bDSC_0002
Personal på franchisetagare till Burger King Järntorget fick elstötar av varmhållningsskåp – igen
Vid två tillfällen de senaste månaderna har personal på en restaurang på Järntorget i Göteborg som tillhör hamburgerjätten Burger King, som drivs av franchisetagaren Nordic Service Partners AB, fått elstötar av ett varmhållningsskåp. Bilden: inte den aktuella restaurangen. Foto: FoodMonitor.

Brister på Vida Packaging uppdagades efter olycka – nu hotar vite
I ...

slakt2023-12-07
Leverantör skickade två misstänkt högdräktiga kor till slakt på Jämtlandsgården Livsmedel
Förra månaden påträffade en officiell veterinär, OV, på slakteriet Jämtlandsgården Livsmedel AB i Hammerdal två foster som föll ut vid slakten av misstänkt högdräktiga kor från en och samma leverantör. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om leverantören. Bilderna: tagna av OV vid det aktuella tillfället. Foto: Livsmedelsverket.

Bergstrands kafferosteri tvingas att göra analyser
Enligt Göteborgs Stad brister kafferosteriet Bergman & Bergstrand Aktiebolag i Göteborg gällande ...

Kinder Adventskalenderhus på Lidl har otydligt deklarerad hasselnöt – återkallas
Butikskedjan Lidl Sverige meddelar att man återkallar produkten Ferrero Kinder Adventskalenderhus. Enligt Lidl finns det produkter i kalendern som innehåller hasselnöt – men ingrediensförteckningen inte är tillräckligt synlig för konsumenter och kan därför utgöra en risk för allergiker.

Försöker Livsmedelsverket hemlighålla detaljer om sin ryggsäck?
KOMMENTAREN När FoodMonitor i dagarna ville att Livsmedelsverket skulle svara på en fråga om deras juristers löner reagerade myndigheten på ett fult sätt.

kyckling2023-12-05
Avlivningen och avblodningen på skandalslakteriet Kronfågel fortsätter att haverera – Livsmedelsverket maskerar
KOMMENTAREN Det tycks aldrig ta aldrig slut. Nu har Livsmedelsverket ånyo konstaterat att avlivningen och avblodningen på skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla inte fungerar som den ska – vilket kan orsaka onödigt lidande bland slaktkycklingar.

Brännmärke och gammal skada på gris på KLS Ugglarps i Dalsjöfors
I dagarna levererades en gris till slakt på slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors som hade en omfattande brännskada och ett avläkt djupt sår. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om leverantören.

Dagab i Landskrona låter cheferna använda nödutgången medan underlydande måste gå i trappor
Det är skillnad på folk och folk på logistikbolaget Dagab inköp & logistik i Landskrona. Nödutgången får bara användas av chefer. Det påstår ett skyddsombud som nu vill att Arbetsmiljöverket ingriper.

sIMG_8015
Köttindustrins inkompetenta rengöring och kontroll utsätter konsumenter för smitta
KOMMENTAREN Det saknas otroligt nog generella riktlinjer inom köttindustrin för att rengöra ytor och analysera smitta. Slakterier sätter till och med sina egna gränsvärden för Campylobacter och Salmonella – om analyser ens görs. Konsekvenserna kan bli förödande. Bilden: genrebild. Foto: FoodMonitor.

Spillning på Jobmeal – livsmedel förvaras inte på ett säkert sätt – uppgifter
Det är inte möjligt att förvara livsmedel på ett säkert sätt under de förhållanden som rådde på kaffelösningsbolaget Jobmeal. Det uppger livsmedelskontrollen i ...

Salmonella i Hallon – Lidl återkallar batch
Butikskedjan Lidl meddelar att salmonella hittats i en begränsad batch med frysta hallon av varumärket Freshona. Batchen återkallas nu.

