Lidl23
6 000 kvadratmeter stor solcellsansläggning på Lidls centrallager i Örebro
Butikskedjan Lidl meddelar att man nu har installerat en en 6 000 kvadratmeter stor solcellsansläggning på Lidls centrallager i Örebro. Kedjan räknar med att anläggningen kan producera 838.1 megawattimmar per år. Foto: Lidl Sverige.

c63
Kraftig ökning av covid-19 i flera län – Folkhälsomyndigheten beslutar om lokala allmänna råd
Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län har ökat kraftigt. Därför beslutade myndigheten idag om lokala allmänna råd. Foto: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAMS.

Misskötta djur på gård i Värmland
Det finns avmagrade, oklippta, smutsiga och omärkta djur som går bland skrotbilar på en gård utanför Torsby som inte ens har ett produktionsplatsnummer. Det har Länsstyrelsen Värmland nyligen upptäckt efter det att man fått in en anmälan om ”ett stort antal får som inte är klippta och det finns kakor med smuts i ullen”.

kaffe23
Waynes Coffee och Löfbergs inleder nytt samarbete
Kafékedjan Waynes meddelar att man med start våren 2021 inleder ett samarbete med kafferosteriet Löfbergs i Karlstad. Löfbergs ska bli exklusiv kaffeleverantör till Waynes samtliga kaféer runtom i världen. Foto: Waynes.

Fortsatt locket på om Kronfågel
LEDARSTICK Myndigheternas mörkläggning av avvikelser på de svenska kycklingslakterierna är snart total. Detta trots, eller kanske på grund av, avslöjanden i media de senaste åren om missförhållanden. Tidigare denna månad upptäckte Livsmedelsverket en avvikelse i samband med den kontroll av att fåglar är bedövade före, under och efter avblodning som slakteriet Kronfågel i Valla gjorde. Men du får självfallet inte veta vad som hänt.

Dom: KEMI behöver inte avslöja namn på förpackningstillverkare i undersökning om farliga ämnen
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Kemikalieinspektionen, KEMI, upptäckt att vissa livsmedelsförpackningar innehåller farliga kemikalier. I vissa fall i så höga halter att KEMI nu utreder om brott begåtts. Men myndigheten vill inte avslöja vilka förpackningstillverkarna är. Detta trots att en av Sverige största barnmatstillverkare nyligen bett om uppgifter.

Svarta Svängens Köttbod begär skadestånd av Livsmedelsverket för dåligt taget köttprov
När Livsmedelsverket nyligen tog ett köttprov på en slaktkropp av gris på slakteriet Knorrevången Slakt AB i Glimåkra blev det enligt företaget Svarta Svängens Köttbod i Röstånga, som ägde slaktkroppen, fel. Det grävdes så rejält vid provtagningen att en grishalva fick slängas. Företaget begär nu skadestånd av myndigheten.

Skyddsombud larmar om underbemanning och sjukskrivningar på Dollarstore Varberg
Butiken Dollarstore i Varberg är så ...

Källbergs Industri:s importerade äggpulver måste destrueras
Livsmedelsverket har upptäckt att en sändning äggpulver som livsmedelsföretaget Källbergs Industri Aktiebolag i Töreboda importerat från Indien saknar ...

Burger King uppmanas att anta en global buräggsfri policy
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att tusentals aktivister världen över från och med idag kommer att genomföra koordinerade aktioner för att uppmana Restaurant Brands International, som i Sverige äger Burger King, att anta en global buräggsfri policy. Aktionerna ska enligt uppgift genomföras av koalitionen Open Wing Alliance.

Konsument: Systembolaget bryter mot avtalsvillkor
I dagarna har en konsument försökt att returnera ett presentkort på Systembolaget men fick blankt nej. Systembolaget vill inte kommentera ärendet.

Fler anmälningar mot Uber Eats
Matleveranstjänsten Uber Eats fortsätter att neka konsumenter återbetalning om man haft tidigare ärenden med bolaget. Detta enligt anmälningar till Konsumentverket.

Agria23
Appen Agria Vårdguide nu för lantbruksdjur
Försäkringsbolaget Agria meddelar att man börjat ge kostnadsfri digital veterinärvårdsrådgivning till sina kunder i lantbrukssektorn via appen Agria Vårdguide. En handfull lantbrukare har redan använt appen. Foto: Agria.

Tekniker på Coca-Cola utsattes för ljusbåge och ”en otrolig tryckstöt”
I dagarna inträffade det en allvarlig händelse på läskjätten Coca-Cola i Jordbro då en tekniker som gjorde översyn av en maskin blev utsatt för en ljusbåge och ”en otrolig tryckstöt”. Coca-Cola kommenterar idag det inträffade.

Nytt fall med mjölkbonde i Värmland som åtalas för djurplågeri
För ett par år sedan upptäckte Länsstyrelsen Värmland i samband med en kontroll på en mjölkgård att en ko släpats ut från ett stall med hjälp av en traktor. Kon hade fläkt sig och skulle till att avlivas. Länsstyrelsen åtalsanmälde händelsen och en åklagare har väckt åtal för djurplågeri.

Bekämpningsmedel i dricksvatten i Sunne
Sunne kommun meddelar att resultat från provtagningar av råvatten i Öjerviks vattenverk i Sunne fortfarande visar på halter av bekämpningsmedlet pentaklorfenol. Från den 22 september har det enligt uppgift också upptäckts små halter i dricksvattnet. Kommunen säger sig inte veta varifrån bekämpningsmedlet kommer.

