Nytt katastrofår för Coop Värmland
Butikskedjan Coop Värmland gick med 82.5 miljoner kronor i förlust förra året. Under året skars personalstyrkan ner med 349 personer. Det rapporterar sajten nwt.se.
Läs mer...
Djurens Rätt öppnar dörren till svensk kycklingindustri med kampanjen 99 miljoner
Benskador, diarré, trängsel, och brist på tillgång till strö. Sjuka, skadade, och döda kycklingar, ligger kvarlämnade på marken bland andra. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt publicerar idag bildmaterial som enligt uppgift tagits i början av detta år på tre svenska gårdar. Bilderna har Djurens Rätt fått från en anonym källa och visar enligt dem på allvarliga problem inom branschen.
Läs mer...
g30
Ännu en fullträff från Ben & Jerry’s
KOMMENTAREN: I år fyller glassbolaget Ben & Jerry’s 40 år. Det firar bolaget bland annat med en ny fullträff – glassen ”Birthday Cake” som består av gräddglass med kaksmet, vaniljkräm, jordgubbssås, och bitar av sockerkaka.
Läs mer...
KLS Ugglarps förläggs vid 50 000 kronor i vite
Läs mer...
Gårdsslakteri vill ha ersättning för försenad OV
Ännu ett slakteri vill nu ha ersättning från Livsmedelsverket för försenad officiell veterinär, OV. Den här gången handlar det om gårdsslakteriet Strömdahla i Nordmaling. Förra året kom OV, enligt bolaget, för sent vid två tillfällen.
Läs mer...
Ingen ren i WurstMasters renkorv och Polaricas Wilthack – analysresultat
Som FoodMonitor har berättat om tidigare så har Livsmedelsverket upptäckt omfattande brister i köttinnehållet i charkprodukter på den svenska marknaden. I livsmedelsföretaget WurstMaster renkorv fanns det, enligt myndigheten , inget renkött. Och i livsmedelsföretaget Polaricas produkt "Wilthack", som ska innehålla ren, fanns det inte heller något renkött.
Läs mer...
k39
DNA analyser avslöjar allvarliga avvikelser i köttinnehållet i produkter från svenska charkbolag
I höstas utförde Livsmedelsverket DNA-analyser på charkprodukter som säljs i Sverige av svenska charkbolag. Resultaten visade bland annat att det i rensalami och renkorv fanns spår av häst. Och i livsmedelsföretagen Polaricas ”Wilthack” och WurstMasters ”Renkorv” som ska innehålla ren kunde myndigheten inte påvisa något renkött alls. FoodMonitor publicerar idag hela listan på de avvikelser Livsmedelsverket hittade.
Läs mer...
29 kommuner har trots påminnelser inte anslutit sig till det nationella systemet för livsmedelslarm – nu föreläggs de
Sedan den 1 mars måste alla myndigheter som utför livsmedelskontroll vara anslutna till det nationella systemet iRASFF för snabb varning. Trots det har 29 kommuner inte anslutit sig. Anledningarna varierar. En kommun var missnöjd med Livsmedelsverkets utbildning. Andra har inte hunnit med. Nu förelägger Livsmedelsverket, som administrerar systemet, de aktuella kommunerna att ansluta sig.
Läs mer...
Lidl håller inte med Livsmedelsverket men ändrar ändå märkning
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket beslutat om en sanktionsavgift mot butikskedjan Lidl gällande ekologiskt bröd. Lidl meddelar nu att man ändrat sin märkning. Samtidigt säger kedjan att man inte håller med om myndighetens bedömning.
Läs mer...
h20
Nytt lass med ihjälfrusna höns på skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
Nu har det hänt igen. Ett lass med höns ankom till skandalslakteriet Håkantorp slakteri i Vara ihjälfrusna. Totalt handlar det om ... Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
e20
Åtalsanmälan – omfattande användning av elpådrivare
Vid besiktning på ett slakteri i oktober förra året upptäckte Livsmedelsverket att av de den dagen 245 levererade grisarna uppvisade uppskattningsvis var femte till var tionde gris märken efter elpådrivare. Livsmedelsverket åtalsanmälde händelsen. Det framgår av handlingar som nu blivit offentliga. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
liDSC 0043
Livsmedelsverket har beslutat att Lidl ska betala sanktionsavgift för ekologiskt bröd
Läs mer...
jaDSC 0022
Skandal att tidningen Jakt & Jägare skyddar Roslagens Jakt & Vilt
LEDARSTICK I dagarna rapporterade tidningen Upsala Nya Tidning och FoodMonitor om hur jaktbolaget Roslagens Jakt & Vilt AB i Almunge på Instagram bjöd in till bedövningsjakt. Flera myndigheter utreder om brott begåtts. Men innan den nyheten kom ut publicerade tidningen Jakt & Jägare en artikel. En journalist på tidningen, Anders Ljung, säger att han fick i uppgift av chefredaktören Anna Förster att med en artikel på tidningens webbplats förekomma den för Roslagens Jakt & Vilt AB potentiellt skadliga nyheten.
Läs mer...
Anställd på McDonald´s fick ner underarmen i 168 grader varm frityrolja
Läs mer...
Roslagens Jakt & Vilt AB marknadsförde jakt med bedövningsgevär på Instagram
På sin Instagramsida har jaktbolaget Roslagens Jakt & Vilt AB i Uppsala lagt ut en bild på jakt med bedövningsgevär. Nu påstår jaktbolaget att bilden bara är ett "skämt". Det rapporterar tidningen Upsala Nya Tidning.
Läs mer...
Konsumentföreningen Göta åtalsanmäls – Coop medger att rutiner brast
Läs mer...
Kassörska på Coop skars under tumult med rånare
I dagarna närmade sig en man kassan i en butik i Kalmar som drivs av butikskedjan Coop. Mannen lägger upp varor på bandet. Sedan drar han en kniv och sträcker sig över kassadisken för att få tag i kassörskan.
Läs mer...
Christina Nordin tar rodret i Jordbruksverket
Regeringskansliet meddelar i dag att Christina Nordin efterträder Leif Denneberg som generaldirektör från och med den 16 april. Det har regeringen beslutat.
Läs mer...
Hälsingestintan kritiserar Livsmedelsverkets osmidighet och skenande avgifter
LEDARSTICK I dagarna överklagade slakteriet Hälsingestintan Mobilslakterier AB i Järvsö ännu ett föreläggande från Livsmedelsverket. Bolaget verkar ha tröttnat rejält på myndighetens agerande.
Läs mer...
br20
Brand i brödrost orsakade kraftig rökutveckling och stor utryckning i Karlstad
KOMMENTAREN Bränder i köksaparater som brödrostar och torrkokning på spisar är alltför vanligt förekommande. I dag blev det en stor utryckning i Karlstad efter det att en brödrost, av ännu okänd anledning, börjat brinna. Branden tog fäste i ventilationssystemet.
Läs mer...