurtransporter
LEDARSTICK FoodMonitor har i många artiklar de senaste åren berättat om hur djur, framför allt nöt och gris, får allvarliga ryggskador när de transporteras till slakt. Det handlar bland annat om att högresta djur inte får det utrymme de behöver. Länsstyrelsen, som har kontrollansvaret, har inte lyckats komma till rätta med problemet. I de senaste fallen i dagarna syns det hur ryggarna på tjurar hyvlats av inredningen i djurtransportbilar. Foto: Livsmedelsverket.

slaktsvin20200725
Slaktsvin med navelbråck på HKScan
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet HKScan Sweden AB i Kristianstad tre slaktsvin som hade navelbråck. Bråcken var över 20 centimeter i diameter. Uppgifter om grisbonden och transportören har sekretessbelagts av Länsstyrelsen Östergötland. Foto: Livsmedelsverket.

sugga20200724
Sugga med kraftigt blödande bågsår
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på ett svenskt slakteri en sugga som hade ett kraftigt blödande bogsår. Djuret borde enligt OV inte ha transporterats. Uppgifter om slakteriet, transportören och grisbonden har sekretessbelagts av Länsstyrelsen Jönköping. Bilden: den aktuella suggan. Foto: Livsmedelsverket.

Kyckling svårt skadad vid transport till Guldfågeln
Som FoodMonitor berättat om tidigare så sekretessbelägger myndigheterna det mesta som handlar om djurskyddsbrister som upptäcks vid levandedjursbesiktningen på slakteriet Guldfågeln AB i Mörbylånga. Men viss information får vi ta del av. Oklart varför. Ett sådant ärende inträffade i dagarna. En kyckling skadades svårt i hanteringen i samband med transport till slakteriet.

Fiskars stoppar och återkallar skedar
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har slovenska myndigheter upptäckt att en produkt från företaget Fiskars avger primära aromatiska aminer i halter långt över gällande gränsvärde. Idag meddelar bolaget att man stoppar och återkallar produkten.

Sommarjobbare anmäler märkningsfusk på livsmedelsföretag

Konsument: mögel och flugor i Coop:s butik

Bagge20
Bagge med inväxta horn på HKScan i Linköping
Tidigare denna månad upptäckte en officiell veterinär, OV, vid köttbesiktningen på slakteriet HKScan AB i Linköping en bagge med inväxta horn. Det framgår av en anmälan som OV gjort till länsstyrelsen som nu blivit offentlig. Bilden: den aktuella baggen. Foto: Livsmedelsverket.

Gris fick panik på KLS Ugglarps i Kalmar
I dagarna inträffade det vad Livsmedelsverket beskriver som en olycka på en transportbil som anlänt till slakteriet KLS Ugglarps AB i Kalmar. Grisen fick enligt uppgift panik. Händelsen har anmälts.

Konsument anmäler Foodora för utebliven leverans från Lilis burger & pizza
En konsument har i dagarna anmält till Konsumentverket att denne beställt och betalat för mat från restaurangen Lilis burger & pizza i Uppsala men att maten aldrig kom. Beställningen gjordes enligt uppgift via budbolaget Foodoras app. Konsumenten säger att denne inte får någon hjälp från Foodora att få ny leverans eller pengarna tillbaka.

Känd problemkund hotade ICA:s kund med kniv

Slovenska myndigheter larmar om hög halt primära aromatiska aminer som avges från en produkt av märket Fiskars
Produkten ”Functional Form Spoon” från köksutrustningsbolaget Fiskars Sweden AB i Stockholm har enligt slovenska myndigheter visat sig avge primära aromatiska aminer i halter som ligger tio gånger över det europeiska gränsvärdet. Fiskars meddelar att man stoppat produkten. Bland annat butikskedjorna Åhléns, Royal Design, och Jula är enligt uppgift drabbade.

Foodora börjar samarbeta med Espresso House
Budbolaget Foodora AB i Stockholm meddelar att man inleder samarbete med kaffekedjan Espresso House. Foodora fortsätter på detta sätt sin satsning på Q-handel.

Anställd på Livsmedelsverket skadades vid köttbesiktning på Ello i Lammhult

Covid-19 vecka 30: Livsmedelsverket rapporterar
Varannan vecka rapporterar Livsmedelsverket till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hur läget är med covid-19. FoodMonitor har tagit del av rapporten för vecka 30.

t20