Halmstad2023-11-30
Hembergs Trädgårdsprodukter får inte packa om hönsägg – beslut av Halmstads kommun
Vid en kontroll tidigare denna månad upptäckte livsmedelskontrollen på Halmstads kommun att företaget Hembergs Trädgårdsprodukter AB i Halmstad packade om hönsägg – trots att bolaget enligt myndigheten inte är godkända för detta så som lagstiftningen kräver. Bilden: tagen vid den aktuella kontrollen. Foto: Halmstads kommun.

kontroll2023-22-30
Mängder med flugor och råttspillning i restaurang nära Stortorget i Malmö
Det spelade ingen roll om det var en oanmäld eller föranmäld kontroll – stora mängder flugor och råttspillning kunde i dagarna livsmedelskontrollen på Malmö stad konstatera i en restaurang nära Stortorget i Malmö. Bilden: tagen vid kontroll. Foto: Malmö stad.

Livsmedelsverket kräver att Lillängshamnens Fiskrökeri utför tillräckligt många analyser av listeria
Livsmedelsföretaget Lillängshamnens Fiskrökeri AB i Karlstad ligger så mycket efter med sina analyser av listera att Livsmedelsverket nu kräver omedelbara åtgärder.

mIMG_3864
Skyddsombud vill ha förbud eller föreläggande mot Max Burgers
Efter två allvarliga ...

spisar2023-11-29
Tullverket har stoppat gasspis från Kina
Tullverket ... Foto: Tullverket.

mIMG_3864
Fler brister på Max Burgers Flygstaden
I mars konstaterade Halmstads kommun brister i hygienen på hamburgerbolaget Max Burgers Aktiebolags restaurang Flygstaden i Halmstad. Vid en ny kontroll denna månad upptäcktes fler problem.

Ko med allvarlig färsk ögonskada levererades till HKScan i Linköping – ”hade mycket ont”
En ko ...

Misstänkt stressdödad gris påträffad på AJ Dahlberg Slakteri
I ...

Hero2023-11-27
Två butiker i Karlstad förbjuds att sälja Hero THCP Gummies som innehåller extrakt av Cannabis sativa L
Butikerna Eddis Livs AB och Butiken i hörnet, som drivs av företaget Sede Retail Products & Service AB, förbjuds att sälja produkterna Hero THCP Gummies och Hero Gringo Gummies. Anledningen är att produkterna enligt Karlstads kommun innehåller ämnet THC-P – ett extrakt av Cannabis sativa L. Foto: Karlstads kommun.

Karlstad2023-11-25
Bortsprungen flicka i Karlstad hittades snabbt
I lördags mitt i shoppandet vid lunchtid hördes plötsligt en kvinna skrika panikartat bland besökarna av gallerian Mitt i City i Karlstad – hennes lilla dotter hade försvunnit. Polisen, ordningsvakter och allmänheten började omedelbart söka efter flickan. Bilden: en förtvivlad mamma letar efter sin bortsprungna flicka. Polis har anslutit. Foto: FoodMonitor.

Bättre djuromsorg viktigare än minskad klimatpåverkan när konsumenter köper griskött
Branschtidningen ...

Förskola serverade mat som innehåller gluten till ett barn med celiaki
Vid ett kontrollbesök tidigare denna månad upptäckte livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad att en förskola utsatt ett barn med celiaki för risker – kontrollen gjordes efter det att Svenska Celiakiförbundet riktat ett klagomål mot förskolan.

GN TOBACCO hotas med vite
Som ...

Två skyddsombudsstopp mot solcellsbolaget EcoKraft Sverige – uppgifter om allvarliga säkerhetsbrister
Denna månad har det lagts två skyddsombudsstopp mot det snabbväxande solcellsbolaget EcoKraft Sverige AB med säte i Eskilstuna. Enligt uppgift brister säkerheten för de anställda.

Vakthund attackerade tulltjänsteman
När en ...

KLS2023-11-24
Misstänkt djurplågeri – fyra tjurar hade djupa och variga sår i nacken
Fyra tjurar med allvarliga sår i nacken ankom tidigare denna månad slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors. Enligt en officiell veterinär, OV, på plats har djuren utsatts för onödigt lidande. Bilden: en av de plågade tjurarna med ett gammalt varigt sår i nacken. Foto: Livsmedelsverket.

Djurhållare på Gotland levererade fyra misstänkt högdräktiga kor till Protos
Tidigare denna månad upptäckte en officiell veterinär, OV, att en djurhållare på Gotland levererat total fyra misstänkt högdräktiga kor till slakt på slakteriet Protos AB i Visby. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om leverantören.

Köttstöld urartade till rån på Coop Konsum i Linköping
I ...

t20