SLU: ”skörden blir bättre ju större del av året marken är bevuxen”
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att en forskningsstudie som nyligen publicerats i tidskriften Nature Foods visar att det finns stora fördelar med att låta mark täckas av grödor längre perioder under året. Mer täck- eller mellangrödor i Sverige skulle enligt SLU kunna ha gynnsamma effekter på produktionen.

Livsmedelsverket krävde att Falkbolagen AB omedelbart åtgärdade gnagarspillning
I måndags beslutade Livsmedelsverket att förelägga charkbolaget Falkbolagen AB i Malmö att omedelbart, samma dag, rengöra golven i bolagets anläggning och ta bort gnagarspillning. Enligt uppgift ska orsaken till problemet vara en port som blivit otät efter det att en leverantör till bolaget kört på den. Vd och ägare Göran Falk meddelar att allt är åtgärdat.

100 MILJONER FALL AV COVID-19
Enligt Johns Hopkins University har antalet bekräftade fall av Covid-19 idag passerat 100 miljoner. Över 2.1 miljoner människor har dött i sviterna av sjukdomen.

Livsmedelsverket: Convini Sverige AB ska betala sanktionsavgift

20 000 underskrifter på krav om kameraövervakning på slakterier
Organisationen World Animal Protection i Sverige meddelar att man på bara fem dagar samlat in 20 000 underskrifter på krav om kameraövervakning på slakterier. Organisationen började med detta efter det att TV4 tidigare denna månad avslöjat grova övergrepp mot djur på ett svenskt slakteri.

Intensiv bekämpning av fågelinfluensan
Jordbruksverket meddelar att det just nu pågår ett intensivt arbete för att bekämpa fågelinfluensan på de gårdar där smittan har konstaterats. Detta för att förhindra ytterligare smittspridning.

Fortsatt allvarliga brister inom kycklingindustrin
KOMMENTAREN De senaste åren har det varit många avslöjanden om brister inom den svenska kycklingindustrin. Responsen från myndigheterna har, förvånande för många, varit kraftigt ökad sekretess. Sedan en tid tillbaka har sekretessen varit i det närmaste total. Detta till stora men för djuren och konsumenterna. Ibland får vi, när myndigheterna känner sig givmilda, emellertid små glimtar om hur läget är idag på anläggningarna.

Larm om försök till otillåten export av 511 grisar från Storbritannien till Vitryssland
Fyra transportbilar med totalt 511 felmärkta grisar från Storbritannien har gjort två försök att korsa gränsen till Vitryssland. Livsmedelsfusk och brister i djurhälsan på grund av den långa transporten misstänks. Transporten upptäcktes i EU efter det att bilarna blivit avvisade. Det framgår av ett larm som distribuerats till Livsmedelsverket.

ArcAroma och Cerealiq söker patent för metod att ge havredrycker förbättrade skumningsegenskaper

Jordbruksverket: 1.8 miljarder kronor att söka till ökad konsumtion av mat som produceras i EU
Jordbruksverket meddelar att det i år finns motsvarande 1.8 miljarder svenska kronor att söka för att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel som producerats i EU. Enligt myndigheten vill EU på detta sätt öka konsumtionen av EU-producerade matvaror. Det är bransch- och producentorganisationer som kan söka stödet.

Grisar med ömma och blödande svansar
Fyra grisar med icka avläkta svanskador och tio med avläkta svansskador levererades i dagarna till slakt. Svansarna på de fyra djuren var "varma, ömma och blödde".

Regeringen: tillfälligt inreseförbud från Norge
Regeringen meddelar att man idag fattat beslut om att utvidga det tillfälliga inreseförbudet som sedan tidigare gäller gentemot Danmark till att också gälla Norge. Förbudet från midnatt till och med den 14 februari.

Tvillingkalvar upptäckta när ko slaktades
En högdräktig ko levererades i dagarna till slakteriet Närkes Slakteri i Gällersta Aktiebolag i Örebro. Fullgångna tvillingkalvar föll ut vid slakten.