Larm om odeklarerat mjölkprotein i ekologiska chokladbollar på Wayne´s Coffee
Livsmedelskontrollen på Sundsvalls kommun har i dagarna skickat ut ett EU-larm om att det upptäckts odeklarerat mjölkprotein i produkten ”chokladbollar Ekologisk” som säljs på kaffekedjan Wayne´s Coffee. Enligt Sundsvalls kommun utgör chokladbollarna en allvarlig risk för människors (allergikers /red) hälsa.

Flera djur med oacceptabla föroreningar upptäckta på Närkes Slakteri i Gällersta AB
”I samband med kontroller 2020-10-05 vid 111 Närkes Slakteri i Gällersta AB har djur ... påträffats med för livsmedelssäkerheten oacceptabla föroreningar, som bedöms ha uppkommit hos primärproducenten”. Så skriver en officiell veterinär, OV, i en anmälan som nu blivit offentlig.

k37
Skandalen med Kustakvariumet AB: fastighetsägare säger upp hyresavtal
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket i dagarna lagt ett förbud vid vite mot fiskbolaget Kustakvariumet AB:s anläggning i Malmö. Nu säger fastighetsägaren att han sagt upp hyresavtalet med fiskbolaget. Bilderna: tagna vid den aktuella kontrollen. Foto: Malmö stad.

Mamma med spädbarn: butikskontrollanter från Plan b Bevakning AB följde efter och kränkte
I dagarna var en mamma och hennes spädbarn och handlade på matbutiken Hemköp på Guldheden i Göteborg. Mamman berättar att hon efter ett tag upptäckte att två personer följde efter henne och att de struntade i att hålla avstånd för att motverka covid-19. Detta pågick enligt mamman i cirka en timme. När mamman undrade vad de höll på med så säger hon att hon fick utstå en kränkande behandling. De två personerna visade sig senare vara butikskontrollanter från bevakningsbolaget Plan b Bevakning AB i Hisings Backa.

Livsmedelsverket förbjuder fiskbolaget Kustakvariumet AB att släppa ut livsmedel på marknaden
Fiskbolaget Kustakvariumet AB i Skillingaryd har bedrivit verksamhet i Malmö utan att ha varit godkända av Livsmedelsverket. Myndigheten förbjuder nu verksamheten och lägger ett vite.

KLS92
Livsmedelsverket: bristfällig hygienisk hantering av livsmedel på KLS Ugglarps i Hörby
Tidigare denna upptäckte Livsmedelsverket vad de betecknar som bristfälligt hygienisk hantering av livsmedel på slakteriet KLS Ugglarps AB i Hörby. Det handlar om ... Foto: Livsmedelsverket.

grisar23
Fyra av fem tror att nästa pandemi kommer från den industriella djurhållningen
Frågan är inte om det kommer att komma en ny pandemi, utan när och varifrån den kommer. En studie som World Animal Protection har gjort i 15 länder visar att fyra av fem tror att den kan komma från den industriella djurhållningen. Foto: World Animal Protection.

Nötkreatur, grisar och får minskar i Sverige
Jordbruksverket meddelar att antalet nötkreatur, grisar och får minskar i Sverige. Samtidigt ökar antalet kalvar. Myndigheten hänvisar till preliminära resultat från en undersökning som man genomförde i somras och som man nu berättar om.

oIMG_2364
The LIVEKINDLY Collective tar in ytterligare 135 miljoner dollar
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har livsmedelsföretaget The LIVEKINDLY Collective nyligen förvärvat det svenska växtbaserade varumärket Oumph!. The LIVEKINDLY Collective meddelar ... Foto: FoodMonitor

Hornbit gav upphov till sår – men djurägare kan klara sig undan åtalsanmälan
Förra månaden upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet HKScan Sweden AB i Linköping ett nöt som hade ett sår som orsakats av ett avsågat horn. Djurbonden kan klara sig undan åtalsanmälning.

Många anmälningar mot Immitec Sverige AB – Konsumentverket agerar
Från och med förra året har Konsumentverket tagit emot cirka 100 anmälningar mot företaget Immitec Sverige AB i Falkenberg gällande kosttillskott. Nu riktar myndigheten kritik mot bolaget och överväger åtgärder.

Förvaltningsrätten avslår två överklaganden av förbud att släppa ut mejeriprodukter på marknaden

Skandalbolaget Hyresgästkassan AB ville få 81-åring att betala "för ett tryggt hem"
Hyresgästkassan AB, ett skandalbolag i Segeltorp som FoodMonitor berättat om tidigare, har skickat ett ”erbjudande” som ser ut som en faktura till 81-åringen Barbro. I "erbjudandet" stod det enligt uppgift stod hon skulle betala 510 kronor ”för ett tryggt hem”. Det rapporterade tidningen Eskilstuna-Kuriren om igår. "Jag förstod att det var något lurt" säger Barbro till tidningen.

Willys: bluffutskick i omlopp för att lura konsumenter
I dagarna anmälde en konsument att denne blivit utsatt för vad som verkar vara ett bedrägeriförsök som använder butikskedjan Willys varumärke. På Willys är man tydliga med vad det handlar om.

t20