Uppgift: allergiker inlagd på Karolinska efter att ha ätit popcorn från Estrella
I förrgår skadades enligt uppgift en allergiker efter att ha ätit popcorn från tillverkaren Estrella i Göteborg. Skadan var så allvarlig att allergikern fick läggas in på Karolinska sjukhuset. Sjukhuset larmade Livsmedelskontrollen på Stockholms stad men sedan sjabblades ärendet bort. Estrella fick reda på det inträffade idag på eftermiddagen efter det att FoodMonitor upptäckt ärendet.
– Vi har inte fått någon vetskap om den här händelsen, säger Lisa Müller, senior brand manager på Estrella i Göteborg.
– Jag får kontakta vårt specialsituationsteam här på fabriken och se till så att rätt personer hanterar den här frågan. För det är allvarliga saker med sådant här.
Det står nu klart att Karolinska sjukhuset kontaktat fel myndighet om händelsen. Därför lämnade Stockholms stad över ärendet till Göteborgs Stad.
Sedan visade det sig att även det var fel myndighet. Under gårdagen lämnades därför ärendet över återigen, denna gång till Livsmedelsverket som är den myndighet som har tillsynen över Estrella.
Men ingen myndighet tycks ha kommit på att Estrella omedelbart borde informeras om det inträffade. Konsekvensen blir, om det är så att det finns en odeklarerad allergen i popcornen, att fler allergiker riskerar att bli skadade.
I den tjänsteanteckning som en Livsmedelsinspektör på Göteborgs Stad gjorde står följande:
”Allergisk reaktion på popcorn från Estrella. Karolinska sjukhuset har kontaktat Livsmedelsinspektör i Stockholm angående en patient som blivit inlagd när den ätit popcorn från Estrella.”
Men den informationen är bristfällig nu när Estrella försöker reda ut det hela. Bolaget har flera olika popcorn-produkter.
– Vi hade behövt veta vad det är för batchnummer och bäst före datum för att kunna spåra detta i vår produktion. Men framför allt minst vilken produkt det är frågan om, säger Lisa Müller.
Enligt en handling som FoodMonitor tagit del av fick Livsmedelsverket reda på det inträffade idag. Men Estrella säger att man ännu inte hört något från myndigheten om ärendet.
Vad blir er nästa åtgärd?
– Det blir att kontakta livsmedelsverket och ta reda på vad det är som hänt där, säger Lisa Müller.
HÅKAN FRISELL