Många fler ärenden gällande bristfällig identifiering av djur på slakterier
Förra året fick Jordbruksverket ta emot inte mindre än 141 ärenden som gällde bristfällig identifiering av djur slakterier. Det är en ökning med 78 procent jämfört med föregående år. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.

Ny dom mot Skövde Slakteri – för många nötskallar i vagn som inte täckts över
Igår meddelade Förvaltningsrätten i Uppsala i en dom att slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde ska ...

”Mannen säger att han ska våldta baristan och drar ner byxorna och börjar onanera”
I dagarna gick en man in på toaletten i ett café som tillhör kedjan Espresso House. Gäster vänder sig efter ett tag till en barista med klagomål om ...

Kraftigt lyft för Apotea
Nätapoteket Apotea.se meddelar att man satte försäljningsrekord förra året. Enligt bolaget ökade försäljningen med nästan 50 procent till drygt 4 miljarder kronor.

Huel21
Huels veganska snabbmål nu på ICA
Livsmedelsföretaget Huel meddelar att man börjat sälja sina veganska och kompletta snabbmål på ICA. Försäljningen började enligt uppgift i utvalda ICA-butiker den 18 januari. Foto: Huel.

cIMG_3072
24 Hour Meals – en höjdare i hemberedskapen
HEMBEREDSKAP FoodMonitor har det senaste året börjat titta på olika matprodukter som kan passa i hemberedskapen. Vi har i dagarna testat en vegetarisk variant av en dygnspåse från varumärket 24 Hour Meals, som kan lagras i flera år – och en ny serie med vegetariska EMV från bolaget. Foto: FoodMonitor.

s29
Ärenden med förorenade djur som levereras till slakterier fortsätter att öka
Det totala antalet ärenden på slakterier med livsmedelsproducerande djur som är så smutsiga att det utgör ett djurskyddsproblem eller är förorenade på ett sätt som utgör en risk för livsmedelssäkerheten fortsätter att öka. Detta enligt ny statistik. Det handlar bland annat om gödselpansar och mycket plågsam gödselbränna.

Sex domar i tio mål om brister på Ello i Lammhult
Förvaltningsrätten har denna månad meddelat sex domar som omfattar tio mål som gäller ansökningar om utdömanden om viten som Livsmedelsverket tidigare gjort gällande slakteriet Ello i Lammhult AB i Lammhult. Det handlar framför allt om brister i hygienen. Livsmedelsverket säger emellertid idag att Ello i Lammhult AB har vidtagit åtgärder och att man inte har några aktiva förelägganden mot bolaget. Vd:n för slakteriet meddelar att man gjort det man kunnat och att man fokuserar framåt.

Personal på Radisson Hotel & Congress AB slogs blodig

Livsmedelsverket: Danish Crown Foods Sweden AB ska betala sanktionsavgift

Tage Lindblom satsar på nytt lager i Linköping
Livsmedelsföretaget Tage Lindblom i Järfälla meddelar att man skaffat ett större lager, för att dubblera kapacitet, i butikskedjan ICAs gamla lager i Linköping. Bolaget har enligt uppgift skrivit ett avtal med fastighetsföretaget Catena AB i Helsingborg om lagret.

Jordbruksverket: stor värphönsgård drabbad av fågelinfluensa
Jordbruksverket meddelar att fågelinfluensa har upptäckts i en stor värphönsbesättning i Kalmar län. Gården spärras nu.

Knivbeväpnad man frågade anställd på ICA om hon ville dö

Svea Kebab Fabrik AB föreläggs vid vite att vidta åtgärder

Livsmedelsverket: saluförbud mot Närke Ägg AB som påstås ha märkt ägg med värpdatum som inte inträffat än

Stort lyft för European Chicken Commitment (ECC) förra året
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att antalet företag som arbetar med European Chicken Commitment (ECC) har fördubblats mellan år 2019 och år 2020 till cirka 200 stycken. Flera stora kedjor i Europa är med på tåget. Anledningen är enligt organisationen att fler livsmedelsföretag vill ta ett större ansvar för djurvälfärd inom kycklingindustrin.

Larm: senap i ketchup från Frankrike

t20