Solein2024-02-01
Världsunikt: Fazer prövar Solein® i chokladkaka
Godisbolaget Fazer har tagit fram en chokladkaka som innehåller Solein® som marknadsförs som ”ett protein tillverkat av luft”. Shilei Zhang som är cco på Solar Foods Oy, som tillverkar proteinet, reder ut begreppen.
– Solein® är ett alternativ till i stort sett vilket protein som helst, inklusive djurbaserade, säger han.
Choklad2024-01-31
Chokladkakan kallar Fazer ”Taste the Future Snack Bar” och släpptes först ut på marknaden i Singapore under januari. Singapore var enligt Fazer i september förra året först i världen med att godkänna proteinet för användning i livsmedel. Fazer har satt som mål att lansera ett urval produkter med Solein® i Europa 2025–2026
”Proteinet Solein® är funktionellt, näringsrikt, och mångsidigt. Proteinet kan smaka och se ut som vad än det används till, oavsett livsmedel”, skriver Fazer i ett pressmeddelande.
Solar Foods Oy grundades år 2016 av finska forskare. Solein® är företagets första produkt. Forskarna ville hitta sätt att bekämpa de klimatförändringar som matproduktionen orsakar.
Enligt Shilei Zhang är det unika med Solar Foods koncept att man inte behöver använda jordbruksmark och att huvudmaterialet i processen att tillverka Solein® är CO2.
Solein® baseras på en bakterie av typen Xanthobacter som forskarna upptäckt i strandkanten på en sjö i östra Finland.
– Vem som helst kan hitta den, säger Shilei Zhang.
Solein2024-02-01t
Solein® skapas genom att den ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden överst: Solein®. Foto: Solar Foods. Bilden i mitten: den nya chokladkakan från Fazer. Foto: Fazer. Bilden underst: reaktor där Solein® tillverkas. Foto: Solar Foods.